Zero Waste: Βάλτε ένα μηδενικό στη ζωή σας!

 

Γιατί κάποιος να θέλει να υιοθετήσει ένα μηδενικό; Μα φυσικά και θέλουμε, όταν το μηδενικό αυτό έχει να κάνει με τη φιλοσοφία του zero waste τρόπου ζωής!

Αλλά πρώτα ας ξεκινήσουμε από τη δική μου ταπεινή εμπειρία!

Η ιστορία με την χρέωση των πλαστικών σακουλών στα καταστήματα είναι μια αλλαγή την οποία υποδέχτηκα με μεγάλη μου χαρά. Ποιός είπε ότι η εξοικονόμηση ευρώ δεν είναι κίνητρο; Είναι και παραείναι ειδικά στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Το θέμα με τις σακούλες όμως δεν είναι φυσικά σημαντικό για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, είναι όμως πολύ σημαντικό για τον οικολογικό προσανατολισμό μιας οικογένειας!

Στο σπίτι μας υπάρχουν ανακυκλώσιμες σακούλες για ψώνια εδώ και πολλά χρόνια, σχεδόν από τότε που πρωτοεμφανίστηκε ο «θεσμός» ΙΚΕΑ στην πατρίδα μας. Παρόλα αυτά, δεν μπορώ να πω ότι υπήρξα ποτέ φανατική της χρήσης τους.Οι κακές συνήθειες βλέπεις δεν αλλάζουν εύκολα κι εγώ δεν το έβαλα ποτέ στόχο ως τώρα να τις χρησιμοποιώ πιστά. Ήταν τακτοποιημένες σε ένα ντουλάπι (όχι πολύ εύχρηστο) και με περίμεναν υπομονετικά να τις χρησιμοποιήσω. Μπήκε κι η ανακύκλωση στη ζωή μας (επιτέλους!) και κάπως χαλάρωσα να σας πω την αλήθεια. «Ok! Τώρα που θα ανακυκλώνω δεν πειράζει και να μη χρησιμοποιώ τις τσάντες για τα ψώνια», σκέφτηκα. Επικράτησαν και οι βιοδιασπώμενες σακούλες σχεδόν παντού κι εγώ χάρηκα και χαλάρωσα ακόμη περισσότερο.

Μέσα στις πρώτες κιόλας ημέρες του νέου έτους έψαξα στο διαδίκτυο να βρω μεγάλες σακούλες για ψώνια, έχοντας ξεχάσει τις ήδη υπάρχουσες – τόσα πολλά χρόνια είχα να τις χρησιμοποιήσω! Βρήκα διάφορα να σας πω την αλήθεια και κατέληξα σε αυτήν εδώ, την οποία βρίσκω πολύ ωραία και βολική λύση όταν πηγαίνει κανείς για τα «μεγάλα» ψώνια στο super market. Φορτώνεις τις τσάντες στο πίσω μέρος του «τουτού» και μετά ξεφορτώνεις εύκολα και γρήγορα. Ψάχνοντας λοιπόν κάπου έπεσε και το μάτι μου στο zero waste lifestyle. Ξίνισα λίγο, διότι όλα αυτά περί διαφορετικού lifestyle με μαγκώνουν πάντα. Δεν έχω καταφέρει να χωρέσω σε κανένα lifestyle (πέρα από το δικό μου), σε κανένα κίνημα, σε καμιά οριοθετημένη αντίληψη περί σωστού-λάθους, κάνω – δεν κάνω. Δεν το κατακρίνω φυσικά, όπως τη βρίσκει κανείς παιδιά. Απλά εγώ δεν αντέχω τα όρια αυτού του είδους.

Πίσω στο zero waste lifestyle πάλι! Είναι ολόκληρο κίνημα. Τι εαυγγελίζεται; Για πάμε λοιπόν!!!

Καταρχάς, πολύ απλά, είναι αυτό που φωνάζουν οι λέξεις. Μηδενική Παραγωγή Απορριμάτων. Ένας τρόπος ζωής που δεν παράγει απορρίμματα (ή τουλάχιστον παράγει ελάχιστα). Πολλοί από εμάς θα πουν «Τι βλακείες! Δε γίνεται αυτό!».  Κι όμως γίνεται ! Η φωτογραφία αυτή το αποδεικνύει περίτρανα. Στο βαζάκι  της κυρίας περιλαμβάνονται τα οικιακά απορρίματα δυο ετών!!!!!

 

 

Φυσικά δεν είμαι εδώ για να σας προτείνω να μεταλλαχτούμε ξαφνικά κι από εκεί που βγάζουμε μια σακούλα σκουπιδιών τη μέρα απόβλητα να γεμίζουμε ένα βαζάκι στον ένα χρόνο. Αυτό που προτείνω είναι να αναζητήσετε με την ησυχία σας, όταν αυτό το post θα έχει τελειώσει (ελπίζω να το τελειώσετε – αξίζει) και θα έχετε πάρει τα βασικά του zero waste τρόπου ζωής,  παραπάνω πληροφορίες για την ιδέα αυτή ώστε να βρείτε τον τρόπο να υιοθετήσετε μικρές καθημερινές αλλαγές στις συνήθειές σας που μπορούν να οδηγήσουν σε σπουδαία αποτελέσματα για τον πλανήτη και το μέλλον των επόμενων γενεών. Μπορείτε ακόμη και να πείτε θα κάνω από αυτά που θα αποφασίσω να αλλάξω μόνο ό,τι μπορώ κι όταν το μπορώ. Χωρίς ενοχές και χωρίς τύψεις. Ακόμη κι οι λίγες φορές που θα λειτουργήσουμε θετικά, είναι σίγουρα περισσότερες από το τίποτα!

Το κίνημα zero waste, ξεκίνησε πού αλλού; Μα στις κακές, κάκιστες Η.Π.Α (Καλιφόρνια) στα μέσα της δεκαετίας 1970!!!!!!!! Εμπνευστής ήταν ένα χημικός, ο  Paul Palmer∗, ο οποίος έφτιαξε μια εταιρία για τη διαχείριση χημικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων και την ονόμασε Zero Waste Systems Inc. Αυτό ήταν η αρχή όλων!

∗θα βρείτε πληροφορίες στο υποκεφάλαιο History 1970

Φυσικά και δεν ήταν τρόπος ζωής άμα τη εμφανίσει, σταδιακά όμως συνδυάστηκε με το κίνημα της οικολογίας, της ανακύκλωσης, της χορτοφαγίας, της αυστηρής χορτοφαγίας, της προστασίας των ζώων κ.α

Στο ερώτημα τί είναι αυτός ο τρόπος ζωής, το Πανεπιστήμιο του Σικάγο απαντά πολύ επιτυχώς συμπυκνωμένα:

 

Zero waste is a philosophy and a design principle for the 21st century. It includes reducing, reusing, recycling, and composting, but goes beyond that by taking a whole system approach to the vast flow of resources and waste through society. 

 

Με τον όρο  Zero Waste εννοούμε τη φιλοσοφία του σχεδιασμού ενός τρόπου παραγωγής, χρήσης και διαχείρισης υλικών ώστε να μην καταλήγει σχεδόν τίποτα στις χωματερές και στα αποτεφρωτήρια. Δεν είναι δηλαδή απλά ανακύκλωση . Πολύ εύστοχα διάβασα στη βικιπαιδεία ότι εδώ δεν αποσυνθέτουμε το γυάλινο μετά τη χρήση του αλλά το ξαναχρησιμοποιούμε όσες φορές αντέξει, ίσως και αέναα.

Αν και ψάχνοντας στο διαδίκτυο θα παρατηρήσετε ότι το lifestyle αυτό συνδυάζεται με την αυστηρή χορτοφαγία ( veganism) μην αποθαρρυνθείτε. Όχι, δεν χρειάζεται να είστε χορτοφάγος, vegan ή οτιδήποτε άλλο με ονοματεπώνυμο (πέραν του δικού σας) για να μπείτε στη διαδικασία περιορισμού των απορριμμάτων σας. Είπαμε, ο καθένας ας κάνει ό,τι μπορεί! Επίσης, μην αποθαρρυνθείτε όταν διαπιστώσετε ότι πολλά από τα αναγκαία για τον zero waste τρόπο είναι από ακριβά έως πανάκριβα. Βλέπω πάντα με πολύ κακό μάτι τα καταστήματα (on line στην προκειμένη περίπτωση) τα οποία εκμεταλλευόμενα τη μόδα, το trend όπως λέμε πια κοπανάνε κάτι τιμές που αναρρωτιέσαι αν χρειάζονται γιατρό;;!! Επενδύετε σιγά-σιγά σε ότι επιλέξετε να κάνετε και να θυμάστε ότι είναι επένδυση στην πραγματικότητα κι ανταποδοτικό έξοδο διότι σπάνια θα χρειαστείτε να αντικαταστήσετε κάτι από όλα αυτά που θα αγοράσετε. Χαλάει ωρέ το μεταλλικό ή γυάλινο δοχείο φαγητού; Δύσκολα! Αν κάτι ίσως χρειάζεται repetion που και που θα είναι τα τσαντάκια ή τα διχτάκια για τα λαχανικά και τα φρούτα 

Πώς θα το καταφέρουμε λοιπόν; Τι πρέπει να κάνουμε για να ξεκινήσουμε;

Τα πρώτα βήματα που καλούμαστε αρχικά να κάνουμε είναι μικρές ,απλές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, όπως:

 

 1. Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για ψώνια

Αν θελήσετε να μην χρησιμοποιήσετε καθόλου πλαστικό, που είναι πολύ επιθυμητό, πάρτε εκτός από μεγάλες τσάντες και  μικρότερες για λαχανικά. Ζυγίστε τα λαχανικά και τα φρούτα σας και βάλτε τα στις δικές σας τσαντούλες, ακόμη κι όλα μαζί.

 

 

 

 

 

 1. Χρησιμοποιείστε μεταλλικές θήκες τσαγιού. Αυτό φυσικά προϋποθέτει ότι θα αγοράσετε μία κι ότι θα αγοράσετε επίσης χύμα τσάι.

 1. Χύμα προϊόντα. Βασική προϋπόθεση του μοντέλου αυτού διαβίωσης είναι η αγορά χύμα προϊόντων που ζυγίζονται και τοποθετούνται σε δικά μας επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται φυσικά να υπάρχουν παντοπωλεία με χύμα προϊόντα. Γίνεται; Φυσικά και γίνεται. Μπορεί κανείς να βρει χύμα τρόφιμα αλλά όχι π.χ χύμα μαλακτικό μαλλιών. Μια άλλη λύση είναι να ρωτήσουμε αν κάποια καταστήματα (συνήθως βιολογικά) αναλαμβάνουν να ξαναγεμίσουν την ίδια συσκευασία του προϊόντος που μας τελείωσε. Πάντως τα χύμα προϊόντα θέλουν προσοχή! Μια γρήγορη ιδέα για το τι προσέχουμε ψωνίζοντας χύμα  πάρτε εδώ.

 

 

 1. Φοράτε ταμπόν; Καλύτερα τώρα να ξεκινήσετε να φοράτε κύπελο περιόδου. Εννοείται ότι όλες οι γυναίκες μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ακόμη κι αυτές που φορούν μόνο σερβιέτες. Η μόνη διαφορά είναι ότι πρέπει να εξοικειωθούν με την χρήση του προϊόντος που προσομοιάζει ιδιαίτερα με την εισαγωγή του ταμπόν. Τόσο δύσκολο! Υπάρχουν και σερβιέτες επαναχρησιμοποιούμενες (όπως και μωρουδιακές πάνες) αλλά δεν σας τις προτείνω – έλεος!!! Μπορείτε να παρακολουθήσετε το video που ακολουθεί για να κατανοήσετε τη χρήση του κυπέλου.

 

 1. Πάρτε δοχείο για τον καφέ σας όταν είστε έξω από το σπίτι. Προτιμάτε τον καφέ σας κρύο; Τότε πάρτε και επαναχρησιμοποιούμενο καλαμάκι κατά προτίμηση μεταλλικό. Αν κάθε πρωί πηγαίνοντας στη δουλειά παίρνετε καφέ απ’ έξω πάρτε το ποτηράκι σας και ζητήστε να σας βάλουν τον καφέ σας εκεί. Ξέρετε τι επιβάρυνση είναι τα εκατομμύρια χάρτινα και πλαστικά ποτηράκια για το περιβάλλον;

 

 

 1. Γυάλινο ή εν πάση περιπτώσει επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού. Το νερό της βρύσης στην πατρίδα μας είναι εξαιρετικό. Αν δεν το πολυεμπιστεύεστε για δικούς σας λόγους και βαθύτερες γνώσης σας, θα πρότεινα να δείτε λίγο το θέμα του φίλτρου ενεργού άνθρακα που μπορεί να προστεθεί κόμη και σε μικρό δοχείο νερού και να το καθαρίσει πλήρως. Είναι επαναχρησιμοποιούμενα και μετά τα περισσότερα πάντα ανακυκλώσιμα. Η ακόλουθη φωτογραφία είναι η δική μου πρόταση για όσους από εσάς θέλετε να αγοράσετε ένα μπουκάλι νερού (υγρού).

 

Give Me Tap – Social Enterprise: Drinking water supply in Africa – https://www.givemetap.com

 

 1. Δοχεία φαγητού  μεταλλικά ή μη: Αν πάλι δεν είστε τύπος του ετοιμάζω από το σπίτι αλλά τρώω έξω, το δοχείο πάλι βολεύει. Απλά πείτε να σας βάλουν τη μερίδα σας στο δικό σας δοχείο. Και πού είστε; Όχι πλαστικό μαχαιροπήρουνο! Είτε από το σπίτι σας είτε σετάκι ξύλινο ή μεταλλικό, μικρό διακριτικό και πάντα μέσα στο δοχείο σας για ευκολία!

 

 1. DIY καθαριότητα: Εύκολα και πάμφθηνα καθαριστικά που φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι μας με λευκό ξύδι , νερό, ίσως και μαγειρική σόδα. Υπάρχουν συνταγές και για απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων καθώς και μαλακτικών ρούχων.

 

 1. Είδη υγιεινής και προσωπικής περιποίησης: Απολύτως ανακυκλώσιμες οδοντόβουρτσες, υπάρχουν diy συνταγές για οδοντόκρεμες αλλά δεν σας τις προτείνω ακόμη διότι δεν έχω ρωτήσει οδοντίατρο (η ποσότητα του φθορίου στην οδοντόκρεμα είναι πολύ σημαντική και δεν ξέρω πώς αντικαθίσταται κι αν αντικαθίσταται επαρκώς). Δεν έχει νόημα να χαλάσουν τα δόντια μας και να επιβαρυνόμαστε (πέρα από τη φύση) κι εμείς με χημικά, φάρμακα κ.τ.λ. Χαρτί τουαλέτας απολύτως ανακυκλώσιμο – Δεν ξέρω πόσο κοστίζει. Αν είναι πανάκριβο αφήστε το. Απλά σας ενημερώνω ότι η διαδικασία λεύκανσης των χαρτιών υγείας περιλαμβάνει χημικές και τοξικές ουσίες πολύ βλαβερές για τον οργανισμό. Το ίδιο ισχύει και για τις σερβιέτες-σερβιετάκια. Αν έχετε τον παλιομοδίτικο μπιντέ ακόμη σωθήκατε! Είστε ξαφνικά κι από άποψη lifestyle πολύ in! Αν πάλι δεν τον διαθέτετε δεν πειράζει. Καλή δουλειά κάνει και το mini ντους μπιντέ. Χρησιμοποιείστε ελάχιστο χαρτί και πλυθείτε. Είναι το καλύτερο δώρο που θα προσφέρετε στο εξωτερικό των γεννητικών σας οργάνων αλλά και σε όλη την περιοχή αυτή!

 

 1. Επαναχρησιμοποιούμενα είδη καθαρισμού προσώπου: Βαμβακερά επαναχρησιμοποιούμενα δισκία για ντεμακιγιάζ, glove∗, ή οτιδήποτε αλλο επαναχρησιμοποιούμενο. Καθαριστικό μέσο π.χ. ελαιόλαδο ή κάποιο άλλο diy ή έτοιμο προϊόν φιλικό προς το περιβάλλον και τα ζώα.
∗ το Glove δεν είναι οικολογικό ή τουλάχιστον δεν ονοματίζεται έτσι. Δεν το έχω χρησιμοποιήσει αλλά το προτεινω διότι με το προϊόν αυτό αποφεύγονται τα προϊόντα καθαρισμού

Μην ξεχνάμε τα ζώα! Σας παρακαλώ! Είναι αρκετά προχωρημένοι οργανισμοί με συναισθήματα, δομημένα με ένα άλλο τρόπο από τα δικά μας φυσικά και με συνειδητότητα διαφορετικού επιπέδου, αλλά με συναισθήματα και αισθήσεις. Μην το ξεχνάμε αυτό. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ίδιος με μας για νιώθει! Φυσικά κι ισχύει και για τους ανθρώπους αυτό.

Μέσα στο κλίμα λοιπόν αυτού του τρόπου ζωής φυσικά περιλαμβάνεται κι η απαραίτητη στροφή προς τη χρήση προϊόντων κι υλικών που δεν δοκιμάζονται σε ζώα. Με βρίσκετε υπερβολική κάποιοι, σίγουρα. Δεν είμαι πιστέψτε με. Οι εργαστηριακές έρευνες σε ζώα δεν είναι απαραίτητες για όλα τα προϊόντα που τεστάρονται. Ας περιορίσουμε στο ελάχιστο τα τεστ στα ζώα μόνο στα ελάχιστα απαραίτητα φάρμακα. Τιμήστε με τον τρόπο σας τις εταιρίες που δεν κάνουν αυτή την περιττή βαρβαρότητα με το να προτιμάτε τα προϊόντα τους όταν φυσικά σας αρέσουν κι όχι ψυχαναγκαστικά. Κάτι τέτοιο δε νομίζω ότι βοηθάει τις εταιρίες να βελτιώνονται ποιοτικά κι ηθικά.

Υπάρχουν πολλά περισσότερα που θα μπορέσουμε να συζητήσουμε στο μέλλον για το θέμα αυτό. Θα ψάχνω και ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα σας προτείνω ιδέες, προϊόντα, λύσεις που βοηθούν σε έναν πιο σφαιρικά οικολογικό τρόπο διαβίωσης.

Από όλα αυτά που αναφέραμε εγώ έχω ήδη υιοθετήσει  τις τσάντες/τσαντάκια για τα ψώνια, το δοχείο καφέ και το μπουκάλι νερού και ήδη χρησιμοποιώ το καθαριστικό ξυδιού-νερού έχοντας προσθέσει και λίγο αιθέριο έλαιο πορτοκάλι που μου αρέσει ιδιαιτέρως. Το ξύδι δεν μυρίζει για πολύ πάντως.

Στο άρθρο αυτό που φάνηκε ιδιαιτέρως βοηθητικό το blog nikihelios.com.

Τη Νίκη δεν την ξέρω, αλλά μου άρεσε πολύ η αμεσότητά της κι το γεγονός ότι δεν προσπάθησε σε κανένα από τα άρθρα της που διάβασα ως τώρα να παρουσιάσει τη Μηδενική Παραγωγή Απορριμάτων ως μια διαδικασία υπεράνθρωπη και πανάκριβη. Θα συνεχίσω να την παρακολουθώ και θα προσπαθήσω να έρθω σε επαφή μαζί της. Ευχαριστώ Νίκη που μου άνοιξες τα μάτια στο θέμα!!!

 

Αν σας αρέσουν τα θέματα του blog και θα θέλατε να ενημερώνεστε για ζητήματα (ευχάριστα ή δυσάρεστα) που προσεγγίζονται πάντα από την φωτεινή πλευρά της ζωής παρακαλώ εγγραφείτε στο newsletter μας.

 

Subscribe to our mailing list

* indicates required


Η ηλεκτρονική σας διεύθυνση είναι τιμή και ηθική τόνωση ώστε να συνεχίσω την επικοινωνία μου μαζί σας!

Νόα

 

 

SaveSave

(Visited 157 times, 1 visits today)

2 Comments

 1. Pingback: Πώς να τρέχετε και να γυμνάζεστε με πολλή ζέστη: tips & tricks

 2. Μαρία 21/01/2018 at 11:55

  Νάντια, έχω ενθουσιαστεί με το blog σου! Βρήκα τόσα κοινά με μένα και μου άρεσε ιδιαιτέρως το ύφος σου!
  Άκουσα για το Zero waste πριν από κάνα χρόνο, στο πλαίσιο του μινιμαλισμού που επιδιώκω. Είμαι πάρα πολύ μακρια αλλά κάνω μικρές μικρούτσικες αλλαγές στη ζωή μας.
  Θα ήθελα να δοκιμάσω το κύπελλο περιόδου αλλά διστάζω. Αν ξέρεις κάποια που να το χρησιμοποιησε και να έμεινε ευχαριστημένη, θα χαρώ να το ακούσω!
  Θα τα λέμε! Καλή Κυριακή!

  Reply

Leave A Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.