Αυτό που βρίσκω να έχει περισσότερο ο κόσμος γύρω μου ανάγκη, είναι οι μικρές ή μεγάλες (γιατί όχι) καθημερινές χαρές και απολαύσεις.

Το τί σημαίνει αυτό για τον καθένα είναι διαφορετικό φυσικά. Η ομοιομορφία όμως της ανάγκης είναι εντυπωσιακή! Είναι μια ανάγκη σχεδόν “διεθνοποιημένη”!

Δε θα φιλοσοφήσω πολύ πάνω σε αυτό σήμερα, απλά θα μιλήσω για έναν τρόπο που σίγουρα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει χαρά, μεταξύ άλλων συναισθημάτων, εύκολα και σε καθημερινή βάση.

Η αποτελεσματικότητα της άσκησης και η θετική επίδραση στη διάθεση γενικότερα της κίνησης, είναι γνωστή και δεν περιμένει εμένα να τη στηρίξω. Εγώ απλά εδώ θα σας κάνω μια «σούμα» των ωφελειών της, που με τη σειρά τους οδηγούν σε θετικά συναισθήματα ικανοποίησης και χαράς!

Για όσους η σωματική άσκηση σε κάθε της μορφή ΔΕΝ  λειτουργεί ακόμη ως μέσο και πηγή απόλαυσης, παρακαλώ συνεχίστε την ανάγνωση!

 

 

Αποτελεί πηγή αυτοπεποίθησης

Κάθε άσκηση είναι ένας μικρός στόχος. Προϋποθέτει ένα ποσοστό κόπου και τακτικής για να στεφθεί με επιτυχία. Αν ολοκληρώσετε  την άσκηση λοιπόν, έχετε πετύχει έναν μικρό στόχο. Έχετε κάθε φορά έτσι και μια μικρή προσωπική επιτυχία και χειροπιαστή αφορμή να συγχαρείτε τον εαυτό σας.

Είναι ένα ψυχικό δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας καθημερινά, χωρίς κόστος και εδώ που τα λέμε και χωρίς ιδιαίτερο κόπο

 

 

Προσφέρει πνευματική χαλάρωση

Με κάποιο μαγικό τρόπο η άσκηση με κάνει και συγκεντρώνομαι καλύτερα σε αυτό που κάνω εκείνη τη στιγμή, διευκολύνοντας το δρόμο προς την απόλαυση του “τώρα” και τη χαλάρωση. Αυτό το “τώρα”, στις μέρες μας λέγεται “διαλογισμός”, αλλά παραδοσιακά και πέρα από μόδες, πάντα λεγόταν “ζήσε τη στιγμή.

Αυτό το “ζήσε τη στιγμή”, είναι πολύ σημαντικό διότι μας αποτρέπει από το να νιώθουμε ενοχές για το παρελθόν αλλά και από το να θρέφουμε φόβους για το μέλλον. Συχνά οι σκέψεις αυτές έρχονται ασυναίσθητα και παραμένουν ανεξέλγκτες εκτός κι αν βρούμε τρόπους να τις αναχαιτίσουμε. 

Εστιάζουμε λοιπόν στον μικρό κι ικανοποιητικό στόχο της άσκησης κι έτσι προκαλούμε τεχνητά ψυχική αποσυμφόρηση!

 

 

Ορμόνες Χαράς –  Απογείωση της διάθεσης

Ενδορφίνες! Τί άλλο να πω;

Απαραίτητες για τη λειτουργία του σώματος αλλά και της ψυχής. Γι’ αυτή την ψυχή έτσι κι αλλιώς γίνονται όλα, συνειδητά ή ασυνείδητα. Η ντοπαμίνη, είναι “η ορμόνη της χαράς” και κανείς δε θα έλεγε όχι σε λίγη χαρά. Όλες αυτές οι ορμόνες παίρνουν τα πάνω τους με τη σωματική άσκηση.

Έρευνες επίσης δείχνουν, ότι οι ενδορφίνες είναι συνδεδεμένες και με την διαυγέστερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Έχετε ακούσει κάποιους που επιμένουν να ξεκινούν την επαγγελματική τους ημέρα με ένα καλό τρέξιμο; Δεν είναι καθόλου παράξενο μιας κι η παραγωγή αυτών των ορμονών προετοιμάζει το έδαφος για μια δημιουργικότερη κι αποτελεσματικότερη μέρα στη δουλειά!

 

 

Έκπληξη του Εαυτού μας

Κοίτα τί μπορώ να κάνω!

Μην υποτιμάτε καθόλου τη σημασία της έκπληξης του ίδιου μας του εαυτού. Το θέμα αυτό, σχετίζεται με την αυτοπεποίθηση που ανέφερα πριν. Η έκπληξη, έχει το extra bonus του “ξαφνικού”, που κάνει τη μικρή ή μεγάλη επιτυχία ακόμη πιο απολαυστική. Μας θυμίζει απρόσμενα, ότι παραμένουμε πάντα “ο ήρωάς του εαυτού μας”! 

Δεν θα ξεχάσω ποτέ πώς ένιωσα όταν κατάφερα να τρέξω (χωρίς να θέλω να σταματήσω) πάνω από 25 συνεχόμενα λεπτά. Δύο μήνες πριν δεν μπορούσα να τρέξω πάνω από 5 λεπτά χωρίς να νιώσω σκοτοδίνες!

Έκανα σαν μωρό παιδί από τη χαρά μου και….φυσικά γύρισα και έγραψα αυτό: « Εισαγωγή στο τρέξιμο: Η αρχάρια 40άρα «

Διαβάστε περισσότερα για τα “Απρόσμενα οφέλη της έκπληξης

 

Δίνει Δύναμη

Σωματική, αυτονόητα…αλλά και ψυχική. Είναι σπουδαίο να πετυχαίνεις έστω και κάτι μικρό κάθε μέρα. Με την άσκηση βρίσκεις τρόπους να πετύχεις κάτι που δεν έχεις ξανακάνει. Άρα,… κοίτα πόσα πράγματα που δεν έχεις ξανακάνει μπορείς να κάνεις τελικά!

Για σκέψου…μπορείς!

 


Όσο γράφω το post αυτό, ακούω χαμηλά το «Background Sound Effects» στο Spotify  που εστιάζει σε ήχους αεροδρομίου. Είπα να μπω σε ταξιδιωτικό mood, τα αεροδρόμια πάντα με κάνουν χαρούμενη και αισιόδοξη!


 

Ψυχαγωγία

Ο χρόνος για τρέξιμο που αφιερώνω μέσα στην εβδομάδα μου, είναι χρόνος κατά τον οποίο όχι μόνο γυμνάζομαι αλλά και χρόνος που μπορώ να ακούω podcast, μουσική, ραδιόφωνο. Μένω εγώ με τον εαυτό μου μέσα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον (άλσος) και νιώθω ήρεμη και γεμάτη!

O «Εσωτερικός Θίασος – Οι χαρακτήρες που κρύβουμε μέσα μας«, είναι ένα επισόδειο από το giatioxi podcast, που απόλαυσα πολύ!

 

 

Jane Fonda Then

 

Αντιγηραντική Δράση

Η απώλεια οστικής μάζας αλλά και μυϊκής, είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια της ηλικίας. Επίσης, προσφάτως έρευνες έδειξαν, ότι με την ηλικία αδειάζουν κι οι “αποθήκες” της ντοπαμίνης που λέγαμε πριν. Η άσκηση λοιπόν, μοιάζει να είναι το “τέλειο φάρμακο”. Βάζει τη βάση ώστε η αναπόφευκτη σωματική φθορά που έρχεται με την ηλικία να είναι όσο πιο ανώδυνη γίνεται.

 

Να πω εδώ, ότι αν κάποιο σωματικό εμπόδιο σας απαγορεύει να εντάξετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Φυσικά η πρότασή μου είναι να “επιδιορθώσετε” με έναν γιατρό ή φυσικοθεραπευτή ό,τι μπορεί να διορθωθεί και να ξεκινήστε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας. Αυτό της σωματικής άσκησης ή έστω μιας συστηματικής καθημερινής κίνησης.

 

Καλό είναι όλοι μας να φροντίζουμε το μυϊκό μας σύστημα όσο μπορούμε καλύτερα ώστε  να χτίσουμε ένα καλό σωματικό μέλλον!

 

Παρεμπιπτόντως, μήπως έχετε δεί πώς είναι η Jane Fonda σήμερα;

Jane Fonda Now – Photo from Accuracy in media

Προτάσεις και λύσεις για να ξεκινήσετε οικονομικά και άμεσα γυμναστική στην άνεση του σπιτιού σας θα βρείτε στο post «Γυμναστική στο σπίτι: σε 3 μέρες όλο το σώμα»


 

Για μένα η καθημερινή ( σχεδόν) ώρα άσκησης είναι το δώρο στον εαυτό μου. Τρέχω και γυμνάζομαι με διάφορα προγράμματα που επιλέγω επιμελώς, έχοντας μάθει από εμπειρία τί μου ταιριάζει.

Για να ξαναμπώ σιγά σιγά σε ρυθμό μετά από ένα κουραστικό, από επαγγελματικής άποψης καλοκαίρι, μάζεψα μερικά προγράμματα τα οποία και μοιράζομαι μαζί σας.

 

 

Total Body LIIT Bodyweight – Melissa Bender

 

Quick Standing Workout Core and Buns Low Impact – Melissa Bender

 

Quick Burn Standing Back Workout – Blogilates

 

10 Min Abs Workout – Fitness Blender

 


 

Σας προτρέπω!

Κάντε το δώρο της άσκησης στον εαυτό σας. Δοκιμάστε το όσο διστακτικοί κι αν είστε, όσο κι αν νομίζετε ότι δε σας ταιριάζει ή ότι δεν έχετε χρόνο ή δε θα τα καταφέρετε! Διαλέξτε όποιο είδος άσκησης σας αρέσει αρκεί να βάζει το κορμί σας σε κίνηση κι να ανεβάζει τους καρδιακούς σας ρυθμούς, έστω και για 10 λεπτά κάθε μέρα. Θα εκπλαγείτε!

Αν βρήκατε κάτι ενδιαφέρον στο post αυτό και θέλετε κι άλλες ευχάριστες προτάσεις μπορείτε να εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο μου newsletter «Εβδομάδα σε κλικ», όπου μοιράζομαι όλα τα post του blog, αλλά κι όλα τα link του διαδικτύου που βρήκα ενδιαφέροντα την εβδομάδα που πέρασε. Ένα mini περιοδικό κάθε τέλος της εβδομάδας στο mail σας.

Πάρτε μια ιδέα του newsletter μου εδώ!

 

Noa's Newsletter!

Great ideas and Fresh news!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

 

Καλή απόλαυση!

Νόα

 

Avatar
Author

Μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη. Με κέντρο την πόλη μου ταξιδεύω στην Ελλάδα και στον κόσμο ψάχνοντας να μοιραστώ μαζί σας κάθε μικρή και μεγάλη απόλαυση που κάνει τη ζωή ακόμη πιο όμορφη! Η σωματική και ψυχική ευεξία είναι το κλειδί όλων. Ακολουθήστε με!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.