FITNESS PROJECT 2 : 10 «ειλικρινείς» συμβουλές για κάθε αρχάριο!

 

 

Στο Fitness project: Μέρος 2ο , θα σας μιλήσω για το πώς εξελίχτηκε το δικό μου ταξίδι αρχής γενομένης του Φθινοπώρου του 2013 (αν θυμάμαι σωστά ) για να καταλήξω σε 10 απλές και μη συμβατικές και ειλικρινείς συμβουλές για όσους ξεκινούν το δικό τους ταξίδι τώρα.

Σας ανέφερα ήδη, ότι αν και πάντα δραστήρια είχα αφήσει τον εαυτό μου, ειδικά μετά τις γέννες μου να παραπαίει από «αθλητικής» και ευρύτερα από σωματικής άποψης. Τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται, διότι περνούσε και η ηλικία φέρνοντας τις αναμενόμενες αλλαγές…!  Παρά το γεγονός ότι παρέμενα πάντα αδύνατη, τα προβλήματά μου ήταν τόσο αισθητικά όσο και σκελετικά. Είχα πάντα μια ευαισθησία στη μέση μου (από 15 ετών) την οποία πρόσεχα πάρα πολύ και στην πραγματικότητα τη φρόντιζα όλα τα χρόνια που γυμναζόμουν προσεκτικά, σωστά και συστηματικά. Το μυϊκό όμως σύστημα με την αποχή από τη γυμναστική αποσυντονίστηκε σταδιακά, αποδυναμώθηκε και βρέθηκα με πολλούς πόνους, αδυναμία ύπνου και γενικότερα μια ποιότητα ζωής ιδιαιτέρως χαμηλή από σωματικής άποψης (βοηθούσε και το ψυχικό stress λόγω προσωπικών θεμάτων εκείνη την περίοδο). Η μυϊκή χαλάρωση ερχόταν καλπάζοντας, η κυτταρίτιδα επίσης και γενικά το σώμα μου έχανε το σχήμα του μιας κι οι μυς που είχαν απομείνει αποχωρούσαν ανελέητα. Ήμουν αδύνατη αλλά πλέον πλαδαρή (σύνδρομο skinny fat), αδύναμη και δυστυχώς ή ευτυχώς απολύτως ενήμερη για την πορεία της κατάστασής μου αν δεν έπαιρνα αποφάσεις και δεν δραστηριοποιόμουν άμεσα.

Άρχισα λοιπόν να ψάχνω στο διαδίκτυο χωρίς ιδιαίτερο στόχο αρχικά για το πώς μπορούσα να βρω μια δραστηριότητα που θα μου κρατούσε το ενδιαφέρον. Πέρασαν πολλά από το μυαλό μου: τένις, κολύμπι (δεν μου αρέσει καθόλου: ο γιος μου με κοροϊδεύει και μου λέει ότι κάθε φορά που βγάζω το κεφάλι μου στο «ελεύθερο» ακούγομαι λες κι αφήνω την τελευταία μου πνοή!!!), τρέξιμο (δεν αντέχω και δεν μου αρέσει αν και ζηλεύω την ευκολία του παντού και πάντα). Σκέφτηκα να ξαναξεκινήσω καράτε αλλά μετά το μετάνιωσα…! Τίποτα δεν με ευχαριστούσε.

Έψαχνα λοιπόν στις ηλεκτρονικές αντρέσες να βρω κάτι που θα μου ξυπνούσε την επιθυμία να ξαναμπώ σε πρόγραμμα, κάτι να μου κρατήσει το ενδιαφέρον. Ήξερα ότι κάθε ένα από αυτά που προανέφερα θα το βαριόμουν πέρα από το τένις που όμως σ’ αυτό ήθελα και κάποιον παρέα να παίζουμε (ποιόν;) και επίσης έναν γιατρό να μου φτιάξει το ευαίσθητο πάντα πρώην ραγισμένο μου χέρι. Εκεί κάπου, πέτυχα την ιστορία μιας πρώην χοντρούλας που αδυνάτισε κι εγώ την έβλεπα λίγο καιρό αφού είχε κερδίσει κάποιον διαγωνισμό  μπικίνι . Από δασκάλα πιάνου είχε γίνει personal trainer ή κάτι τέτοιο εν πάση περιπτώσει, είχε χωρίσει είχε αποκτήσει πλαστικό στήθος για να  έχει σωστές αναλογίες και παρ’ ότι υπό φυσιολογικές συνθήκες δε θα έδινα καμία σημασία σε μια τέτοια ιστορία κάτι από όλα αυτά που έγραφε κι έλεγε με κέρδισαν. Ίσως ήταν η δική μου απόγνωση να πιαστώ από κάπου, αλλά αυτή η γλυκομίλητη Νεοζηλανδέζα με καθήλωσε.

 

Ως τότε δεν είχα ιδέα ότι κάτι τέτοιες περιπτώσεις είχαν κατακλύσει το διαδίκτυο το οποίο κινείτο μέσα σε μια τρελή δίνη Fitness!! Ούτε αυτό το είχα συνειδητοποιήσει ακόμη. Νόμιζα ότι είχα ανακαλύψει την πυρίτιδα!

 

Αυτό που μου άρεσε στην προσέγγιση της κυρίας αυτής, ονόματι Belinda Benn, ήταν ο επιστημονικός και ιδιαιτέρως μεταδοτικός αλλά καθόλου λαϊκός τρόπος που μετέδιδε τις πληροφορίες. Όλα τα κείμενά της αναφέρονταν σε καθαρά επιστημονικές μεθόδους και αποδείξεις και σε μια προσέγγιση υπομονής και επιμονής. Το σύστημά της προσέγγιζε τη σωματική υγεία από άποψη εκγύμνασης αλλά κι από άποψη διατροφής, κι επιτέλους, όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, προσέγγιζε με πολύ ωραίο τρόπο το φαινόμενο skinny fat το οποίο με απασχολούσε κατά την περίοδο εκείνη.

Παρά το γεγονός ότι ήταν αρχή τη οικονομικής κρίσης (σχετικά) αποφάσισα να αγοράσω το πρόγραμμά της, να το δοκιμάσω και να μπορώ τώρα να σας λέω ότι με το απλό αυτό βήμα ξεκίνησε για μένα ένα «επιμορφωτικό» κεφάλαιο πιο υγιούς καθημερινότητας. Δεν σας προτείνω απαραιτήτως κάτι τέτοιο αν και μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι αν και ΜΟΝΟ ΑΝ ο σκοπός σας είναι να μεταμορφώσετε αισθητικά το σώμα σας, μαζί με τη γυμναστική πρέπει οπωσδήποτε να εισαγάγετε στο πρόγραμμά σας και σωστή διατροφή (70% – 30%). Αν πάλι δεν είναι αυτό το ενδιαφέρον σας, πράγμα που ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ , απλά ασκηθείτε όσο κι όπως σας αρέσει. Απλά, ασκηθείτε!!!

Αν λοιπόν έχετε κάνει το πρώτο και σημαντικότερο βήμα κι έχετε αποφασίσει να αφήσετε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γυμναστείτε, σας παραθέτω επιγραμματικά μερικές συμπυκνωμένες δικές μου εμπειρίες που αν αποφασίσετε να κάνετε το πρώτο βήμα αύριο κιόλας να διαθέτετε τα βασικά εφόδια για να «βγείτε στις αγορές» του διαδικτύου.

 

 1. Πάρτε στα σοβαρά το γιατρό σας!

Το πρώτο πράγματα που θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι ότι εδώ πάμε να φτιάξουμε την υγεία μας κι όχι να τη χαλάσουμε προς όφελος της εικόνας ή της μόδας του Fitness. Έτσι, αν έχετε κάτι που σας ταλαιπωρεί σωματικά είτε γνωρίζετε τι είναι είτε όχι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή να το λύσετε. Δεν είναι απαραίτητο αυτό το κάτι να αφορά στο σκελετικό σας κομμάτι π.χ πόνοι στα πόδια, μέση, αυχένα . Μπορεί να είναι ένας μόνιμος πονοκέφαλος ή μια στομαχική ενόχληση, ζάχαρο ή οτιδήποτε άλλο. Μιας και το σώμα είναι ένα ψυχικό και σωματικό σύνολο φροντίστε το. Μάθετε τι έχετε και πράξτε αναλόγως. Εμένα η καθυστερημένη επίσκεψη στον ορθοπεδικό μου στέρησε 4-5 μήνες απραγίας και πολύ πόνο μακράς διάρκειας χωρίς λόγο.Πάρτε λοιπόν όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε από τους αντίστοιχους γιατρούς και διαχειριστείτε τις αναλόγως. Επίσης συζητήστε το θέμα άσκησης και τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνετε με τους ειδικούς, παίρνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές.

Θυμηθείτε! Δεν υπάρχει πάθηση ή γιατρός που να απαγορεύει την άσκηση. Όλοι ανεξαιρέτως θα σας συγχαρούν για την απόφασή σας. Επίσης να πω ότι έχουμε δικαίωμα να ενοχλούμε το γιατρό μας και τηλεφωνικώς όταν χρειαστεί. Το τονίζω διότι έχω συναντήσει πολλές φορές ανθρώπους που είναι σαν να φοβούνται να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους για διευκρινίσεις τηλεφωνικώς λες και ενοχλούν τον Πάπα της Ρώμης!

 

 1. Κάντε έρευνα αγοράς στους διαδικτυακούς σας γυμναστές

Ξεκινώντας, δεν θα ξέρετε ακριβώς τι θα σας ταιριάξει και τι όχι. Θα ακολουθήσετε της διαδικασία δοκιμής-λάθους-δοκιμής…για να καταλήξετε στον γυμναστή και στις μεθόδους που θα σας ταιριάξουν. Υπάρχουν άπειρα δωρεάν προγράμματα γυμναστικής ή ακόμη και video στο You Tube τα οποία τιμώ σχεδόν καθημερινά, που περιλαμβάνουν διάφορα είδη γυμναστικής. Από Pilates και Yoga, μέχρι προγράμματα με βάρη, σχοινάκι, λάστιχα, προγράμματα H.I.I.T, bodyweight, calisthenics (που είναι τόσο στη μόδα όλα αυτά). Μέχρι να αποφασίσετε τι σας ταιριάζει ΜΗΝ πληρώσετε για τίποτα. Η συμβουλή μου είναι να κάνετε λίγο υπομονή και περνώντας ο καιρός θα αποκτήσετε μια προσωπική άποψη για το τι σας ταιριάζει και κυρίως τι σας ευχαριστεί. Μόλις το ανακαλύψετε θα αναγνωρίζετε εύκολα τα δωρεάν προγράμματα που θα σας ικανοποιήσουν κι ίσως δε θα χρειαστεί να πληρώσετε απολύτως τίποτα και ποτέ.

Αν από την άλλη θελήσετε να εξασφαλίσετε μια συνδρομή πάλι κάντε υπομονή μέχρι να βρείτε αυτό που σας αρέσει.

Πρόταση: Μην δεσμευτείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα με τη συνδρομή σας. Καλύτερα λίγους μήνες κι ας έρθει λίγο ακριβότερα.

 

 1. Μείνετε προσγειωμένοι κι ακολουθείτε τα προγράμματα του επιπέδου σας

Πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος του τραυματισμού είτε εντός είτε εκτός γυμναστηρίου. Λάθη γίνονται. Για τον περιορισμό τους ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του «ηλεκτρονικού» γυμναστή σας και μην παρασυρθείτε από την ευεξία που προσφέρει η άσκηση. Θα νιώσετε πολύ σύντομα «καλύτερα», ευτυχέστεροι και ανανεωμένοι. Ίσως την «πατήσετε» και πάτε για το «ολυμπιακό χρυσό» πριν καν προκριθείτε στους Πανελλήνιους. Οι αρχάριοι πρέπει να κάνουν πάντα προγράμματα για αρχάριους! Δεν μπορείτε να βιάσετε το επόμενο βήμα. Το σώμα σας είναι πιο έξυπνο από τις παρορμήσεις σας και θα σας φρενάρει, ελπίζω όχι πολύ επώδυνα. Πώς νομίζετε κατεβαίνει ένα πενηντάρης στον μαραθώνιο όταν μέχρι πριν από τρία χρόνια δε χρησιμοποιούσε ούτε τη σκάλα στην πολυκατοικία του; Βήμα βήμα! Έτσι «τρέχεται» ο μαραθώνιος αγαπητοί μου φίλοι!

Πώς θα καταλάβετε ότι είστε έτοιμοι για ανώτερο επίπεδο; Πολύ απλά, όταν θα τελειώνει ένα πρόγραμμα και θα αντέχετε για λίγο ακόμη τότε είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα.

Πρόταση: Υπάρχουν διάφορα προγράμματα στην κατηγορία «Αρχάριος». Αν θέλετε να τεστάρετε το επίπεδό σας διαλέξτε κάποιο που αφορά κομμάτι του σώματός σας το οποίο έχει τις περισσότερες ανάγκες (δηλ. είναι το πιο αδύναμο ως τώρα). Βρείτε ένα πρόγραμμα που σας ψιλοδυσκολεύει, αφοσιωθείτε σε αυτό για κάποιες εβδομάδες κι όταν μπορείτε να το βγάλετε ασύγκριτα πιο εύκολα από την πρώτη σας φορά βρείτε κάτι πιο δύσκολο ακόμη κι αν είναι πάλι στη κατηγορία Αρχάριος. Όταν τα περισσότερα της κατηγορίας βγαίνουν, είστε έτοιμοι για το επόμενο επίπεδο. Αυτό μπορεί να κρατήσει αρκετές εβδομάδες. Μην απογοητευτείτε!. Για να μη βαριέστε εναλλάσσετε προγράμματα και μέρη σώματος.

 

 1. Μην ασχοληθείτε με το Fitspiration

 

Σε μια περίοδο που όλοι είναι αφοσιωμένοι στα “Quotes” είναι λογικό να έχουν κάνει θραύση και στο fitness. Συνήθως τα αποφθέγματα αυτά συνοδεύονται από πολύ ωραίες φωτογραφίες όμορφων κοιλιακών, καταπληκτικών γλουτιαίων, γαμπών από σίδερο και μπράτσων σαν του Stalone, με σκοπό να μας εμπνεύσουν να συνεχίσουμε να προσπαθούμε προσπαθώντας να μοιάσουμε στις φωτογραφίες αυτές.

Ναι! Ξέρω! Θα πείτε αυθόρμητα: «Μα δεν είμαι μωρό! Ξέρω ότι δεν μπορώ να γίνω έτσι! Επίσης δε ΘΕΛΩ να γίνω έτσι…» κι άλλα τέτοια δήθεν προσγειωμένα και politically correct! Έλα όμως που το marketing ξέρει ότι ο ψυχισμός δε λειτουργεί έτσι αλλά υποσυνείδητα και γι’ αυτό χτυπάει με τις καταπληκτικές γραμμωμένες βυζαρούδες με το νύχι των δέκα εκατοστών που είναι και μαμάδες ταυτόχρονα και σηκώνουν και πενήντα κιλά πάγκο εξ αδιαιρέτου ΜΕ ΤΟ ΝΥΧΙ!!!! Αν δεν δούλευε έτσι ο ψυχισμός και δούλευε τόσο συνειδητά όπως λέγαμε στην αρχή οι φωτο του Fitspiration θα ήταν όλες με γυναίκες κι άντρες με κυτταρίτιδα και κοιλίτσα! Δηλαδή, φυσιολογικοί άνθρωποι!

Να θυμάστε! Εσείς είστε οι «φυσιολογικοί» κι όχι αυτοί. Διάβασα τόσα άρθρα και εξομολογήσεις γυμνασμένων ανθρώπων που περιγράφουν το μαρτύριο της στέρησης και των σωματικών κακουχιών τις οποίες υπέστησαν για να φτάσουν π.χ. να κερδίσουν έναν διαγωνισμό, ή απλά να μείνουν με ελάχιστο σωματικό λίπος. Απώλεια μαλλιών και νυχιών, σοβαρές ορμονικές ανωμαλίες, διακοπή έμμηνου ρήσης, δερματικά προβλήματα, πρόωρη γήρανση του δέρματος, αιματολογικές παθήσεις κ.α αποτελούν κομμάτι της εμπειρίας πολλών που ακολούθησαν πιστά τις επιταγές του Fitspiration, του κακώς εννοούμενου φυσικά. Δεν υπάρχει τίποτα το άσχημο στο να βλέπεις ή να διαβάζεις έναν ειδικό που προσπαθεί να σε κάνει να κρατήσεις ψηλά το ηθικό σου! Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο, την οποία καθένας μη τυφλός μπορεί να καταλάβει.

  αυτό είναι κατά τη γνώμη μου αρνητικό και ψυχαναγκαστικό απόφθεγμα Fitpiration

 

σε αντίθεση με αυτό

 

Πρόταση: Σκεφτείτε ρεαλιστικά τους στόχους σας. Το καλύτερο Fitspiration είναι το μάτι που θα κλείσετε μπροστά στον καθρέφτη στον εαυτό σας όταν θα έχετε καταφέρει τον πρώτο μικρό σας στόχο! Π.χ να βγάλετε χωρίς διακοπή το πρόγραμμά σας. Αυτός σας πληροφορώ θα πρέπει να είναι ο πρώτος σας στόχος.

 

 

 1. Μη βγάλετε «δελτίο τύπου»

Μια συμβουλή για τους ενοχικούς κι ανασφαλείς – δηλαδή για τους περισσότερους. Δεν είστε υποχρεωμένοι να μοιραστείτε τη νέα σας δραστηριότητα με κανέναν. Δεν χρειάζεστε την έγκριση κανενός!

Μερικές φορές, τα σχόλια των άλλων όσο «θετικά» κι αν είναι από μεριάς τους υποσκάπτουν την ψυχολογία μας κάνοντάς μας να νιώθουμε «υποχρεωμένοι» να φέρνουμε απτά αποτελέσματα ώστε να μπορούμε να αποδεικνύουμε σε τρίτους το «σωστό» των επιλογών μας. Αν είστε τέτοιος τύπος που συνειδητά ή ασυνείδητα λειτουργεί έτσι προστατέψτε τον εαυτό σας. Ξεκινάτε κάτι τόσο μα τόσο ευεργετικό για τη ζωή σας! Μην το καταδικάζετε από την αρχή  σε αποτυχία.

Πρόταση: Μιλήστε γι αυτό μόνο αν είναι υποχρεωτικό ή μόνο αν το θέλετε ΤΟΣΟ πολύ! Έτσι κι αλλιώς πολύ σύντομα θα το μοιραστείτε με όλους διότι εντός ελάχιστων μηνών θα έχετε αποκτήσει τόση σιγουριά για τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας που δε θα σας αγγίζουν τα σχόλια διότι θα έχετε ήδη αποτελέσματα.

 

 1. Ξεκινήστε απλά!

Εξασφαλίστε 30 λεπτά δυο με τρεις φορές την εβδομάδα για αρχή. Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να μειώσετε ή να αυξήσετε (όχι πολύ). Αν πάλι η μισή ώρα σας φαίνεται βουνό προτιμήστε απλά προγράμματα Tabata που ξεκινούν από τα  4 λεπτά. Κάντε τα όσες φορές θέλετε. Θα σας πρότεινα όχι λιγότερο από 3 ή 4 φορές. Σύνολο δηλαδή 12 – 16 λεπτά τη μέρα.

Προσαρμόστε ένα πρόγραμμα ρεαλιστικό το οποίο δε θα σας πιέζει αλλά δε θα σας αφήνει να τεμπελιάζετε κιόλας. Τηρήστε το ό,τι κι αν γίνει. Ακόμη κι αν είστε πιασμένοι και δεν μπορείτε να κουνηθείτε. Τηρήστε το όπως- όπως! Είναι η στιγμή που το κορμί κι η ψυχή θα πάρουν τη σωστή και καθοριστική εντολή- μήνυμα!

Μπορώ!

Subscribe to our mailing list

* indicates required


 1. Μην μπείτε σε περιττά έξοδα

Αν αποφασίστε να γυμναστείτε σπίτι δε θα χρειαστείτε τίποτε απολύτως για αρχή. Αν έχετε μοκέτα ή χαλί αρκεί για να μην τραυματίσετε την πλάτη σας. Αν πάλι όχι, πάρτε ένα στρώμα γυμναστικής χοντρό αν και για μένα η καλύτερη λύση είναι τα Puzzle δάπεδα που βρίσκει κανείς στο Jumbo ακόμη. Εγώ αυτά χρησιμοποιώ χειμώνα – καλοκαίρι. Οποιοδήποτε αθλητικό παπούτσι αρκεί να έχει μια κάπως απορροφητική αντικραδασμική σόλα (όχι κάτι το ιδιαίτερο). Αν δεν χοροπηδήξετε  καθόλου ακόμη και το all star κάνει! Το ξυποληταριό επίσης!

Εάν θέλετε να επενδύσετε ένα μικροποσό, πάρτε οι μεν κυρίες δυο ζευγάρια βαράκια (δίκιλα και μονόκιλα) κι ένα λάστιχο  (χωρίς λαβές) μικρής  ή μεσαίας αντίστασης για αρχή. Οι δε κύριοι φίλοι, ας προτιμήσουν τους αλτήρες με βάρη-δίσκους.  Επίσης μην τσιγκουνευτείτε να επενδύσετε σε μέτρα προστασίας που θα σας προτείνει ο γιατρός σας. Π.χ εγώ αγόρασα μια πολύ καλή ζώνη μέσης την οποία χρησιμοποιώ ακόμη. Ναι, ήταν ακριβή, γύρω στα 40 – 50 ευρώ.

 

 1. Μείνετε μακριά από σύνθετα συμπληρώματα διατροφής

Στο διαδίκτυο θα σας προταθούν πολλά συμπληρώματα που το κάθε ένα κάνει και κάτι διαφορετικό. Από πρωτεΐνες και πολυβιταμίνες ως συμπληρώματα γρήγορης καύσης λίπους. Δεν θέλω να τα δαιμονοποιήσω φυσικά αλλά με σιγουριά δαιμονοποιώ την ευκολία με την οποία προτείνονται. Ειδικά σε ανθρώπους που ασκούνται για απλά καλή φυσική κατάσταση είναι εντελώς περιττά. Σίγουρα ευεργετικές ιδιότητες έχουν τα ιχθυέλαια κι οι πολυβιταμίνες τις οποίες μπορείτε να παίρνετε για κάποια διαστήματα άφοβα εκτός κι αν αντενδείκνυνται για την περίπτωσή σας από ιατρικής άποψης. Πάντως να ξέρουμε ότι υπάρχουν κι «αμφισβιτίες» ερευνητές όπως κι αντενδείξεις-παρενέργειες ακόμη και με σχετικά «αθώα» συμπληρώματα, πράγμα που μας ξαναοδηγεί στη σημασία της σωστής, πλήρους κι ισορροπημένης διατροφής!!!

 

 1. Περιορίστε χρονικά την αναζήτηση στο διαδίκτυο

Θα ανοίξετε το computer σας για να ψάξετε το σημερινό πρόγραμμα. Θα αναζητήσετε ένα πρόγραμμα μετά θα πείτε «Α! Για να δω κι αυτό… κι αυτό…κι αυτό» και πάει λέγοντας. Θα ξοδέψετε καμιά ώρα έχοντας τελικά πήξει από τις επιλογές (ο φασισμός των πολυάριθμων επιλογών) και ίσως αγχωθείτε διότι σας έχει φύγει η ώρα και τελικά καταλήξετε να κάνετε αγχωμένα, βιαστικά κι απρόσεχτα το πρόγραμμά σας χωρίς ίχνος απόλαυσης!

Πρόταση: Το καλύτερο είναι να έχετε αποφασίσει από την προηγούμενη μέρα τι θα κάνετε την επόμενη κι αφού τελειώσετε να ξοδέψετε κάποιον απολαυστικό χρόνο περιπλάνησης στο διαδικτυακό fitness με σκοπό να διαλέξετε το πρόγραμμα της επόμενης φορά κι όχι το αντίθετο. Άλλο κόλπο είναι να επιμείνετε σε ένα site για αρχή και να διαλέγετε μόνο από εκεί τα προγράμματά σας. Θα σας γλιτώσει χρόνο!

 

 1. Κάντε κλικ εδώ και διαλέξτε πρόγραμμα για αύριο!

Το Fitness Blender είναι ένα site που αγαπώ πολύ και το επισκέπτομαι πολύ τακτικά όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ιδανικό για όλα τα επίπεδα ασκούμενων και το σημαντικότερο είναι ότι είναι απλούστατο να το ανακαλύψει και να το «χειριστεί» κάποιος ακόμη και με ελάχιστες γνώσεις περί computer. Αυτό που χρειάζεστε απαραιτήτως, είναι κάποιες βασικές γνώσεις αγγλικών μιας και το site είναι στη γλώσσα αυτή. Πέρα από δωρεάν προγράμματα άσκησης έχει και συμβουλές διατροφής, άρθρα γενικά πάνω στο fitness, μαγειρικές συνταγές, κ.α. Τα επί πληρωμή κομμάτια του είναι πολύ λογικής τιμολόγησης που καθένας μας μπορεί να προσεγγίσει. Αναλυτικότερα όμως στο 3ο και τελευταίο εισαγωγικό μέρος του Fitness project, όπου θα αναφέρω όλες τις βασικές «ηλεκτονικές πληροφορίες» που πιστεύω ότι είναι χρήσιμες για κάθε αρχάριο στη non-gym άσκηση.

Πριν τελειώσω, να πω ότι όλες οι πληροφορίες είναι προσωπικές εκτιμήσεις που προκύπτουν όχι από δική μου επιστημονική γνώση αλλά από την μακρόχρονη ενασχόληση με το θέμα. Δεν πληρώνομαι από καμία από τις εταιρίες που αναφέρω, ούτε έχω σχέση με κανένα από τα site που συμβουλεύομαι κι σημειώνω στο post μου. Το blog δεν συνεργάζεται με κανέναν affiliate φορέα/επιχείριση προς το παρόν. Όλα είναι αγνό μοίρασμα πληροφοριών!

Το post αυτό είναι μεγάλο και σίγουρα είναι γι’ αυτούς που βρίσκονται σε κάποιο σημείο καμπής στη ζωή τους.Που κάπως θέλουν να ανανεωθούν και να φροντίσουν τους εαυτούς τους. Η άσκηση είναι μια ΑΡΙΣΤΗ ντόπα. Προτιμήστε τη!

Το post αυτό σίγουρα απευθύνεται σε αυτούς που είναι εξοικιωμένοι με την ιδέα της σωματικής άσκησης.Νομίζω ότι αυτοί θα μπουν εύκολα στο νόημα.

Στο μυαλό μου ως ιδανικό αναγνώστη έχω τον φίλο ή τη φίλη που δεν έχει γυμναστεί ίσως και ποτέ, δεν είναι αθλητικός τύπος, στη γυμναστική είχε 15 ενώ οι άλλοι 18+, έχει περιττά κιλά και αν έχει φτάσει την ανάγνωση ως εδώ θα έχει πει σίγουρα «Πφφ! Δεν είναι για μένα».

Μα για σένα είναι! Κομμένο και ραμμένο!

Και ως γνωστό…

Just do it!

Νόα

(Visited 76 times, 1 visits today)

1 Comment

 1. Pingback: Fitness Project: Μέρος 1ο - To Noa's Better

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.