ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ SURVIVOR: 5 ΚΟΛΠΑ ΓΙΑ ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΣΤΟ MAXIMUM

 

 

Το Χριστουγεννιάτικο Survivor είναι ανάγκη κι όχι αστεία!

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μια περίοδος «γεμάτη». Γεμάτη προετοιμασίες, γεμάτη φίλους κι αγαπημένα πρόσωπα, γεμάτη δώρα, τραπέζια και αλκοόλ…και συχνά γεμάτη παραπανίσια κιλά. Πολύ συχνά μετά τις γιορτές νιώθουμε ότι ξεφύγαμε πολύ από τον συνηθισμένο τρόπο διατροφής μας και τις καθημερινές συνήθειές μας γενικά, αλλά παιδιά…αυτό είναι ζωή κι απόλαυση! Αν όλα ήταν πάντα ισοζυγισμένα και άκρως προγραμματισμένα θα ήταν πολύ βαρετά. Βγείτε, φάτε, πιείτε (χωρίς να οδηγείτε), χορέψτε, γελάστε και γενικώς κάντε ό,τι κατέβει στην κούτρα σας! Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι το τζιν σας θα στενέψει, ή ότι τα λεφτά του διαιτολόγου για τον τελευταίο μήνα πήγαν χαμένα, ή ότι πρέπει ξαφνικά η μέρα σας να αποκτήσει άλλες 8 ώρες για να τις αφιερώσετε όλες μα όλες στο γυμναστήριο για να ξαναμοιάσετε με άνθρωπο το συντομότερο δυνατό!

Η «σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα» και δεν έχει καμιά σχέση με το έξω μας αλλά με το μέσα μας. Αν η ψυχούλα σας λοιπόν αποζητά διασκέδαση μην σκεφτείτε τα παρελκόμενα που θα σας βγάλουν έξω από τις επιταγές της μόδας που θέλει όλες τις γυναίκες τέλειες, χωρίς ίχνος κυτταρίτιδας και να καθαρίζουν την λεκάνη του μπάνιου με το μακρύ (ενισχυμένο πάντα) νύχι ντυμένο με διαρκείας μεταλιζέ βερνίκι. Η ίδια κυρία πρέπει να σηκωθεί από τα πλακάκια της τουαλέτας και οφείλει εντός 30 λεπτών max να μοιάζει με αυτή την κυρία….

Jessica Rabbit live

Τέλος πάντων, σε ό,τι αρέσκεται ο καθένας, δε μου πέφτει λόγος! Just sayin’…!

Έχω περάσει αρκετά από τα τελευταία χρόνια της ζωής μου μελετώντας τα «πολυάριθμα» διατροφικά σενάρια που ενδεχομένως να μου ταιριάζουν. Εκεί έξω (στο διαδίκτυο δηλαδή) υπάρχουν εκατομμύρια site που το καθένα ευαγγελίζεται ότι κατέχει την μοναδική διατροφική πρόταση που θα αλλάξει τη ζωή σας αρκεί να εγγραφείτε και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του συγκεκριμένου ειδικού! Ούτε εγώ από την άλλη είμαι ειδικός, αλλά επειδή είμαι σίγουρη ότι το έχω «κατοικημένο» και ενεργό, μετά από πολλές εργατοώρες διαβάσματος και έρευνας λέω ότι η μόδα είναι αυτή που καθορίζει αυτά τα άπειρα που διαβάζουμε ενώ οι επιστημονικές διατροφικές παραδοχές και αποδεδειγμένες μέθοδοι είναι λίγες και καλές. Αρκεί να βρείτε αυτή που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας.

Πολλοί «ειδικοί» υπογραμμίζουν ότι κλειδί για μια καλή φυσική κατάσταση είναι οι «σωστές» καθημερινές διατροφικές συνήθειες. Αν λοιπόν πετυχαίνατε σήμερα, για πρώτη φορά το site ενός fitness specialist (τι είναι αυτό;) θα διαβάζατε κάπου μέσα σίγουρα την ατάκα, ότι η προτεινόμενη μέθοδός του θα αλλάξει τον τρόπο διατροφής σας και τις συνήθειες που είχατε ως τώρα, κάνοντάς σας να νομίζετε ότι αυτό φταίει που έχετε παραπανίσια κιλά, το ότι δηλαδή δεν είχατε γνωρίσει τον συγκεκριμένο specialist ως τώρα. Η αλήθεια όμως είναι ότι η ίδια η επιστήμη και η εμπειρία έχει δείξει (κι όχι ο συγκεκριμένος specialist) ότι αν κάποιος δεν αλλάξει διατροφικές συνήθειες όση δίαιτα και να κάνει δεν πρόκειται να διατηρήσει ένα σωματικό βάρος και τη σωματική του κατάσταση σταθερή ποτέ. Σε παλιότερες δεκαετίες, «έπαιζαν» πολύ οι εξαντλητικές δίαιτες που υπόσχονταν γρήγορη απώλεια κιλών την οποία κι έφερναν κι άρα ήταν αποτελεσματικές! Αυτό που υπόσχονταν το πραγματοποιούσαν. Το αποτέλεσμα όμως κρατούσε ελάχιστα διότι οι όροι του «συμβολαίου» ήταν επαχθείς κι απάνθρωποι και σχεδόν κανείς δεν μπορούσε να τους τηρήσει επί μακρόν. Η εξάντληση από τις εξουθενωτικές αυτές δίαιτες ήταν μεγάλη και τα κιλά σύντομα όλα πίσω. Τώρα πλέον γνωρίζουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες για να κρατήσουμε τα κιλά μας εκεί που θέλουμε κι αυτό συνήθως παίρνει πολύ περισσότερο καιρό με τα αποτελέσματα της δίαιτας να φαίνονται αργότερα αλλά να είναι σταθερότερα και σίγουρα πιο ποιοτικά.

Εν ολίγοις, δεν έχει νόημα να κόψετε τη σοκολάτα μαχαίρι για τον τρίμηνο της δίαιτας αν είναι στην 91η μέρα να πέσετε με τα μούτρα στις πάστες!

Σκοπός μου σήμερα είναι να μιλήσω για απλά τρικ ώστε να μην σπάσει η ζυγαριά όταν την «ξαναπατήσουμε» γύρω στις 7 Ιανουαρίου.

 

protein

 

 

  1. ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΗ ΜΕΡΑ ΣΑΣ ΜΕ ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΤΣΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΕΠΑΛΗΣ

Η διατροφή μας συνήθως περιλαμβάνει πολύ περισσότερα λιπαρά και αρκετά λιγότερη πρωτεΐνη από αυτό που θεωρείται ισορροπημένο με αποτέλεσμα να υπάρχει αποθήκευση λιπών στο οργανισμό. Οι πρωτεΐνες μπορεί να μην είναι η απόλυτη πηγή ενέργειας, μιας κι αυτός ο ρόλος ανήκει στους υδατάνθρακες (ή υδρογονάνθρακες;) περισσότερο, όμως είναι
«αληθινή» τροφή και δύναμη για τον οργανισμό μας. Να πω εδώ ότι δεν είναι όλες οι πρωτεΐνες «ποιοτικά» ίδιες μιας και τα αμινοξέα από τα οποία αποτελούνται διαφέρουν σε αριθμό και «ποιότητα» με τη σειρά τους.

Άρα, την ημέρα που ξέρουμε ότι μας περιμένει μαραθώνιος φαγητού και ποτού καλό είναι μέχρι τη στιγμή εκείνη να μη φορτώσουμε το σώμα μας με υδατάνθρακες και λίπη.

 

2.  ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ – ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΤΕ ΤΑ ΜΕ ΣΟΔΑ Η ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ

Γνωρίζετε ήδη σίγουρα το πόσες θερμίδες έχουν και σε συνδυασμό με το αλκοόλ μετατρέπονται σε κόκκινο πανί για τις μέρες των γιορτών. Είτε χαμηλής είτε υψηλής θερμιδικής αξίας τα αναψυκτικά περιλαμβάνουν διάφορες γλυκαντικές ουσίες οι οποίες αποθηκεύονται στον οργανισμό ως λίπος διότι υπάρχουν σε τόσο μεγάλες ποσότητες στο αναψυκτικό που δεν προλαβαίνουν να μεταβολιστούν και να μετατραπούν σε ενέργεια για τον οργανισμό.

lemon and soda

Ειδικά ο συνδυασμός αλκοόλ με αναψυκτικό ή χυμό είναι άκρος επιβαρυντικός για τα κιλά μιας και η ευχάριστη και γλυκιά γεύση που δίνει στο αλκοόλ η ζάχαρη μας κάνει και καταναλώνουμε περισσότερο προσπαθώντας να παρατείνουμε την απόλαυση του ουρανίσκου. Άρα μεθάμε πιο εύκολα και πεινάμε και πιο σύντομα. Το αλκοόλ είναι εύκολα απορροφήσιμο από τον οργανισμό ο οποίος το βλέπει ως έναν ξένο εισβολέα και επικεντρώνει όλες του τις δυνάμεις για ταχεία πέψη κι έτσι πεινάμε γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Πιείτε λοιπόν το ποτό σας σκέτο ή με σόδα που δεν έχει θερμίδες ή ακόμη καλύτερα με ανθρακούχο νερό.

 

 

 

  1.  ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ “ΞΗΡΟΚΑΡΠΙΑ”

Nuts

 

Αυτές τις άγιες μέρες μη φάτε ξηρούς καρπούς σας παρακαλώ! Ακόμη κι αν ως πολύ καλά και ενημερωμένα παιδιά τους έχετε εντάξει στο ημερήσιο πρόγραμμά σας απλά αναβάλετέ το για μετά τις γιορτές. Είναι υγιεινοί φυσικά (όχι σε όλες τις μορφές τους) αλλά αρκετά παχυντικοί και μιλάω κυρίως αυτούς που τους καταναλώνουμε με τα αλκοολούχα ποτά. Από τη μια το αλκοόλ το οποίο δίνει περίπου 7 θερμίδες ανά γραμμάριο κι από την άλλη περίπου 10 κομμάτια ξηρών καρπών (με πολύ αλάτι) δίνουν ως και 100 θερμίδες. Βάλτε τα κάτω και θα δείτε ότι πριν καθίσετε ακόμη στο τραπέζι για το γεύμα πρέπει ήδη να ξεκινήστε δίαιτα.

 

 

 

 

 

 

 

  1. ΑΓΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Αν υπάρχουν λαχανικά στο τραπέζι καταναλώστε αρκετά είτε ως πρώτο πιάτο-σαλάτα είτε κάντε το δικό σας συνδυασμό στο πιάτο σας. Σας προτείνω οι γιορτινές σας μερίδες να συνδυάζουν όλες τις κατηγορίες τροφών (πρωτεΐνες – υδατάνθρακες – λίπη) με την προαναφερόμενη σειρά από άποψη ποσοτήτων. Δηλαδή, περισσότερες πρωτεΐνες , λιγότεροι υδατάνθρακες και φυσικά τελευταία τα λίπη. Τα τρόφιμα προσφέρουν διαφορετικό  βαθμό κορεσμού και χαρακτηρίζονται από μεγάλες διαφορές μεταξύ τους στο γλυκαιμικό τους δείκτη. Σας μοιάζουν κινέζικα;

Εξηγούμαι.

Κάποιες τροφές μας «χορταίνουν» περισσότερο από κάποιες άλλες. Δημιουργούν αίσθημα πληρότητας και δεν πεινάμε γρήγορα. Αυτές οι τροφές χαρακτηρίζονται ως υψηλού «σκορ» κορεσμού και αυτονόητα είναι πολύ επιθυμητές στη διατροφή μας.

Οι τροφές επίσης, μεταξύ άλλων, διαφέρουν κι ως προς τον  γλυκαιμικό τους δείκτη, δηλαδή ως προς το τι αποτέλεσμα έχει η κάθε τροφή ως προς την παραγωγή ινσουλίνης στο αίμα μας. Γιατί μας ενδιαφέρει αυτό όμως αν δεν είμαστε διαβητικοί; Μας ενδιαφέρει διότι η ποσότητα ινσουλίνης στον οργανισμό καθορίζει την αποθήκευση λίπους. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη λοιπόν κινητοποιούν τον οργανισμό να παράξει περισσότερη ινσουλίνη για να ρυθμίσει τα σάκχαρα των τροφών αυτών που περνούν στο αίμα και γι’ αυτό τα μεταφέρει στα κύτταρα με τη μορφή λίπους.

Τι κρατάμε από αυτό; Ότι για να διατηρηθούμε στα κιλά μας προτιμάμε να καταναλώνουμε τροφές και συνδυασμούς τροφών που έχουν υψηλό δείκτη κορεσμού και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

steamed broccoli

Αν έπρεπε να διαλέξω ένα λαχανικό που στον δικό μου οργανισμό δουλεύει κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι το μπρόκολο. Με κρατάει χορτάτη για αρκετή ώρα και πρσωπικά είμαι τυχερή διότι μου αρέσει πολύ! Ειδικά τραγανό, αφού το βράσω ελάχιστα λεπτά σε ήδη βραστό νερό.

Τα λαχανικά γενικά έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και λόγω φυτικών ινών προσφέρουν σχετικά ψηλό κορεσμού αίσθημα κορεσμού. Συνδυάστε λαχανικά με πρωτεΐνη και θα νιώσετε χορτάτοι χωρίς να καταφύγετε σε υπερβολές.

 

 

 

  1. ΝΕΡΟ – ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ!

Το νερό έχει άπειρα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό που φυσικά δεν θα αναφέρω εδώ. Σε σχέση όμως με το επίπεδο διατήρησης ενός σωστού σωματικού βάρους πρέπει να σας τονίσω ότι το νερό είναι πρωτεύουσας σημασίας.

Το σημαντικότερο είναι ότι είναι το απαραίτητο συστατικό της διαδικασίας του μεταβολισμού. Οι καύσεις για να διατηρηθούν σε υψηλό βαθμό όσο κι αν ακουστεί περίεργο θέλουν καταρχάς τροφή (μια μηχανή δε δουλεύει χωρίς καύσιμο) και νερό. Άρα το νερό βοηθά στη διατήρηση υψηλού ρυθμού μεταβολισμού.

Επίσης βοηθά στην αποτοξίνωση δηλαδή στην απώλεια των περιττών και βλαβερών στοιχείων του οργανισμού. Ένας «καθαρός» οργανισμός εκτελεί όλες τις λειτουργίες του πολύ αποτελεσματικά.

Βοηθά στον μεταβολισμό των φυτικών ινών οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν δυσκοιλιότητα κι άρα αίσθημα φουσκώματος και πρήξιμο.

 

Water Drink

 

 

Αυτά είναι τα 5 βασικά κολπάκια που θα εφαρμόσω προσωπικά στην περίοδο των εορτών. Δεν πρόκειται να αποκλείσω απολύτως τίποτα κι ό,τι θέλει ας γίνει. Εδώ είμαστε να μαζέψουμε τα σπασμένα αν χρειαστεί.

Τέλος, θα προσθέσω ένα ακόμη κολπάκι για ταχεία καύση θερμίδων το οποίο όμως αναφέρεται σε φίλους και φίλες που δουλεύουν τη σωματική τους κατάσταση.

 

Bonus Tip

Λέγεται H.I.I.T = HIGH INTENSITY INTERVAL TRAINING (Διαλειμματική Προπόνηση Υψηλής Έντασης)

 

Kermit working out

Τι είναι; Είναι ένα ας πούμε «σύστημα» εκγύμνασης το οποίο ανεβάζει πολύ τον καρδιακό ρυθμό αλλά για μικρά χρονικά διαστήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη καύση θερμίδων, ακόμη και μετά το πέρας του προγράμματος, και συνεισφέρει εντυπωσιακά στη συνολική φυσική μας κατάσταση. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι έχει μικρή διάρκεια. Ακόμη και δέκα λεπτά HIIT να κάνετε 2-3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετό για να μπει σε άλλο mode καύσεων o οργανισμός σας.

Δεν είμαι ειδικός για να πω αν ταιριάζει σε όλους ή αν όλοι μας μπορούμε να το εντάξουμε στο ασκησιολόγιό μας. Αυτό που με σιγουριά όμως μπορώ να πω είναι ότι εμένα με βοηθάει πολύ κι έχει βελτιώσει πολύ την αντοχή μου και τη φυσική μου κατάσταση τα τελευταία 4 χρόνια που το ακολουθώ.

Μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διαλειμματική Προπόνηση εδώ κι εδώ

 

Μπορείτε να βρείτε πάρα πολλά video στο διαδίκτυο με προγράμματα H.I.I.T τα οποία μπορείτε να τα κάνετε στην άνεση του σπιτιού σας.

Σας υπενθυμίζω ότι πρέπει να προσαρμόζετε τα προγράμματα εκγύμνασης ανάλογα με τις προσωπικές σας ανάγκες και δυνατότητες. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας και κάντε τις επιλογές σας βασιζόμενοι στις συμβουλές του.

Καλή απόλαυση!

Νόα

(Visited 25 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.