ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΤΗ ΣΟΛΩΝΟΣ 34: GRAFFITO

 

 

Το μυαλό κάνει παράξενα ταξίδια! Σήμερα με αφορμή το concept store “Graffito” στη Σόλωνος ταξίδεψα με το μυαλό μου στη Νέα Υόρκη των νεανικών μου χρόνων.

Βρέθηκα στη Νέα Υόρκη, στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Θυμάμαι ότι ήταν η τελευταία πόλη στο κόσμο που εκείνη την περίοδο και σε εκείνη την ηλικία ήθελα να επισκεφτώ. Προτεραιότητα στο μυαλό μου είχαν άλλοι προορισμοί: Αβάνα, Μπαλί, Καμπότζη, Ισλανδία, Λίμα, Ουλάν Μπατόρ, Μασσαλία, Σικελία, Καππαδοκία….!

Θεωρούσα τη Νέα Υόρκη πολύ mainstream και για «γιάπηδες» (ωρολογία της δεκαετίας).

Γιατί πήγα;

Από έρωτα! Με το που πήγα βέβαια, τελείωσε ο έρωτας κι έμεινε η Νέα Υόρκη.

Θα προτρέξω λέγοντας ότι έμεινα 3 μήνες. Το ότι η παραμονή μου κράτησε τόσο πολύ οφείλεται καθαρά στην ίδια την πόλη. Αλλιώς θα έπρεπε να την “είχα κάνει” από τη δεύτερη κιόλας μέρα.

Ταξίδεψα με την ιστορική πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών 411 Αθήνα – Νέα Υόρκη. Ιστορική για δυο λόγους.

Ο πρώτος είναι διότι πολύ απλά ήδη αποτελεί «ιστορία» μιας και οι Ολυμπιακές Αερογραμμές δεν υπάρχουν πια.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο θρυλικός εκλιπών Σήφης Μιγάδης, κυβερνήτης της  αυγουστιάτικης πτήσης 411 του 1978, που έβαλε το δρομολόγιο στην παγκόσμια αεροπορική ιστορία. Είναι απολύτως φυσικό όσοι από εσάς δεν είστε του αεροπορικού χώρου (είμαι ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας) κατά πάσα πιθανότητα να μην γνωρίζετε ότι το καλοκαίρι του 1978 παραλίγο να είχε συμβεί μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες του κόσμου στο κέντρο της Αθήνας. Ο μοναδικός λόγος που αποφύγαμε την τραγωδία είναι ο κυβερνήτης αυτός.


Bonus info:

Για να σας κινήσω περισσότερο την περιέργεια, να σας πω ότι έχουμε την «τιμή» να φιλοξενούμε στα ελληνικά αεροπορικά ιστορικά ένα συμβάν που θεωρείται μοναδικό. Η ίδια η Boeing ακόμη και σήμερα θεωρεί ότι συμβάν αυτό δεν μπορεί να «έγινε ποτέ». Όπως ο ήρωας της ταινίας Sully, ο καταπληκτικός αυτός  πιλότος προσθαλάσσωσε το δικινητήριο Airbus 320 στον ποταμό Hudson της Νέας Υόρκης , έτσι κι ο Σήφης Μιγάδης προσγείωσε το τετρακινητήριο Jumbo ανέπαφο με όλους του επιβάτες σώους κι αβλαβείς. Το αεροσκάφος μετά την απογείωσή του από το “δάσος – αρχαιολογικό χώρο του Ελληνικού” δεν κατάφερε να πάρει ύψος και παραλίγο να είχε πέσει στις πολυκατοικίες του λόφου Πανί, της Νέας Σμύρνης, του Παλαιού Φαλήρου, της Καλλιθέας… σκοτώνοντας δεκάδες επιπλέον άτομα πέρα από τους δικούς του επιβάτες! 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΤΟ HOLLYWOOD ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΤΑΙΝΙΑ. ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΟ “ΜΕΣΟ” ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΕ

 

 

Επιστρέφοντας στη δική μου ιστορία!

Καθόμουν, λοιπόν, στο παράθυρο του Jumbo της  411 κι όταν, μετά από περίπου 12 ώρες συνεχούς πτήσης αρχίσαμε να προσγειωνόμαστε στο “Kennedy”, είδα αυτό που άλλοι γνώριζαν και ήθελαν να πάνε στη Νέα Υόρκη … αλλά εγώ όχι!

Ήταν βραδάκι, όλα της τα φώτα ήταν αναμμένα (κι έχει εκατομμύρια), κι όλοι της οι ουρανοξύστες κι η πατίνα των παμπάλαιων κτηρίων της έλαμπε σαν βασίλισσα! Μαγική, ξελογιάστρα, με τα νερά της, τις γέφυρές της. Έρωτας με την πρώτη ματιά! Σαγηνευτική μέχρι εκεί που δεν πάει… έγινε η «πόλη μου»,ο προορισμός μου, πριν καλά-καλά πατήσω το πόδι μου πάνω της. Έμεινα άφωνη!

Παρέμεινα άφωνη για πολλές μέρες, μιας και μετά την προσγείωση τα πράγματα δεν εξελίχτηκαν καλά για μένα και τον τότε φίλο μου, ο οποίος με άφησε να περιμένω περίπου δυο ώρες στο αεροδρόμιο για να έρθει να με πάρει. Τον είχε πάρει ο ύπνος είπε, αν και μάλλον ξεπροβόδιζε την «άλλη» που έφευγε λίγο νωρίτερα με άλλη πτήση για Γαλλία.

Τέλος πάντων! Περασμένα και συγχωρεμένα πια όλα αυτά.

 

ΟΥΔΕΝ ΚΑΚΟΝ ΑΜΙΓΕΣ ΚΑΛΟΥ!

 

Ένα από τα καλά που μου έκανε αυτός ο άνθρωπος ήταν ότι μου προσέφερε ιδανικές συνθήκες διαμονής στην δύσκολη και πανάκριβη αυτή πόλη (τότε ακόμη υπήρχε η δραχμή). Επίσης με ξενάγησε σε γειτονιές και μέρη που δε θα τα έβρισκα μόνη μου ή αν τα έβρισκα θα τα έβελεπα με τη βιασύνη και το επιφανειακό βλέμμα του τουρίστα.

Σημειώνω εδώ, ότι δεν μου αρέσει ο τουρισμός με τη στενή του έννοια. Δεν μου αρέσει δηλαδή να πηγαίνω σε μια πόλη η χώρα και να προσπαθώ σχεδόν υστερικά να δω «τα πάντα». Σημασία για μένα είναι να φεύγεις όχι μόνο με εικόνες αλλά κυρίως με “μυρωδιές” του μέρους που επισκέφτηκες. Δυστυχώς, η δική μου ζωή δεν μου επιτρέπει πια να παίρνω “το χρόνο μου” στα ταξίδια μου κι έτσι αναγκαστικά το παίζω τουρίστας.

Στη Νέα Υόρκη έβγαινα για βόλτα και ξεχνούσα να γυρίσω.Περπατούσα ασταμάτητα ώρες!!! Σε μια τέτοια ατελείωτη βόλτα μπήκα στο τώρα πια “πολύ” “Urban Outfitters”. Στο συγκεκριμένο της εικόνας.

via urban outfitters.com

 

 

Δεν είχα ξανακούσει για το μαγαζί αυτό ποτέ και κυρίως, δεν είχα ξαναδεί τέτοιο μαγαζί ποτέ στη ζωή μου! Τώρα πια συνειδητοποιώ ότι ήταν το πρώτο concept store που επισκέφτηκα ποτέ! Έμοιαζε ως ιδέα με πολυκατάστημα αλλά δεν έμοιαζε στην όψη και στην ατμόσφαιρα. Ναι! Μπορούσες να βρεις τα πάντα αλλά και όχι τα πάντα. Αν σου έκανε το στυλάκι, ήσουν κομπλέ! Αν όμως όχι, έφευγες τρέχοντας. Σε ένα κλασσικό πολυκατάστημα θα βρεις από Polo ως και De puta madre…διαλέγεις και παίρνεις ανάλογα το στυλ σου.

Ξετρελάθηκα! Ήθελα να περάσω όλη μου τη ζωή εκεί μέσα! Ήθελα να τα αγοράσω όλα! Από ρούχα, διακοσμητικά, χαλιά, εσώρουχα, αξεσουάρ, κοσμήματα, posters, γλάστρες με φυτά αληθινά ή μη κι άλλα πολλά….

Φυσικά και μπορούσα να βρω τέτοια αντικείμενα όπου ήθελα στην Αθήνα αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη ελληνική πόλη. Αυτό όμως που με έκανε να μη θέλω να ξεκολλήσω, ήταν η ατμόσφαιρα του καταστήματος. Είχαν καταφέρει μέσα από τόσα άσχετα μεταξύ τους αντικείμενα να δίνουν μια αίσθηση του «όλου», του ενιαίου. Αυτή η απρόσμενη αρμονία έφερνε με τη σειρά της ηρεμία στον πελάτη (τουλάχιστον στον συγκεκριμένο πελάτη: εμένα). Οι υπάλληλοι χαλαροί κι ευγενέστατοι με τους επισκέπτες όλων των ηλικιών. Εκεί δεν έχει “είμαι μικρή και μπήκα να χαζέψω και δεν θα μου δώσουν σημασία”. Στη Νέα Υόρκη, όλοι οι πελάτες είναι ίδιοι και εξίσου πιθανοί αγοραστές αν ο πωλητής κάνει καλά τη δουλειά του.

Τώρα το Urban Outfitters είναι must και στην Ελλάδα μαζί με δεκάδες άλλα τέτοια μεγάλα καταστήματα που πλέον κατακτούν με το ηλεκτρονικό εμπόριο όλο τον κόσμο.

Λίγες μέρες πρίν, τράβηξε το μάτι μου ένα άρθρο στο διαδίκτυο σχετικά με τα concept stores, που ούτε λίγο ούτε πολύ άφηνε να εννοηθεί ότι είναι μια καινοτομία.

Δεν είναι φυσικά. Το εμπόριο, όπως και η μόδα, δεν είναι απλά δραστηριότητες και ατομικές επιλογές. Είναι μια ολόκληρη βιομηχανία, η οποία κι αυτή έχει «μόδες» με τη σειρά της. Τα concept stores λοιπόν είναι κι αυτά ένα trend της «βιομηχανίας» του εμπορίου. Retail trend στα ελληνικά.

Στο  Insider trends, ένα site που απευθύνεται σε επαγγελματίες εμπόρους, κρατώντας τους ενήμερους για τις τάσεις στο χώρο του εμπορίου καθώς και για τις μηνιαίες εξελίξεις ή τα σχέδια των κολοσσών του τομέα του καθενός,ορίζεται πολύ εύστοχα το τί είναι concept store .

 

 

“By concept store we mean a shop that combines culture with the business of selling. Concept stores sell a curated selection of products that suggest a certain lifestyle or theme. Typically these products are from different brands and designers, and appeal to a certain audience. There’s also a focus on experience through the store design, the intermingling of product and additional elements such as events or accompanying services.”

 

 

Σε απλά ελληνικά, είναι καταστήματα που σκοπό έχουν να συνδυάσουν μια συγκεκριμένη «κουλτούρα» με αποτελεσματικές εμπορικές πρακτικές.

Η προσεκτική, σχεδόν «επιστημονική», επιμέλεια της επιλογής φαινομενικά ασύνδετων μεταξύ τους προϊόντων, είναι η ίδια το κεντρικό προϊόν προς πώληση στα μαγαζιά αυτά.

Εν ολίγοις, τα concept stores, είναι πολυκαταστήματα που προσεγγίζουν την πελατεία τους ακολουθώντας στρατηγικές marketing που όχι απλά έχουν αναλύσει την ψυχολογία του καταναλωτή, αλλά έχουν ριζώσει στο «υποσυνείδητό του».

Το εμπόριο θεωρείται “ταλέντο” από αρχαιοτάτων χρόνων. Όχι διότι είναι περίπλοκο καθεαυτό, αλλά διότι σπανίζει ο έμπορος που καταφέρνει να διαπιστώσει το “κρυφό” κίνητρο του υποψήφιου αγοραστή και την βαθύτερη ανάγκη που η εκάστοτε αγορά του θα ικανοποιούσε. Αν κάποιος “το έχει”, έχει και το εμπορικό δαιμόνιο.

Ένα από τα ωραιότερα concept stores που έχω επισκεφτεί είναι το  Graffito στη Σόλωνος.

 

Graffito by Noa

 

Μαγαζί κούκλα, τριών ορόφων με ποικιλία προϊόντων που καλύπτουν όλες σχεδόν της ανάγκες ενός μέσου καταναλωτή. Γυναίκες και άντρες μπορούν να περάσουν πολλές ώρες εκεί μέσα, ψάχνοντας μικροαντικείμενα διακοσμητικά, υπέροχα κοσμήματα, δοκιμάζοντας γυαλιά πρεσβυωπίας και φουλάρια, προβάροντας ρούχα και παπούτσια.

Το “γαστριμαργικό” μέρος του μαγαζιού είναι γεμάτο λιχουδιές με προϊόντα που μάλλον δύσκολα τα έχεις ξαναδεί.

Καλλυντικά οργανικά και πολύ ποιοτικά διαφόρων brand, καλύπτουν έναν πανέμορφο τοίχο γεμάτο με ράφια.

Έπιπλα πολύ στυλάτα αραδιασμένα σε όλους τους ορόφους, σε καλές τιμές, Πχ: Τεράστιος γωνιακός καναπές στον εισόγειο χώρο, στα 1500ευρώ. Οι τιμές δεν είναι ΙΚΕΑ, το τονίζω!

Graffito by Noa

 

 

Στον κάτω όροφο, πολλές προσφορές σε έπιπλα, ρούχα και κάποια αξεσουάρ. Κάποια προϊόντα του ορόφου προσφορών, την ημέρα που το επισκέφτηκα, έφταναν ως και τα 8 ευρώ!!!

Δεν ήμουν σίγουρη ότι κατάλαβα σωστά και ρώτησα για επιβεβαίωση αν οι προσφορές ίσχυαν μόνο για εκείνες της μέρες (παραμονή black Friday) ή αν υπάρχει πολιτική προσφορών. Η απάντηση ήταν θετική. Στον κάτω όροφο λοιπόν μπορεί και να βρείτε κάθε μέρα αντικείμενα σε πολύ χαμηλότερες τιμές

Αν και ήθελα να ξοδέψω ακόμη και τις αποταμιεύσεις των παιδιών μου εκεί μέσα, αρκέστηκα στο να αγοράσω ένα υπέροχο βραδινό τσαντάκι κεντημένο με χάντρες για την αγαπημένη μου Βίκυ που είχε γενέθλια!

 

 

 

Graffito lounge by Noa

Είχα πολλά να κάνω εκείνο το πρωϊνό κι έτσι δεν κάθισα να απολαύσω έναν γρήγορο «ελληνικό – αραβικό – τούρκικο» καφεδάκο στο μικρό αλλά αρκετό για τις απαιτήσεις cafe το οποίο συναντά κανείς στην είσοδο του καταστήματος. Ο χώρος που μπορείς να καθήσεις να τον πιεις είναι ζεστός κι υπέροχος!

 

 

ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΑΥΤΟΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ, ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΞΕΧΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

 

 

Σκέτο όνειρο!

Βγήκα από το μαγαζί με πολύ καλή διάθεση. Το μάτι μου είχε ξεκουραστεί κι είχε γεμίσει από εικόνες πολύ όμορφων και περιποιημένων προϊόντων τα οποία κάποιος/κάποιοι είχε δημιουργήσει με πολλή αγάπη και μεράκι.

Αν ο χρόνος για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια σας είναι περιορισμένος ή είστε ο τύπος όπως εγώ που του χαλάει η διάθεση να γυρνάει με τις ώρες στην αγορά τότε ψηφίζω με τα δυο χέρια Graffito. Θα μπορέσετε να καλύψετε μια κι έξω έναν μεγάλο αριθμό των γιορτινών σας δώρων.

Σας παραθέτω αυτά που είδα όσο καλύτερα μπορώ

Καλά ψώνια!

Νόα

 

 


Διαβάστε επίσης

via huffington post

5 concept stores που αλλάζουν το πρόσωπο της Αθήνας

 

via my domain.com

The 10 coolest concept stores from around the World

 

 

Noa’s chucks

All star story!

(Visited 116 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.