«Αισθάνομαι υπερηφάνεια, διότι στις φλέβες μου ρέει διασταυρωμένο Λακωνικό και Κρητικό αίμα και άμα έχω κοντά μου τους Κρητικούς και τους Μανιάτες έχω ολόκληρη την Ελλάδα». Ελ. Βενιζέλος

Δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη εισαγωγή για να ξεκινήσω τη σημερινή διήγηση, παρόλο που δε θα μιλήσω για τη Λακωνική αλλά για τη Μεσσηνιακή Μάνη.

Είναι καλή ιδέα να κάνει κανείς διακοπές στην Καρδαμύλη;

Είναι καταπληκτική ιδέα!

Προτείνω την Καρδαμύλη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνιακής Μάνης γενικότερα ως μια από τις καλύτερες επιλογές να κάνετε ολιγοήμερες κι όχι μόνο διακοπές.

Στην πορεία του άρθρου αυτού θα αποκτήσετε μια καλύτερη εικόνα τί μπορεί να περιμένει κανείς από την Καρδαμύλη.

Είναι το πρώτο μέρος από μερικά post που θα ακολουθήσουν και τα οποία νομίζω πως θα μπορέσουν να αποτελέσουν ένα απόλυτο οδηγό διακοπών, στην ομηρική αυτή πόλη!

Το ψηστίρι ξεκινάει! 😛

Η δική μου Μάνη

Η καρδιά μου χτυπά στην «αποσκιερή», την έξω Μάνη και συγκεκριμένα στην Καρδαμύλη. H αγάπη μου και για τις δύο περιοχές, Έξω και Μέσα Μάνη, είναι πολλή βαθιά κι έχω πολύ καλούς λόγους.

 • Στην Καρδαμύλη πέρασα το τριήμερο του μέλιτος.
 • Στην ορεινή Σαϊδόνα, από τα λίγα ΕΑΜίτικα χωριά της ευρύτερης περιοχής (ναι υπάρχει κι αυτό) έμεινα με τα μωρά αγόρια μου. Είχα την πιο φιλική γειτόνισσα που μπορούσα να φανταστώ. Δε θα ξεχάσω ποτέ τον κόκκορα που μου έκανε ξαφνικά δώρο για να τον μαγειρέψω για τα παιδιά μου💕. Δυστυχώς «έφυγε» πριν προλάβω να την ευχαριστήσω όπως ήθελα.
 • Επένδυσα σε γη
 • Απόλαυσα ένα από τα ωραιότερα μπαλκόνια με θέα στη θάλασσα που έχω επισκευτεί ποτέ στο άλλοτε «Καφέ Αμάν» του φίλου μας Αλέξη. Τώρα λέγεται Ακουαρέλα» κι είναι εξίσου υπέροχο καφέ.
 • Έκανα φίλους που εκτίμησα βαθιά και που δυστυχώς κάποιοι δεν υπάρχουν πια να διαβάσουν αυτό το γραπτό που τους αφιερώνω με πολύ αγάπη!

Πηγαίνουμε στην Καρδαμύλη από το 2002. Την αγαπούμε οικογενειακώς, αλλά δυστυχώς δεν την απολαμβάνουμε όσο θα θέλαμε. Της αφιερώνουμε πάντα ένα τριήμερο απόλυτης ξεκούρασης κάθε τέλη Ιουνίου, ενδίδοντας στη μυστηριακή κι απόλυτα ήρεμη ατμόσφαιρα που την κατακλύζει.

Το άλλο μισό της καρδιάς μου γνωρίζετε ήδη ότι χτυπά στην Ήπειρο. Είμαι μισή Πελοποννήσια και μισή Ηπειρώτισσα (…και λίγο Κρητικιά) και παρόλο που οι οικογενειακές ρίζες του Μοριά δε μας κράτησαν κοντά στον τόπο, εγώ βρήκα τρόπο να τον αγαπήσω. 

Το ταξίδι ξεκινάει από τη Νέα Σμύρνη με booking.com

Είμαι «συναισθηματικός ταξιδιώτης» ως επί το πλείστον. Η επιλογή του να ετοιμάσω ένα ταξίδι (σύντομο ή μακρύ) βασίζεται περισσότερο στα συναισθηματικά κίνητρα που θα μου δημιουργήσει η προετοιμασία που κάνω για κάθε προορισμό.

Έτσι, κάθε απόδραση για μένα ξεκινά με καρδιοχτύπι από τη στιγμή που κλείνω τα εισητήρια και τη διαμονή. Είναι τα δύο στοιχεία που με κάνουν να αρχίζω να μετατρέπω σε εικόνα το μελλοντικό μου ταξίδι.

Φέτος θα μείνουμε στα δωμάτια «Μαΐστρος», στο κέντρο της Καρδαμύλης. Είναι η πρώτη φορά που θα μείνουμε τόσο κεντρικά. Όταν επιστρέψω θα σας περιγράψω την εμπειρία με τα συγκεκριμένα δωμάτια που δεν έχω ξαναεπισκεφτεί. Είναι όμως πολύ κοντά στην «Ακουαρέλα» μου και στη «Λέλα» μου.

Οι πρώτη εντύπωση από τον ιδιοκτήτη είναι ήδη πολύ θετική. Χρειάστηκε να μιλήσω μαζί του για να ρωτήσω αν δέχονται μικρά ζώα. Ξέρετε εσείς! Τη «φίρμα» που ανεβάζω κάθε λίγο στο isntagram… δείτε και κάντε like παρακαλώ! Αφού μου ζήτησε κάποιες πληροφορίες για το σκυλάκι, δέχτηκε να αποτελέσει τον 5ο ένοικο.

Tip: Πάντα να ρωτάτε  για την αποδοχή ή μη μικρών ζώων με προσωπικό τηλεφώνημα ή email απευθείας στο ξενοδοχείο/κατάλυμα που θα μείνετε. Προτιμήστε το τηλέφωνο. Η ζεστασιά κι η πειθώ της φωνής παίζει καταλυτικό ρόλο. Έχετε πολύ μεγάλες πιθανότητες να γίνει το ζώο σας αποδεκτό. 

Κάντε μια μικρή αναζήτηση σχετικά με τη διαμονή σας στην Καρδαμύλη με κύριο σκοπό να πάρετε μια ιδέα από την αισθητική της πέτρας και της ελιάς που επικρατεί στην περιοχή. Αυτή και μόνο η αισθητική μπορεί να σας κάνει να επισκεφτείτε το μέρος.

Booking.com
Διακοπές στην Καρδαμύλη: Η προετοιμασία
Φωτό: Γιάννης Γιαννέλος – kathimerini.gr

H παγίδα της Έξω Μάνης

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να μη θέλει να πάει κανείς στη Μάνη! Προσωπικά δεν μπορώ να βρω κανέναν αλλά,Ok! Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Η επιλογή του ταξιδιωτικού προορισμού για μένα είναι πολλή σημαντική, όπως ανέφερα και προηγουμένως, και σέβομαι απόλυτα κάθε επιλογή.

Προσοχή όμως στον ένα και μοναδικό λόγο που ΔΕΝ αξίζει να χάσετε αυτή την ομορφιά!

Η κολλημένη αλλά ενίοτε γεμάτη περηφάνεια αντίληψη ότι:

«Η Έξω Μάνη ΔΕΝ είναι Μάνη! Μάνη είναι μόνο μία. Η Λακωνική!»

Μου θυμίζει λίγο ‘Ανω Ρχούλα και Κάτω Ραχούλα, ποιά είναι η καλύτερη;

Ποτέ δε βρήκα συγκεκριμένη απάντηση ψάχνοντας τους λόγους αυτής της αιώνιας κόντρας. Η λογικότερη και πειστικότερη ερμηνεία που άκουσα, ήταν πριν από λίγα χρόνια, από ένα λάτρη κι συστηματικό επισκέπτη της μίας κι ενιαίας Μάνης που υπάρχει.

Δυστυχώς δε θυμάμαι το όνομά του. Δημοσιογράφος νομίζω ήταν κι έδινε συνέντευξη σε μία ραδιοφωνική, ταξιδιωτική και υπέροχη εκπομπή του πάλαι ποτέ Βήμα Fm, σχετικά με τον μανιάτικο έρωτά του. Αναζητώντας κι αυτός απάντηση σχετικά με το θέμα του «διαχωρισμού» της Μάνης, άκουσε τυχαία τη μια και μοναδική ερμηνεία που έβγαζε νόημα:

Info: Η γεωγραφία της Έξω Μάνης, λιγότερο απόκρημνης και πιο ήπιας από τη Μέσα, δεν επέτρεπε αποτελεσματική οχύρωση από τον εκάστοτε εχθρό. Αυτό την έκανε κατά κάποιο τρόπο υποδεέστερη σε ιστορικές περιόδους που η πειρατεία κι οι πόλεμοι ήταν στην ημερήσια διάταξη!

Μην αποφεύγετε λοιπόν την Έξω Μάνη για γελοίους λόγους. Εμάς τους επισκέπτες, δεν μας χρειάζονται αυτοί οι προαιώνιοι διαχωρισμοί. Θέλουμε να γνωρίζουμε την Ελλάδα χωρίς καθηλώσεις, με χαρά κι ανοιχτό μυαλό. Να απολαύσουμε τις ομορφιές και τις μυρωδιές της.

Σαν πας στην Καλαμάτα

Διακοπές στην Καρδαμύλη: Η προετοιμασία
Φωτό από messinialive.gr

Η απόσταση από την Αθήνα ως την Καρδαμύλη είναι περίπου 270 χλμ. πολύ εύκολου και γρήγορου δρόμου (και πολύ ακριβού). Ξεκινώντας από Νέα Σμύρνη (το σπίτι μου) χρειάζονται περίπου 2μιση ώρες να φτάσει κανείς στην Καλαμάτα. Από εκεί περίπου 40 λεπτά για Καρδαμύλη, σε συμπαθητικό αλλά όχι και super δρόμο.

Ακριβώς επειδή τα τελευταία χρόνια έχουμε μόνο 3 μέρες στη διάθεσή μας, δε σταματάμε πια στην Καλαμάτα που είναι μια πόλη που μου αρέσει πολύ! Όπως σας είπα, είχα φίλους καλούς και πολύ τρυφερούς εκεί κι έχω υπέροχες αναμνήσεις.

Την πόλη δεν τη γνωρίζω καλά, αλλά είναι στους στόχους μου. Μου αρέσει η παραλία της αλλά και μερικές εσωτερικές γωνιές της. Χρόνια θέλω να παρευρεθώ και στο ετήσιο φεστιβάλ χορού και να απολαύσω το κάστρο της, αλλά δυστυχώς ακόμη δεν το κατάφερα.

Διακοπές στην Καρδαμύλη: Η προετοιμασία
Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας : Διαφημιστική καμπάνια 2019

Tip εμπειρίας: Όσοι από εσάς έχουν μικρά παιδιά, εκμεταλλευτείτε το! Φεύγετε όσο συχνότερα γίνεται από την πόλη και γνωρίστε τα μέρη που επιθυμείτε. ΤΩΡΑ, χωρίς αναβολή!

Το νηπιαγωγείο, οι αθλητικές υποχρεώσεις όταν είναι ακόμη μικρά, ακόμη και το Δημοτικό σχολείο, ΔΕΝ είναι υποχρεώσεις που αξίζει να μπαίνουν εμπόδιο στα ταξιδιωτικά σας πλάνα. Πάρτε το καμάρι σας και χτίστε αξέχαστες εμπειρίες μαζί του! Δεν είναι ότι δε θα το καταφέρετε στο μέλλον, απλά από το Γυμνάσιο και μετά θα μεσολαβήσει μια μεγάλη παύση.

Μία και μόνη στάση στην Καλαμάτα φέτος

Η νεανική μου ζωή στην Αθήνα, την οποία τη «χόρτασα» πραγματικά, με έχει κληροδοτήσει με υπέροχες γνωριμίες. Ο Γιάννης Βουγιούκας, είναι ένας αγαπημένος από τα πολύ παλιά.

Θα μπορούσα μιλάω με τις ώρες για ανθρώπους σαν το Γιάννη. Δηλαδή για ανθρώπους που με μεγάλη επιμονή, προσωπικό κόστος και όραμα συνέβαλαν ο καθένας με τον τρόπο του σε κάποιον τομέα της αγαπημένης μου Αθήνας. Ο Γιάννης για μένα είναι φωτεινό παράδειγμα, δίνοντας γευστικό χαρακτήρα στην Αθηναϊκή ζωή κι όχι μόνο όπως θα διαπιστώσετε.


Μπορεί να μην έχετε ακούσει γι’ αυτόν ποτέ ως τώρα, αξίζει όμως να τον γνωρίσετε μέσα από την τελευταία του γαστριμαργική περιπέτεια στην Παλαιοχώρα Αβίας, πηγαίνοντας από Καλαμάτα – Καρδαμύλη.

Bains Mixtes – Παλαιόχωρα Αβίας

Το Bains Mixtes, είναι η επικούρια γωνιά που έχει δημιουργήσει σε ένα τουριστικό αλλά κρυμμένο σημείο της μεσσηνιακής παραλίας, που μόνο οι γνώστες ξέρουν. Μάλλον πρέπει είτε να είσαι ντόπιος  για να γνωρίζεις το μέρος είτε να στο έχει σφυρίξει κάποιος φίλος και γνωστός του Βουγιούκα, όπως κάνω εγώ αυτή τη στιγμή σε εσάς!

Η τελευταία φορά που τον επισκεφτήκαμε, η κουζίνα του ήταν κλειστή και δεν καταφέραμε να γευτούμε τις εμπνεύσεις του. Αυτή τη φορά θα είναι η πρώτη μας στάση ( ή η τελευταία) στο πολυ-αναμενόμενο αυτό τριήμερο.

Κοινός μας φίλος λέει: «Να τρώμε τώρα στον Γιάννη διότι σε λίγο θα πάρει αστέρι Michellin και το κάθε πιάτο θα κοστίζει 300 ευρώ!»

Πάρτε μία γεύση εδώ από Bains Mixed!

Tip: Ο Μεσσηνιακός κόλπος κοιτώντας δυτικά ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΤΑΙ κυριολεκτικά κατά το ηλιοβασίλεμα!

Διακοπές στην Καρδαμύλη: Η προετοιμασία
Φωτό από popaganda.gr

Και τώρα, Σκαρδαμούλα !

Με γεμάτο στομάχι και έχοντας κάνει μια υπέροχη βουτιά στην Παλιόχωρα και στην κρυφή παραλιούλα στ’ αριστερά του Bains Mixed θα ξανα – ξεκινήσουμε για την Σκαρδαμούλα! Το παλιό όνομα της Καρδαμύλης, από τα πολλά κάρδαμα που συναντούσες στη περιοχή! Η Καρδαμύλη είναι ομηρική πόλη και κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή.

Info: Μόνον η Καρδαμύλη κι η Κυπαρισσία (δίπλα της είναι το χωριό μου Σιδηρόκαστρο) είναι οι δύο πόλεις του Βασιλείου του Νέστορα που διατήρησαν το ίδιο όνομα στο πέρασμα των χιλιετιών.

Στο δρόμο για Καρδαμύλη έσω έτοιμος!

Η Καρδαμύλη εμφανίζεται ξαφνικά σε μια στροφή του δρόμου και είναι τόσο σαγηνευτική η ομορφιά της που μπορεί να χάσεις την ανάσα σου! Είναι μία από τις στιγμές που εντυπωσιάζεσαι με το πόσο όμορφη είναι αυτή χώρα!

Ειδικά αν η ώρα είναι απογευματινή (ή ξημέρωμα), δηλαδή αν καταφέρεις να πετύχεις μαλακό φυσικό φως, κατέβα από το αυτοκίνητο και τράβα όσες φωτογραφίες μπορείς!

Προσοχή! Κάνε το με το που θα τη δεις να εμφανίζεται μετά την πρώτη στροφή του δρόμου. Είναι το εντυπωσιακότερο σημείο. Μην μπεις στον πειρασμό να προχωρήσεις παρακάτω πιστεύοντας ότι θα πετύχεις καλύτερο. Σταμάτησε τώρα!

Διακοπές στην Καρδαμύλη: Η προετοιμασία
Greek Castles: Φωτό από kastra.eu

Ποιός να πάει στην Καρδαμύλη;

Όσο κι αν θέλω να απαντήσω σκληροπυρηνικά ΟΛΟΙ, δε θα το κάνω. Η Καρδαμύλη δεν είναι για όλους.

 • Είναι ένα μέρος με πολλή ιστορία και φυσικό κάλλος, παραθαλάσσιο αλλά και ημιορεινό/ορεινό. Η γειτνίαση με τον Ταΰγετο, την κάνει για μένα ιδανικό προορισμό! Ιδανική περίπτωση για περιπατητές και λάτρεις των μονοπατιών και των φαραγγιών.
 • Είναι γεμάτη ελαιώνες, πεντανόστιμο φαγητό. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πανέμορφα χωριά, πολλές παραλίες .
 • Από Μάιο και μετά, σφύζει από αλλοδαπό τουρισμό μεγαλύτερης ηλικίας ή οικογένειες με παιδιά κι εφήβους.

Hey you! Music Lover!

Σε περίτωση που κάποτε θελήσετε να την επισκεφτείτε Μάιο μήνα, να φροντίσετε να ταιριάξετε τις ημερομηνίες σας με το ετήσιο Jazz Festival που διοργανώνεται εκεί. Διοργανώνεται από το 2014, το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου από Νορβηγούς μουσικούς. Τα τελευταία χρόνια μετέχουν και Έλληνες μουσικοί από την Καλαμάτα.

Η ιδέα ξεκίνησε από την μεγάλη αγάπη των μουσικών που κάποτε υπήρξαν επισκέπτες στο χωριό. Κατάφεραν με τους δημιουργικούς τους νόες 😉 να φέρουν τόσο κοντά Όσλο – Καρδαμύλη – Νέα Ορλεάνη!

Αμφιβάλετε; Πατήστε play!

Να μην πάνε αυτοί που:

 • Θέλουν πολλή νεολαία και βαβούρα.
 • Αναζητούν ζωηρή νυχτερινή ζωή. Το χωριό είναι γεμάτο με όμορφα καφέ, ταβέρνες πολύ chic bar αλλά όχι club. Τα περισσότερα μαγαζιά που υπάρχουν θα τα δείτε να κλείνουν μάλλον γύρω στη μία….άντε και λίγο αργότερα αν μαζέυεται και κανένας ντόπιος.

Να πάνε…

Όλοι οι υπόλοιποι και ειδικά αυτοί πού αγαπούν την ιστορία, το ήρεμο περιβάλλον, τα ελαιόδεντρα, τα τζιτζίκια και την αίσθηση μιας παλιάς Ελλάδας που σπάνια πλέον συναντάς. 

Τί θα πάρω μαζί μου απαραιτήτως;

Δεν είναι πολλά τα πράγματα που χρειάζομαι για να περάσω καλά σε μία απόδραση. Στην πραγματικότητα είναι μόνο τρία.

 • Οι αγαπημένοι μου άνθρωποι
 • Τα βιβλία μου (ηλεκτρονικά ή αληθινά)
 • Το Huawei Mate 20 Lite, που εξυπηρετεί την πρόσφατη μανία μου να τραβάω φωτογραφίες όπου βρεθώ αλλά και να δημιουργώ ερασιτεχνικά video.

Τους τελευταίους 4-5 μήνες, από τότε που το απέκτησα, είμαι συνεχώς αγκαλιά με το Huawuei μου, που έχει πλήρως υποκαταστήσει τη φωτογραφική μου μηχανή, η οποία ακόμη με κάνει και νιώθω «άβολα»! Δυσκολεύομαι να καταλάβω πλήρως τους συνδυασμούς ISO – διαφράγματος κ.τ.λ. Ξέρω ότι αν εμβαθύνω θα τα καταφέρω αλλά ….δεν έχω αντοχές να εμβαθύνω σε όλα ρε παιδιά!

Γνωρίζω ότι δεν είμαι expert στις φωτογραφίες, αλλά μου αρέσει να περνάω το χρόνο μου προσπαθώντας να αποτυπώσω κάποιες στιγμές της ζωής μου ή της καθημερινότητάς μου. Το κινητό αυτό μου έχει δώσει ατελείωτες δυνατότητες με τις οποίες δε θα εξοικιωνόμουν ποτέ αν έπρεπε να κυκλοφορώ πάντα με τη φωτογραφική μου μηχανή στον ώμο (πράγμα αδύνατο).

Για να πάρετε μια ιδέα για το τί προσφέρει στην εξαιρετική αυτή τιμή σας παραθέτω το video αυτό, με το οποίο το ερωτεύτηκα!

Κλείνω!

Να πάτε στην Καρδαμύλη! Θα την αγαπήσετε και θα σας αγαπήσει!

Καλή απόλαυση! 

Ν

Σχετικά άρθρα:

Γιάννενα: Δύο βράδια – 3 μέρες στην Ασημένια πόλη

15 πράγματα που μυρίζουν καλοκαίρι!

«Πολυτελείς» διακοπές Glamping στην Εϋβοια για όλα τα βαλάντια!

Avatar
Author

Μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη. Με κέντρο την πόλη μου ταξιδεύω στην Ελλάδα και στον κόσμο ψάχνοντας να μοιραστώ μαζί σας κάθε μικρή και μεγάλη απόλαυση που κάνει τη ζωή ακόμη πιο όμορφη! Η σωματική και ψυχική ευεξία είναι το κλειδί όλων. Ακολουθήστε με!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.