Ολιγοήμερες διακοπές; 7 βήματα για να βγουν τέλειες!

 

Θα κάνετε ξανά φέτος διακοπές μόνο τέσσερεις μέρες κι έχετε απογοητευτεί; Σταματήστε τις αρνητικές σκέψεις εδώ και διαβάστε 7 απλά βήματα που ακολουθώ πάντα με την οικογένειά μου κάνοντας σύντομες διακοπές κάθε χρονιά στο ίδιο μέρος! Υπάρχει και μαγεία στη ρουτίνα αρκεί να την διαμορφώνουμε έτσι όπως μας αρέσει!

Noa's Newsletter!

Great ideas and Fresh news!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Είναι πολύ πιθανό να ανήκετε κι εσείς στον ατελείωτο κατάλογο των ανθρώπων που δεν προλαβαίνουν ή δεν αντέχουν από οικονομικής άποψης να κάνουν «διακοπές διαρκείας».

Μην μου απογοητεύεστε! Για όλα υπάρχει λύση αρκεί να υπάρχει θετική οπτική.


Αν βέβαια έχετε χρόνο και χρήμα για μεγαλύτερες διακοπές και θέλετε να κάνετε μια βολτίτσα στην κοσμοπολίτιτκη Γαλλική Ριβιέρα τότε προτείνω να επισκεφτείτε την Γκράς, διαβάστε το post αυτό 


 

Όλοι μας θα θέλαμε να ταξιδεύαμε στον προορισμό των ονείρων μας τουλάχιστον μια φορα το χρόνο. Αυτό δε σημαίνει κιόλας ότι είναι και εφικτό! Σίγουρα πάντως δεν είναι εφικτό για μένα και ίσως, για να διαβάζετε αυτό το post, δεν είναι εφιτκό ούτε για εσάς . Εγώ γράφω αυτές εδώ τις αράδες ακριβώς επειδή δεν έχω τη δυνατότητα να τινάξω τη μπάνκα στον αέρα!

Λοιπόν μπαίνω στο ψητό αν και όπως θα δείτε κάπως ανορθόδοξα!

Ίσως έχετε ήδη ακούσει ότι η «ρουτίνα» έχει και την καλή της πλευρά.

Αλλά τί είναι ακριβώς  η ρουτίνα;

Σύμφωνα με την Arlene Taylor (μου άρεσε η περιγραφή της γι’αυτό τη διάλεξαοι συνήθειες είναι δημιουργήματα του εγκεφάλου ώστε να διεκπεραιώνει κάποιες δραστηριότητες και λειτουργίες.

Είναι σα να λέμε το software του εγκεφάλου.

Ρουτίνα λοιπόν, είναι ένα σύνολο συνηθειών  το οποίο έχει δημιουργήσει ο εγκέφαλός μας  έτσι ώστε να μπορεί να εκτελεί κάποιες δραστηριότητες αποτελεσματικά .  Μέσα από την επανάληψη των συνηθειών αυτών, οι δραστηριότητες αυτές γίνονται όλο και καλύτερα.

Τα οφέλη που μπορούμε να απολαύσουμε από τη ρουτίνα μπορεί να είναι ακόμη και πολύ μεγάλα.

Μερικά είναι:

 • Γλιτώνουμε χρόνο
 • Αυξάνεται η αποτελεσματικότητα
 • Δημιουργείται ένα αίσθημα άνεσης

…και αρκετά  αλλά που δεν μας αφορούν εδώ.


Και πού είστε; Μην ανησυχείτε! Αν δεν είστε ήδη ψυχαναγκαστικοί δεν πρόκειται να γίνεται, όσες μικρές ρουτίνες κι αν υιοθετήσετε!


Ίσως σας φανεί περίεργο αυτό που θα σας πω τώρα!

Εμείς οικογενειακώς, εφαρμόζουμε μία ρουτίνα στις σύντομες καλοκαιρινές μας διακοπές. Ακούγεται μάλλον παράδοξο το να κάνεις διακοπές ακολουθώντας μια ρουτίνα. Αν όμως δε μείνετε στην επιφάνεια της περίεργης αυτής τοποθέτησης και συνεχίσετε το διάβασμα θα δείτε και τα καλά της επανάληψης αυτής!

Τη ρουτίνα αυτή, δεν την είχαμε συνειδητοποιήσει καν μέχρι και πριν από κάποια  χρόνια, όταν κάποια στιγμή ο μεγάλος μας γιος μας είπε την ώρα που τρώγαμε απολαμβάνοντας το τέλειο ηλιοβασίλεμα της Καρδαμύλης : “ Τι ωραία που ερχόμαστε κάθε φορά τέλη Ιουνίου εδώ!Να ερχόμαστε κάθε χρονιά!”

Κοιταχτήκαμε μεταξύ μας κι αποφασίσαμε να το κάνουμε οικογενειακή παράδοση. Κάτι που είχε ήδη γίνει παράδοση από μόνο του!

Αυθόρμητα ως τότε, κάναμε σχεδόν πάντα την ίδια επιλογή όταν είχαμε τρεις ή τέσσερις μέρες στη διάθεσή μας για ξεκούραση. Τα τέλη Ιουνίου είναι πάντα το τέλος ενός δύσκολου και κουραστικού χειμώνα!

Φυσικά, όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να προτείνω να κάνετε πάντα το ίδιο και το ίδιο στις διακοπές σας με ένα αυτιστικό τρόπο.

Είμαι όμως εδώ για να σας περιγράψω το πόσο αυτή η ρουτίνα μας κάνει καλό οικογενειακώς και τί αποκομίζουν τέσσερις άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών μέσα από αυτή την ευχάριστη επανάληψη.

Αυτή τη στιγμή, μέσα Μαϊου, ακόμη δεν μπορώ να αφήσω το μυαλό μου να τρέχει σε όμορφες αμμουδιές και γαλάζια νερά.

Αυτή τη στιγμή, ακόμα τρέχει στις εξετάσεις εξετάσεις των παιδιών μου, στις ξένες γλώσσες τους ,στη δουλειά μου, την οποία μπορούμε να χαρακτηρίσουμε  έως κι εποχιακή,  η οποία αρχίζει και συσσωρεύεται ταχέως…. κι σ’ άλλα μικρά και μεγάλα πράγματα.


Σαν οικογένεια έχουμε διαπιστώσει ότι εδώ και πολλά χρόνια στα τέλη Ιουνίου έχουμε όλοι μας βαρέσει μπιέλα.  

(Μπιέλα : Το σωστό είναι B.L.R από το beyond local repair)


 

Η αγάπη μας για την Καρδαμύλη στη μεσσηνιακή Μάνη, είναι μεγάλη κι αν εξαιρέσει κανείς ελάχιστα καλοκαιρία, το πολύ  2-3 που δεν την έχουμε επισκεφτεί τα τελευταία 15 χρόνια, πού μας χάνεις πού μας βρίσκεις, είμαστε αραχτοί σε κάποια παραλία της. Λατρεύουμε τα Ριτσά, την βοτσαλωτή παραλία του χωριού με τα βαθιά δροσερά νερά της αλλά πάνω από κάθε προσδοκία για μας είναι η παραλία «Καλογριά» στο γειτονικό χωριό Στούπα.

Στούπα-Μεσσηνία
Φωτογραφία από travel photo :https://travelphoto.gr/stoupa-photos-messinia/

Μικρή παραλία αλλά με φαρδιά αμμουδιά. Τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά της είναι πολύ κρύα αλλά τρομερά απολαυστικά. Είναι πολυσύχναστη, αλλά τον Ιούνιο απόλυτα ήρεμη αφού ο μέσος όρος ηλικίας των επισκεπτών της είναι «τουλάχιστον συνταξιούχοι» τουρίστες των οποίων η διαπασών είναι σε σίγαση εδώ και χρόνια!

Άρα, μπορείς να χαλαρώσεις κα να ξεκουραστείς κάτω από τον ζεστό ήλιο του Ιουνίου ακόμη και να κοιμηθείς στην παραλία! Όταν το πετυχαίνω αυτό είμαι σίγουρη ότι έχω αγγίξει αν όχι κατακτήσει την απόλυτη  χαλάρωση!

Τρεις-τέσσερις μέρες λοιπόν στην Καρδαμύλη  φτάνουν για να πάρω δύναμη για το υπόλοιπο καλοκαίρι ( τον Αύγουστο για καμιά βδομάδα θα επισκεφτώ το χωριό μου στο ακριτικό Πωγώνι της Ηπέιρου).

Τί κάνω λοιπόν για να έχω τις πιο ξεκούραστες και απολαυστικές διακοπές έστω και για αυτές τις τρεις – τέσσερις μέρες;

Τα  βήματα είναι απλά και πάντα τα ίδια και σας τα προτείνω ανεπιφύλακτα εάν θέλετε να αποκομίσετε τα περισσότερα δυνατά οφέλη από ένα σύντομο καλοκαιρινό τριήμερο. Το αποτέλεσμα που έχουμε εμείς, μικροί και μεγάλοι είναι:

 • Ξεκούραση και καλοπέραση
 • Οικογενειακή «θαλπωρή»
 • Επιτέλους χρόνος μαζί χωρίς «αρνητικά διαλείμματα » : φροντιστήρια, σχολεία, δουλειά, προπονήσεις κ.α χρήσιμα αλλά υποχρεωτικά
 • Επικοινωνία και εκδήλωση συναισθήματος . (Γονείς – παιδιά, αδερφός με αδερφό, ζευγάρι μεταξύ του)

Τί να κάνεις λοιπόν για να γεμίσεις μέσα σε τέσσερεις μέρες διακοπών;


Βήμα 1ο: Επιλέγω γνωστό και δοκιμασμένο μέρος

Όπως βλέπετε πηγαίνουμε πάντοτε στο ίδιο μέρος.  Έτσι αποφεύγουμε τη σκέψη, το ψάξιμο και την αγωνία σχετικά με τις συνθήκες που θα συναντήσουμε

Αν ο σκοπός σας είναι παρόμοιος με τον δικό μας, δηλαδή η ξεκούραση και η ηρεμία σε ένα χαλαρό περιβάλλον, νομίζω ότι ένας οικείος τόπος ή τουλάχιστον ένας τόπος για τον οποίο έχετε επαρκείς πληροφορίες για τις συνθήκες που επικρατούν από απολύτως έμπιστο άνθρωπο, είναι ότι  ιδανικότερο.

 

Image result for καρδαμύλη διακοπές στο ίδιο μέρος
Φωτογραφία από Βικιπαιδεία:goo.gl/jcr17Z

 

Βήμα 2ο: Επιλογή δοκιμασμένων καταλυμάτων

Για τον ίδιο λόγο επιδιώκω να μένω σε δωμάτια, διαμερίσματα ή σπίτια τα οποία έχω ήδη δοκιμάσει στο παρελθόν.  Δεν θέλω εκπλήξεις δεν θέλω απογοήτευση άρα δεν αφήνω στην τύχη τα πράγματα.

Όπως καταλαβαίνετε πηγαίνοντας 15 χρόνια στην Καρδαμύλη έχω πολύ καλή εικόνα του τί πρέπει και τί δεν πρέπει να επιλέξω.  Είναι πολύ ευτυχές το γεγονός ότι το επίπεδο των καταλυμάτων είναι πολύ υψηλό. Το χωριό είναι χαρακτηρισμένο ως «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» κι οι περιορισμοί δόμησης είναι αρκετά αυστηροί και ακολουθούνται πιστά. Το αποτέλεσμα είναι καταπλητκικά πέτρινα  ξενοδοχεία και ξενώνες χτισμένα με απίστευτο γούστο. Πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις φυσικά.

Βήμα 3ο: Ταξιδεύω οδικώς

Δε νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ και πολύ στο ζήτημα αυτό. Σε μια εποχή που τα ακτοπλοϊκά εισητήρια έχουν αγγίξει το Θεό, η καλύτερη επιλογή είναι προορισμοί που προσεγγίζονται οδικώς κι έτσι μας αφήνουν λίγα ευρώ παραπάνω να αφιερώσουμε σε μικροπολυτέλειες γαι τους αγαπημένους μας αλλά και φυσικά για τον εαυτό μας σε αυτές τις ολιγοήμερες διακοπές.

Βήμα 4ο: Προετοιμασία για τη “στραβή”

Λόγω δουλειάς, δεν  έχω την ευελιξία να αλλάξω τις ημερομηνίες των διακοπών μου.  Αν ο καιρός για παράδειγμα δεν είναι καλός και δεν μας δίνεται η  δυνατότητα να αράξουμε  στην παραλία από το πρωί μέχρι το απόγευμα όπως το συνηθίζουμε, πρέπει να υπάρχει εναλλακτική.

Επειδή αυτό θα είναι τεράστια απογοήτευση δεν το αφήνω συνήθως έτσι. Πάντοτε σχεδιάζω στο μυαλό μου τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε εάν ο καιρός δεν είναι σύμμαχος.

Ευτυχώς στη γύρω περιοχή υπάρχουν πάρα πολλά μέρη τα οποία μπορείς να επισκεφτείς και επίσης η όμορφη Καλαμάτα είναι δυο βήματα.  Το “ little black car” έχεις σ’ αυτές περιπτώσεις και πάλι την τιμητική του.

Βήμα 5ο: Στη Μεσσηνία με “λακωνικά” μπαγκάζια

Παίρνω μαζί μου ελάχιστα πράγματα.

Τα μαγιό, οι πετσέτες και τα εσώρουχα είναι τα βασικά.  Εφόσον προτεραιότητά μου είναι χαλάρωση κι η ξεκούραση, όπως καταλαβαίνετε, δε μ’ ενδιαφέρει καθόλου να φτιαχτώ και να στολίσω για να βγω το βράδυ. Δύο ζευγάρια παπούτσια εκ των οποίων το ένα θα είναι σαγιονάρα (ίσως και μόνο αυτή) είναι υπεραρκετά για όλους. Ρούχα ελάχιστα κι ευκολοσυνδύαστα για να μην σπάμε και το κεφάλι μας.


Κατεβάστε εδώ το pdf μου με τη λίστα για μια σύντομη εκδρομή. Η λίστα είναι εκτυπώσιμη και ένα άριστο οδηγός για τα βασικά που δεν πρέπει να ξεχάσετε όταν φεύγετε έστω και για λίγο από τη βάση σας!


Βήμα 6ο και βασικότερο: Αφήνω τα προβλήματα και τις αναστολές πίσω!

Νομίζω πως  θα συμφωνήσετε οι περισσότεροι πως αυτό είναι και το πιο δύσκολο βήμα σε όλη τη «στρατηγική» που ανέφερα.

Ακούστε. Δε θα προσποιηθώ ότι το καταφέρνω πάντα, ούτε θα προσποιηθώ ότι είμαι ένας άνθρωπος χωρίς προβλήματα. Δεν ήταν όμως καθόλου ψέμα αν σας έλεγα, ότι κάνω πραγματικά μεγάλη και συστηματική προσπάθεια κάποιες μέρες πριν φύγω διακοπές, να ντοπάρω θετικά τον εαυτό μου και να του δώσω τη δυνατότητα να αφήσει πίσω όλα αυτά που τον στεναχωρούν και τον πιέζουν .

Με κάποιο τρόπο θεωρώ ότι “χρωστάμε” όλοι στον εαυτό μας χρόνο χωρίς αρνητικές σκέψεις και προβλήματα.

Αυτό όμως δε γίνεται από μόνο του. Θα το κάνουμε εμείς για τον εαυτό μας, ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Μην περιμένετε από τους άλλους να σας φτιάξουν τη διάθεση. Κάντε το μόνοι σας το δώρο αυτό στον εαυτό σας!


Σκεφτείτε το διαφορετικά. Τα προβλήματα είναι εκεί πάντα. Το να χαρίσουμε ηρεμία και ξεκούραση στον βιολογικό και ψυχικό μας οργανισμό ούτε θα τα μεγαλώσει ούτε θα τα δημιουργήσει από το πουθενά!


Επίσης, δεν μου επιτρέπω καμία αναστολή. Θα φάω, θα κοιμηθώ, θα πιω και θα πω ό,τι μπούρδα θέλω!

Ας μην τιμωρούμε τους εαυτούς μας άλλο! Οι διακοπές ας είναι γεμάτες χαρά, αυθορμητισμό κι απόλαυση!

 

Image result for λελα καρδαμύλη διακοπές στο ίδιο μέρος
Φωτογραφία από beneas13. blogspot:goo.gl/SiGSYo

 

Βήμα 7ο: Λίγη πολυτέλεια παρακαλώ!

Το τριήμερο των διακοπών μου έχω αποφασίσει ότι θα προσφέρω μικρο – πολυτέλειες στον εαυτό μου και στην οικογένειά μου. Δε θα στερηθώ τίποτα που θα με κάνει να νιώσω απόλαυση. Σε λογικά πλαίσια φυσικά. Αν σας γυαλίσει ένα δαχτυλίδι ή ένα φουλάρι πάρτε το σας παρακαλώ ΧΩΡΙΣ δεύτερη σκέψη. Αν τα παιδιά σας ζητήσουν ένα μπλουζάκι ή ένα «χαϊμαλί» απλά πάρτε το χωρίς δεύτερη σκέψη και «διδακτική διάθεση». Το κλειδί εδώ είναι αυτό ακριβώς: το «Χωρίς δεύτερη σκέψη» = αυθόρμητα! Αφήστε τα «πρέπει» πίσω!

Θυμηθείτε! Δε θα καταστραφεί η ζωή σας αν ξοδέψετε 30-40 ευρώ παραπάνω. Αν είστε σφιχτοί ακόμη και “για μια φορά το χρόνο», κάτι δεν πάει καλά! Πρέπει να  αλλάξετε ρότα! Έχετε ξεφύγει!

Ίσως να μην ισχύει για όλους αυτό που θα σας αναφέρω τώρα. Για μένα οι διακοπές με την οικογένειά μου είναι οι ωραιότερες μέρες της ζωής μου. Είναι εκεί που συνειδητοποιώ πόσο όμορφη είναι η ζωή παρ’όλες τις αναποδιές της. Μου αρέσει το πόσο μαζί είμαστε αυτές τις λίγες μέρες. Μου αρέσει που νιώθω (χωρίς λόγια) το πόσο κοντά ερχόμαστε ο ένας τον άλλο καθώς και το ότι μας δίνεται η ευακιρία να δείξουμε την εκτίμηση και την αγάπη που νιώθουμε μεταξύ μας. Γι’αυτό προσπαθώ πάντα έστω κι αυτές οι λίγες μέρες να είναι όσο πιο όμορφες και αξέχαστες γίνεται!

Έχετε μήπως κάποιο δικό σας οικογενειακό ή άλλο tip για την προετοιμασία πετυχημένων διακοπών;

Μοιραστείτε το μαζί μας! Πολλοί θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την ιδέα σας! Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο μοιραστείτε το στα social media και κυρίως εγγραφείτε στο newsletter μου για φρέσκα νέα και προτάσεις για μια ενδιαφέρουσα καθημερινότητα.

Noa's Newsletter!

Great ideas and Fresh news!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

 

Καλή διασκέδαση!

Νόα

(Visited 64 times, 1 visits today)

4 Comments

 1. Pingback: 15 πράγματα που "μυρίζουν" καλοκαίρι! | To Noa's Better

 2. Pingback: Μάνη: 4 βιβλία, 1 ταινία κι ένας ήρωας | To Noa's Better

 3. daphnie 14/05/2018 at 08:14

  Έτσι ακριβώς είναι! και χρειάζεται να αφήνουμε τις όποιες αναστολές/προβλήματα πίσω και τα «επιτρέπουμε» και λίγη πολυτέλεια έτσι όπως τη θέτεις.. δεν τα είχα συνειδητοποιήσει μέχρι πρότινος αλλά έτσι είναι..
  επίσης και μεις από τότε που γεννήθηκε η μικρής (είναι μόλις 3,5) πάμε στάνταρ κάπου τον Ιούνιο και διακοπές τον Αύγουστο.. είναι η ανάγκη να χαλαρώσουμε για λίγο γιατί δεν «βγαίνει» το καλοκαίρι-χειμώνας αν περιμένεις μόνο 1 βδομάδα μαξ τον Αύγουστο για διακοπές!

  Reply
  1. Noa 17/05/2018 at 21:26

   Πάντως, παραπτηρώ ότι ΄σοσο περνάνε τα χρόνια τόσο πιο απαραίτητες μου είναι οι «πετυχημένες» διακοπές και γενικά οι διακοπές! Αν δεν έχεις πάει Καρδαμύλη πάντως να πας!!! Ανεπιφύλακτα. Η καλογριά δε, είναι ιδανική για παιδιά αν και κάπως κρύα. Υπάρχει όμως ασφάλεια κι αρκετές ανέσεις για μωρομανούλες και μωροπατερούληδες!

   Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.