Noa's Newsletter!

Great ideas and Fresh news!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Το Σάββατο που μας πέρασε, το έπαιξα ειδικός τουρίστας!

Τί είναι αυτό πάλι θα μου πείτε;

Απλά έκανα Οινοτουρισμό στη Νεμέα. Συγκεκριμένα στο Οινοποιείο Λαφαζάνη, στις Αρχαίες Κλεωνές.

Δεν έχω ξανακάνει οινοτουρισμό και μάλλον τώρα που το σκέφτομαι κανένα άλλο είδος ειδικού τουρισμού πέραν του «χυμα-τουρισμού» των νεανικών μου χρόνων!

Να σας δώσω όμως μερικές χρήσιμες πληροφορίες μιας και φτάσατε ως εδώ.

Ειδικός τουρισμός είναι κάθε είδος ψυχαγωγικού ταξιδιού κατά το οποίο μια ειδική  δραστηριότητα-στόχος κυριαρχεί και καθορίζει την επιλογή του εκάστοτε προορισμού.

Η ερμηνεία  που σας έδωσα είναι μια ελεύθερη, δική μου μετάφραση του ορισμού που δίνεται στην «Encyclopedia of Tourism» έκδοση 2016.

Άρα, ειδικός τουρίστας θεωρήθηκα κι εγώ το Σάββατο που πέρασε αφού το ταξίδι έγινε ειδικά για να επισκεφτούμε το οινοποιείο Λαφαζάνη και να δοκιμάσουμε κρασιά, να εισπράξουμε την αίσθηση και τη μυρωδιά των δρύινων γαλλικών βαρελιών και να νιώσουμε κομμάτι μιας δραστηριότητας η οποία σε φέρνει τόσο κοντά με τη φύση και τα πλούτη της όσο λίγες!

Το πετύχαμε;

Με το παραπάνω!

Θεωρώ ότι ήταν από τις πιο όμορφες κι ενδιαφέρουσες ταξιδιωτικές μου εμπειρίες. Με γέμισε χρώματα (παρ’ ότι χειμώνας), ηρεμία και γεύσεις. Άπλωσε το βλέμμα μου, γέμισαν τα πνευμόνια μου καθαρό αέρα! Μου κάλυψε δηλαδή όλη την γκάμα των αισθητιριακών αναγκών μου, βασικές ανάγκες που δεν πρέπει να αμελούμε.

Ήταν η πρώτη μου φορά στην περιοχή της Νεμέας, ένας προορισμός ιδανικός για κάθε Αθηναίο (κι όχι μόνο) λόγο πολύ μικρής απόστασης από την πόλη. Σε 1,5 ώρα καταφέρνεις να βουτήξεις στη φύση, στην αγροτιά και σε μια άλλη Ελλάδα που τόσο εύκολα ξεχνάμε.

Μερικά ιστορικά στοιχεία είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα.

  • Η Νεμέα, είναι μια ημιορεινή πόλη κι αποτελεί την μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της Ελλάδας.
  • Είναι η πατρίδα των κρασιών Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας Νεμέα.
  • Ως το 1923, η Νεμέα ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος από μια βυζαντινή εκκλησία της περιοχής.
  • Το αγιωργίτικο κρασί, αλλιώς γνωστό ως «Μαύρη Νεμέα» είναι γνωστή, εκλεκτή ποικιλία της περιοχής. Ένα πλούσιο κατακόκκινο κρασί από ελληνική ποικιλία σταφυλιών!

Εμείς πήγαμε στις Αρχαίες, ομηρικές Κλεωνές, χωριό της Νεμέας, νοτιοδυτικά της Κορίνθου.

Φύγαμε από την Αθήνα στις 10:00 με το μικρό μαύρο αυτοκινητάκι μας, πήραμε τον καφέ και τα κρουασίνια μας και βρεθήκαμε να στρίβουμε προς Άγιο Βασίλειο (παράκαμψη στον αυτοκινητόδρομο προς Τρίπολη) στις 11:15. Ακολουθήσαμε την ταμπέλα προς Κλεωνές και πριν καλά-καλά το καταλάβουμε πέσαμε πάνω στο οινοποιείο Λαφαζάνη.

Παρκάραμε στον ιδιόκτητο χώρο που μας κέρδισε αισθητικά με το καλημέρα!

Lafazanis Entrance by «to Noa’s better»

Πρέπει να σημειώσω εδώ ότι είχαμε μια «ειδική αντιμετώπιση»  κατά τη διάρκεια της ξενάγησης μιας κι υπάρχει προσωπική σχέση του άντρα μου με τον ίδιο τον Σπύρο Λαφαζάνη λόγω παλιότερης επαγγελματικής συνεργασίας.

Αυτό το αναφέρω διότι η γνωριμία μαζί του έδωσε τον τόνο και μια «ηχηρή» υπογραφή στην επίσκεψη αυτή. Η προσωπικότητα του Λαφαζάνη είναι η δυνατότερη γεύση των κρασιών του!

Πολύ γενναιόδωρος, ουσιαστικός, προσγειωμένος παρά την μεγάλη του επιτυχία στο χώρο της οινοποίησης μοιράστηκε μαζί μας υπομονετικά όλη την ιστορία του αλλά και την τρέχουσα πραγματικότητα της επιχείρησής του και της οινοποιίας γενικότερα στην πατρίδα μας.

Ο πρώτος άνθρωπος που συναντήσαμε ήταν η Χαρά Λαφαζάνη, κόρη του Λαφαζάνη και υπεύθυνη όχι μόνο των ξεναγήσεων στο οινοποιείο αλλά και της εικόνας της επιχείρησης προς το ευρύ κοινό. Νέο αίμα στη δουλειά – μακάρι οι αντιπρόσωποι των νέων γενιών να είχαν όλοι τα χαρακτηριστικά της Χαράς.

Ξεκινώντας την περιήγηση, μπήκαμε στο κτήριο υποδοχής που αποτελείται από ένα φωτεινό χωλ με ένα ταπωτήρι παμπάλαιο στα αριστερά κι ένα βαρέλι με ζωγραφισμένη αναπαράσταση αρχαίας οινικής δραστηριότητας.

Lafazanis winery hall by «to Noa’s Better»

Συνεχίζοντας, μπήκαμε σε μια μεγάλη, ψηλοτάβανη αίθουσα η οποία διατίθεται και για εκδηλώσεις. Είναι εντυπωσιακή αν και λιτή. Βιομηχανική αισθητική με αρκετά παλιά αντικείμενα – αντίκες που δίνουν τον τόνο και ενσωματώνονται άψογα στο χώρο. Ο ένας τοίχος, γεμάτος με ράφια φιλοξενεί όλα τα είδη των κρασιών που προσφέρει η εταιρία.

Από το πρώτο βήμα στο χώρο, εισπράττεις ότι εδώ μιλάμε για ουσία και νόημα

Ναι! Μας αρέσει το ωραίο αλλά πάντα έπεται, δηλαδή έρχεται πάντα μετά την αληθινή δουλειά που είναι η παραγωγή ποιοτικού «τίμιου» κρασιού που πάνω από όλα σέβεται τον καταναλωτή.

Στο υπόγειο του κυρίως κτηρίου βρίσκονται τα δρύινα βαρέλια που ωριμάζει το κρασί και μια μικρότερη αίθουσα, μια boutique cava ας το πω έτσι, επαγγελματικών (κι όχι μόνο) γευστικών δοκιμών.

Lafazanis Winery Barrels by «to Noa’s Better»

Η συνέχεια της ξενάγησης περιλαμβάνει τους χώρους των ανοξείδωτων δεξαμενών, εκεί όπου πραγματοποιείται η «αληθινή» παραγωγή, όπου όλα δουλεύουν με περισσότερα ντεσιμπέλ και μοσχοβολάει κρασί. Μου έκανε εντύπωση το πόσο καθαρά και τακτοποιημένα ήταν όλα στο χώρο παραγωγής.

Μας αναλύθηκε λεπτομερώς  ο τρόπος κι η διαδικασία που ακολουθείται για την οινοποίηση από τη στιγμή που ο αμπελουργός θα φέρει τα σταφύλια του έως και την τελική φάση της εμφιάλωσης. Είναι μια μακρά διαδικασία, με διαφορές ανάλογα με τον τύπο του επιθυμητού αποτελέσματος, λευκά κρασιά, κόκκινα κρασιά,τρόποι παλαίωσης και συντήρησης, Πολλή επιστήμη πίςω από την παραγωγή ενός προϊόντος που πίνεται χιλιετίες!

Stainless Steel Wine Tanks Lafazanis’ Winery by «to Noa’s better»

Στο οινοποιείο, έχει ενταχθεί και μια μονάδα απόσταξης, πρέπει να πω ιδιαιτέρως όμορφη που παράγει το εμφιαλωμένο «Τσίπουρο των Φίλων». Το τσίπουρο αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση μιας και δεν είχα ως τώρα σε μεγάλη εκτίμηση τα εμφιαλωμένα τσίπουρα. Προερχόμενη από το ακριτικό Πωγώνι, αυτό είναι με σιγουριά το μόνο εμφιαλωμένο τσίπουρο που έχω δοκιμάσει ως σήμερα και μου άρεσε πολύ.

Lafazanis Wnery Destillerie by «to Noa’s better»

Μαθαίνω ότι ο Λαφαζάνης είναι αρχικά χημικός και κατόπιν οινολόγος και διάλεξε την επιστήμη αυτή στοχευμένα. Ήθελε να συνεχίσει την οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε ο Σμυρνιός πατέρας του στην Ελευσίνα του 1947. Ασχολήθηκε από μικρός με την οινοποίηση και με μεγάλα όνειρα και στόχους σπούδασε για να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

Μετέφερε την επιχείρηση στις αρχαίες Κλεωνές στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αγοράζοντας ένα μικρό παλιό πατητήρι και «παίζοντας το ρόλο του ξένου» για μερικά χρόνια μετά από μια κάπως αφιλόξενη υποδοχή από τους ντόπιους. Από τότε, με πολλή σκληρή κι αφοσιωμένη δουλειά πραγματοποιεί ένα-ένα τα όνειρά του.

Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια κάθε αυτοκίνητο που περνάει δίπλα του του κορνάρει, κάθε περαστικός που τον συναντάει του δίνει το χέρι χαμογελώντας πλατιά. Είναι για όλους ο Σπύρος, έτσι απλά! Είναι φίλος με του ντόπιους και νοιάζεται αμέριστα για τους αμπελουργούς που τον τροφοδοτούν. Θέλει να προκόβουν όλοι!

Μιλήσαμε αρκετά για τον οινοτουρισμό, για τα μεγέθη της ελληνική οινοποιίας και για τις δυνατότητες όλων των συναφών κλάδων.  Είναι ωραία να τ’ ακούς από «τα μέσα»!

Θα κρατήσω κάτι που είπε για τον τουρισμό γενικότερα.

«Ο τουρισμός πρέπει να συνδυαστεί με την ντόπια παραγωγή. Αλλιώς θα δεχόμαστε τουρίστες με σκοπό να πουλήσουν οι ξένες εταιρίες τα προϊόντα τους».

Πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Ναι, πράγματι, ο τουρισμός μας είναι βαριά βιομηχανία για την Ελλάδα, αλλά προσοχή! Ας μη γίνουμε το οικόπεδο παροχής υπηρεσιών όπου όλες οι ξένες μεγάλες εταιρίες θα έρχονται να πουλάνε τα δικά τους προϊόντα τελικά και θα εκμεταλλεύονται τις ομορφιές μας κερδίζοντας τη μερίδα του λέοντος!

Μπορούμε κι εμείς να το κάνουμε, έχουμε παραγωγή, προϊόντα και πρέπει να παλέψουμε με νύχια και με δόντια να αυξήσουμε και να προστατέψουμε τις ντόπιες εταιρίες. Να τις βοηθήσουμε να «αυγατέψουν», να ανθίσουν, να δώσουν δουλειά κι όνειρα και σε άλλους Έλληνες.

Επιστρέφω, νοητά στο χώρο του οινοποιείου, για να σας περιγράψω τον εξωτερικό χώρο φιλοξενίας του κοινού.

Υπάρχει ένας μικρός χώρος διαμορφωμένος ως παλιό πατητήρι για τις ανάγκες σχολικών εκδρομών, που κάνουν δειλά την εμφάνισή τους.

Δίπλα ακριβώς από το πατητήρι βρίσκεται ένα όμορφο πέτρινο οίκημα. Είναι μια κουζίνα, πλήρως εξοπλισμένη με επαγγελματικά μηχανήματα κι έτοιμη να φιλοξενήσει και να εξυπηρετήσει ανά πάσα στιγμή προσωπικό catering σε περίπτωση εκδήλωσης.

Μπροστά από το «μαγερειό» υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος με τεράστια ψησταριά και πέτρινο ξυλόφουρνο, πάγκους και καρέκλες για να φιλοξενήσουν οποιαδήποτε εκδήλωση επιθυμεί να πραγματοποιηθεί σε εξωτερικό χώρο.

Μάθαίνουμε από τη Χαρά ότι πέρυσι πήρε την ξαφνική πρωτοβουλία και διοργάνωσε ένα Πρωτομαγιάτικο πικ-νικ στον εξωτερικό χώρο του οινοποιείου. Ήταν μια παρορμητική απόφαση, χωρίς «επαγγελματική» προετοιμασία και χρόνο διαφήμισης που πήγε αρκετά καλά αν σκεφτεί κανείς ότι οργανώθηκε με ένα απλό post στο facebook. Μείνετε συντονισμένοι μήπως κι επαναληφθεί και φέτος διότι φίλοι μου αξίζει η επίσκεψη στο οινοποιείο αυτό! Πόσο μάλλον το Μάιο ή το καλοκαίρι όταν οι αμπελώνες είναι καταπράσινοι, κι όλα τα γειτονικά χωράφια και λιβάδια ολάνθιστα. Θα απολαύσετε και τον Ασύρτικο αμπελώνα του που βρίσκεται δίπλα στα κτήρια του οινοποιείου.

Lafazanis Winery «Pro» Kitchen by «to Noa’s better»

Μας φιλοξένησαν με τυράκι και ψωμάκι, μεζές για τα καταπληκτικά κρασιά που δοκιμάσαμε. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πιω κόκκινο κρασί, αλλά το λευκό του δίνω και καταλαβαίνει! Ασύρτικο και Μαλαγουζιά ήταν οι δοκιμές μου. Αγαπώ και τις δυο ποικιλίες πολύ. Πολύ γευςτικά και μυρωδάτα κρασιά με τη Μαλαγουζιά να μου κλέβει την καρδιά με τα αρώματά της.

Ο άντρας μου επέμεινε σε αγιωργίτικο Νεμέας, και τον έβλεπα ότι κάθε γουλιά που έβαζε στο στόμα του δεν ήθελε να την καταπιεί. Έπαιζε με το υπέροχο κρασί σαν να το έπινε για πρώτη φορά! Βλέπετε στο χώρο του, είναι ακόμη πιο νόστιμο.

Φύγαμε από το οινοποιείο και κάναμε μια μικρή βόλτα στο απέναντι βουνό, στα ιστορικά Δερβενάκια με το άγαλμα του Γέρου του Μωριά να είναι κυριολεκτικά απομονωμένο σε ένα σημείο στο βουνό που κανένας δεν το βρίσκει αν δεν του πουν ότι υπάρχει.

Kolokotronis by «to Noa’s better»

Πόσο κακοί είμαστε στο να μιλάμε για τον εαυτό μας εμείς οι Έλληνες!

Αναρωτιέμαι μερικές φορές αν γίνεται επίτηδες. Δεν το λέω από κάποια μανία σεναρίων συνομωσίας, δεν διακατέχομαι από τέτοια σύνδρομα. Το λέω απλά, διότι είναι απίστευτα εντυπωσιακό το πόσο θάβουμε τα μεγάλα ιστορικά μας κατορθώματά μας και τις μορφές των μεγάλων Ελλήνων που έδωσαν ταυτότητα στον τόπο αυτό!

Ξέρετε πολλά άλλα κράτη να το κάνουν αυτό;

Αν βρεθείτε στην περιοχή, κάντε τον κόπο, να επισκεφτείτε τα ιστορικά Δερβενάκια που δεν είναι τίποτε άλλο από ένα υπέροχο βουνίσιο μέρος με το άγαλμα του Κολοκοτρώνη να αγναντεύει τη μοναδική θέα όπως έκανε κι εκείνες τις μέρες.

Τότε που τα κατάφερε!

Επιστρέψαμε στο οινοποιείο για να χαιρετίσουμε το Μάη, τον άσπρο παιχνιδιάρη σκύλο που κάποιος τους τον άφησε έξω από την πόρτα του οινοποιείου πέρυσι την Πρωτομαγιά, τη μέρα του πικ-νικ, πεντακάθαρο και με το λουράκι του παρακαλώ!

Maes by «to Noa’s better»

Να πούμε εδώ, ότι εκτός από το Σπύρο Λαφαζάνη και την κόρη του τη Χαρά, παίζουν αποφασιστικό ρόλο κι άλλα πρόσωπα. Οι συνεργάτες του αλλά κι η οικογένειας του.  Η Στέλλα, η γυναίκα του Σπύρου κι ο μεσαίος τους γιος, ο Βασίλης που σπουδάζει οινολόγος στηρίζουν με την προςωπική τους δουλειά κι αυτοί από το μετερίζι τους όλη αυτή την οικογενειακή επιχείρηση. Τη λέω οικογενειακή, διότι πραγματικά στηρίζεται στους κόπους μιας ολόκληρης οικογένειας κι όχι από άποψη μεγέθους μιας κι όπως προανέφερα είναι μέσα στην πρώτη δεκάδα οινοπαραγωγών εταιριών στην Ελλάδα. Στο μέλλον ίσως ακολουθήσει κι ο μικρός ακόμη Θεόφιλος, ο «Βενιαμίν» της οικογένειας.

Αν θέλετε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την επίσκεψη στο οινοποιείο Λαφαζάνη κάντε κλικ στο link που ακολουθεί. Είναι δωρεάν.

Φωτογραφίες από την επίσκεψη στο Οινοποιείο Λαφαζάνη στη Νεμέα

 

Φύγαμε γύρω στις 20:00 από τη Νεμέα και φτάσαμε στην Αθήνα, παρά τη «μεγάλη μέρα» που είχαμε, ξεκούραστοι και γεμάτοι.

Θα επιστρέψω οπωσδήποτε καλοκαιράκι για να τα δω όλα αυτά ανθισμένα!

Σας προετείνω ανεπιφύλακτα την επίσκεψη στο οινοποιείο αυτό αλλά και στην περιοχή. Αν είστε λάτρης του κρασιού, της ζωής κοντά στη φύση, οπαδός του τουρισμού με διαφορετικότητα, Έλληνας ή ξένος, η Νεμέα είναι σίγουρα για εσάς! Γνωρίστε μια Ελλάδα που δημιουργεί, επιμένει και ξέρει να διασκεδάζει και να αποζημιώνει τον κάθε ανήσυχο νου και ουρανίσκο!

Εγγραφείτε στο newsletter μου για να μαθαίνετε αμέσως τις νέες προτάσεις κι «ανακαλύψεις» μου.

Noa's Newsletter!

Great ideas and Fresh news!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Καλή διασκέδαση

Νόα

 

 

 

Avatar
Author

Μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη. Με κέντρο την πόλη μου ταξιδεύω στην Ελλάδα και στον κόσμο ψάχνοντας να μοιραστώ μαζί σας κάθε μικρή και μεγάλη απόλαυση που κάνει τη ζωή ακόμη πιο όμορφη! Η σωματική και ψυχική ευεξία είναι το κλειδί όλων. Ακολουθήστε με!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.