ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2018 ΑΛΛΙΩΣ!

 

Να’ μαστε λοιπόν εδώ και πάλι 3 Ιανουαρίου του νέου σωτήριου έτους 2018! Πριν μπω στο θέμα της σημερινής ανάρτησης » Τα σχέδια για το 2018 – αλλιώς», θα ήθελα να πω πως νιώθω πάντα πολύ χαρούμενη κάθε τέτοιες μέρες της αρχής της νέας χρονιάς καταρχάς για το γεγονός ότι είμαι γερή και δυνατή και τη ζω. Από τότε δε που έχω οικογένεια νιώθω διπλά τυχερή όταν συνειδητοποιώ ότι έχω καταφέρει και έχω πραγματοποιήσει ένα μεγάλο όνειρο της ζωής μου – να γίνω μάνα!

Μέχρι εκεί παιδιά! Δεν κάνω τίποτε άλλο στην αρχή κάθε νέας χρονιάς. Μη σας πω ότι με πιάνουν και λίγο «τα νεύρα» μου διότι πρέπει να ξεστολίσω, να μαζέψω δέντρο και μπάλες και δε μου αρέσει καθόλου μα καθόλου! Επίσης πρέπει όλοι να μπούμε πάλι σε «ρυθμό» κι όλες οι μαμάδες γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι πάντα ανώδυνο.

Αναρωτιέστε μάλλον γιατί τα λέω όλα αυτά; Μπαίνω λοιπόν αμέσως στο θέμα των «δεσμεύσεων της Νέας Χρονιάς» ή αλλιώς για να με καταλάβετε σε άπταιστα ελληνικά «New Year’s Resolutions».

Όλοι μας, ενημερωνόμαστε πλέον συστηματικά από το διαδίκτυο (κι όχι μόνο) από ελληνικά και ξένα site ή  blog και σίγουρα θα έχουμε πετύχει κάπου τη λέξη resolutions.Τι είναι αυτό λοιπόν; Είναι οι προσωπικοί στόχοι –δεσμεύσεις για το νέο έτος. Όλα αυτά που θα θέλαμε να πετύχουμε μέσα στο νέο έτος. Αυτό είναι μια συνήθεια αρκετών «δυτικών» χωρών που μετράει μάλλον αιώνες, ίσως όχι με τη μορφή που έχει σήμερα. Κάποτε οι δεσμεύσεις γίνονταν δημόσια και περιλάμβαναν την δήλωση πίστης και υποταγής στους ηγεμόνες και φεουδάρχες της κάθε περιοχής. Ήταν ένα δυνατό χαρτί προς όφελος του ηγεμόνα αν κάποιος που θεωρούσε σημαντικό να έχει με το μέρος του ξαφνικά τον πρόδιδε ή λιγοψυχούσε. Αυτός ο κάποιος έχανε αυτοστιγμεί την τιμή του και την υπόληψή του. Αυτά με τα (ανεπιβεβαίωτα) ιστορικά στοιχεία.

Εντάξει, καταλαβαίνω ότι η έναρξη του κάθε νέου έτους, όπως και κάθε νέα σημαδιακή αρχή, εμπνέει για νέα σχέδια και όνειρα. Είναι κομμάτι της αισιόδοξης πλευράς του ψυχισμού μας που εδώ που τα λέμε ευτυχώς που υπάρχει για να σκάει και λίγο χαμόγελο στο χειλάκι μας. Αυτό το δύσμοιρο αισιόδοξο κομμάτι μας βάλλεται από παντού! Παρά το γεγονός ότι ποτέ στο περιβάλλον που μεγάλωσα δεν υπήρχε αυτή η συνήθεια της στοχοθεσίας με την αρχή του νέου έτους και παρά το ότι δεν μου λέει τίποτα προσωπικά μια τέτοια διαδικασία αντιλαμβάνομαι ότι είναι σημαντική κι ενθαρρυντική για κάποιους.

Το θέμα των στόχων, των σχεδίων , των ονείρων είναι κάτι που με αγγίζει κι εμένα φυσικά, άνθρωπος είμαι, απλά δεν με ενδιαφέρει να τα εντάξω όλα αυτά σε αυστηρά πλαίσια του τύπου «αρχή της νέας χρονιάς», λίστα με το πόσους στόχους πέτυχα πέρυσι, απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς κ.α Όλα αυτά νιώθω ότι θα ξεζούμιζαν τα σχέδια μου και θα έκλεβαν τη ζωή από τα όνειρά μου. Από την άλλη κανένα όνειρο δεν πραγματοποιείται από μόνο του. Θέλει και το όνειρο το «Γερμανό» του, δηλαδή το σχέδιο, το πρόγραμμά του, τη στρατηγική του. Εκτός βέβαια, αν θέλουμε το σχέδιο να παραμείνει απλά ευχή, χωρίς να μας ενδιαφέρει η πραγματοποίησή του.

Τι έχω να πω πάνω στο θέμα των στόχων για τη νέα χρονιά; Όχι πολλά, μόνο κάποιες γενικές σκέψεις που μετράνε για κάθε σχέδιο κάθε μέρας ή φάσης της ζωής μας

 

 

 

Προσπαθώ πάντα να μου θυμίζω τα εξής:

 

1.  ΤΑ ΑΛΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ

Σίγουρα έχετε ακούσει την αγγλική έκφραση “Think Big” και ναι ομολογώ απόλυτα πιστή οπαδός της!!! Τίποτα δεν μπορούμε να κάνουμε και να μας προσδώσει βαθιά ικανοποίηση αν πρώτα δεν έχουμε αφήσει ελεύθερο το νου μας να ονειρευτεί χωρίς εμπόδια. Τα όνειρα δεν έχουν κανένα λόγο να είναι μικρά, όμως αποτελούνται από μικρά κι έξυπνα σχέδια. Αν έχετε βάλει λοιπόν έναν στόχο για τη νέα χρονιά που θεωρείτε ότι είναι μεγάλη πρόκληση για εσάς, άρα υπάρχει μάλλον αυξημένος βαθμό δυσκολίας στο να τον πετύχετε, μην αποθαρρύνεστε. Καταστρώστε απλό σχέδιο και ακολουθήστε το. Επίσης, να θυμάστε ότι μπορείτε να το αναθεωρήσετε όποτε θέλετε, κανείς δεν θα σας τιμωρήσει.

 

2.  ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ

Πολλοί από εμάς και σίγουρα κι εγώ, έχουμε υπάρξει θύματα της παρεξήγησης της έννοιας του ονείρου-σχεδίου. Το να κάνεις σχέδια πέρα από κάθε λογική έχει μόνο έναν σκοπό. Την απογοήτευση και την προσωπική ακύρωση. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ενοχοποιήσουμε τον εαυτό μας και να τον θεωρήσουμε ανίκανο. Κι αφού υπήρξε ανίκανος για το όνειρο αυτό άρα είναι ανίκανος και για οτιδήποτε άλλο σημαντικό. Μα τι βλακείες είναι αυτές;!

Το “Think Big” δεν σημαίνει Think Crazy!

Προτείνω λοιπόν να «αρχίσουμε να θέλουμε» πράγματα που μας κάνουν από τη μια να βγαίνουμε από τη βολή μας και να ανοίγουμε τα φτερά μας παίρνοντας και ρίσκα αλλά που μέσα μας γνωρίζουμε ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε. Δεν έχει κανένα νόημα να μετατρέπουμε εντελώς αδύνατα όνειρα σε σχέδια. Εξάλλου εδώ όλο το θέμα είναι να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας έστω και λίγο και να πάρουμε χαρά κι ικανοποίηση από τα όποια μας επιτεύγματα, όχι να τους αλλάξουμε εντελώς!

 

3.  ΠΡΑΤΤΕΙΝ

Ωραία η σκέψη, η νόηση αλλά δεν έχουν και πολύ νόημα στην καθημερινή μας ζωή αν δε γίνονται πράξη. Έχω καταλήξει ότι το «πράττειν» είναι η καλύτερη λύση στα εμπόδια και τα προβλήματα. Επειδή λοιπόν σίγουρα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα να λύσουμε ας μην αφήνουμε σε αναμονή τα απλά βηματάκια που από μόνοι μας έχουμε αποφασίσει ότι πρέπει να γίνουν για να πλησιάσουμε τους ευχάριστους στόχους μας. Όταν υπάρχουν λοιπόν αναστολές και δεν ξέρετε γιατί δεν κάνετε αυτό που ξέρετε ότι πρέπει να κάνετε – απλά κάντε το. Πράξτε, είναι μεταδοτικό!

Υπήρξα καπνίστρια πολλά χρόνια και μιλούσα κάποτε με άλλη φίλη τέως καπνίστρια η οποία όταν τη ρώτησα πώς το έκοψε μου απάντησε «Μια μέρα απλά δεν ξανακάπνισα». Πέρασε εντελώς απαρατήρητο τότε το πόσο εύστοχο ήταν αυτό που είπε. Χρόνια μετά, κι έχοντας διακόψει κι εγώ η ίδια το κάπνισμα εδώ και πέντε χρόνια (σχεδόν κάθε μέρα θέλω να ξανακαπνίσω) σκέφτομαι ότι αυτό ήταν πραγματικά η αρχή των πάντων. «Απλά κάνε το» και βλέπεις τι θα προκύψει μετά. Το πρώτο βήμα είναι ο μισός φόβος, αν το κάνεις μετά κινείσαι με πολύ περισσότερο θάρρος και σιγουριά.

  

4. Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Τα όνειρα κι οι στόχοι είναι πάντα προσωπικοί, όποιοι κι αν είναι κι όσους ανθρώπους κι αν εμπεριέχουν. Δεν έχει νόημα τι νομίζουν οι άλλοι λοιπόν για εσάς αλλά μόνο τι νιώθετε εσείς για εσάς. Αν λοιπόν θεωρήσετε, μετά από ώριμη σκέψη κι όχι μετά από απλή απογοήτευση, ότι ο στόχος που βάλατε δεν είναι εφικτός ή δεν τον γουστάρετε πια, απλά παρατήστε τα . Δεν έχετε να δώσετε λογαριασμό σε κανέναν!

 

5. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ; – ΟΧΙ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΩ!

Δεν είμαστε επιχειρήσεις να κλείνουμε τη μέρα ή το έτος μας με ισολογισμό – απολογισμό! Είμαστε άνθρωποι κι οι περισσότεροι από εμάς (ακόμη κι οι άντρες!!!) έχουμε συνείδηση κι άρα είναι σχεδόν αδύνατο να μην έχουμε ήδη συνειδητοποιήσει ότι κάτι δεν έχει πάει καλά. Συνήθως το καταλαβαίνουμε αμέσως και δεν χρειάζεται κανένας απολογισμός να μας το υπενθυμίσει. Βρίσκω λοιπόν την έννοια του απολογισμού μια άπνοη και ξινή διαδικασία (θυμίζει ξερακιανό δάσκαλο ή τον Θείο Σκρούτζ) που μόνο στόχο έχει να ρίξει άλλη μια φορά την ψυχολογία μας. Αφού το νιώσαμε το λάθος όταν το κάναμε τι θα κερδίσουμε αν το ξαναθυμηθούμε; Μόνο ανασφάλεια και προσωπική αμφισβήτηση. Αυτά όμως δεν είναι δημιουργικά συναισθήματα άρα γιατί να τα προκαλούμε; Αν κάποιος από εσάς τώρα σκέφτεται, «ναι! Αλλά απολογισμός δεν είναι μόνο για τα λάθη αλλά και για τα καλά…» θα απαντήσω «ναι! Καλά! Κοιμήσου εσύ κι η τύχη σου δουλεύει!» Πόσο συχνά λέμε «Μαθαίνουμε από τα λάθη μας!» και πόσο συχνά «Μαθαίνουμε από τις επιτυχίες μας!» Ε;

 

6.  ΜΙΜΗΣΗ, Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ!

Μη δανείζεστε τα όνειρα και τα σχέδια άλλων .Μπορεί να έχετε κάποιο πρότυπο ή κάποιον άνθρωπο που εκτιμάτε και θα θέλατε να του μοιάσετε. Κάντε ότι νομίζετε απλά μην μιμηθείτε, μην κοπιάρετε, τσιμπήστε τα στοιχεία που σας αρέσουν και προσαρμόστε τα στην προσωπικότητά σας και στα σχέδια τα δικά σας. Όσοι για παράδειγμα θέλουν να φτάσουν ένα καλύτερο επίπεδο φυσικής κατάστασης δε σημαίνει ότι χρειάζεται απαραιτήτως να καταφέρουν να τρέξουν και τον πολύ μοδάτο πια Μαραθώνιο. Να σας θυμίσω ότι δεν έχουμε όλοι να τρέξουμε να γλιτώσουμε από το ίδιο πράγμα με τον ίδιο τρόπο. Έχουμε δικό μας εαυτό, δικές μας επιθυμίες, δικές μας ιδέες και δικά μας όνειρα. Ακόμη κι αν θεωρείτε ότι ως τώρα δεν έχετε καταφέρει να τα εκφράσετε ή να τα κυνηγήσετε ποτέ μα ποτέ μην μπείτε στη διαδικασία να τα αμφισβητήσετε και να τα κατατάξετε ως αποτυχημένα. Οι  απαντήσεις στα δικά μας όνειρα και σχέδια βρίσκονται μόνο μέσα μας και πουθενά αλλού. Ακόμη κι ο καλύτερος φίλος μας που θα προσπαθήσει να μπει στη θέση μας για να μας συμβουλέψει με τον πιο ανιδιοτελή τρόπο δεν θα τα καταφέρει ποτέ τόσο γνήσια όσο θα τα καταφέρουμε εμείς για εμάς. Ας πιστέψουμε λίγο παραπάνω στους εαυτούς μας (συνολικά) φέτος.

 

Ελπίζω πραγματικά να κατάφερα να περάσω το μήνυμα. Νιώστε ελέυθεροι και καταστρώστε τα απολύτως δικά σας σχέδια. Θέστε στόχους ρεαλιστικούς και «για το Θεό», ευχάριστους! Σε μια πραγματικότητα γεμάτη με καταπιέσεις, υποχρεώσεις, απαιτήσεις παρακαλώ να παρεμβάλουμε όλοι μας από ένα ευχάριστο σχέδιο, να εκφράσουμε μια βαθιά χαρούμενη επιθυμία. Αν ο καθένας μας μπορούσε να πραγματοποιήσει έστω και μια μικρή αισιόδοξη ευχή του ίσως να ζούσαμε σε πιο ευτυχισμένες κοινωνίες>

Καλή χρονιά με το κεφάλι πάντα ψηλά!

Νόα

 

 

 

 

SaveSave

(Visited 59 times, 1 visits today)

1 Comment

  1. Pingback: Πετυχημένοι στόχοι ψυχής για το 2019 και...για πάντα!

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.