Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να ψωνίσει κανείς βιβλία! Αν αγαπάτε το βιβλίο, την υψηλή αισθητική και…τη Μάνη, το άρθρο αυτό είναι κομμένο και ραμμένο για εσάς!

Υπάρχουν κάποιοι τόποι μαγικοί!

Κάποιοι τόποι που καταφέρνουν μέσα από τη μοναδική γοητεία τους να σε ταξιδεύουν εκεί που το μυαλό σου θέλει ή δε θέλει να πάει. Πάντως μπορούν και σε ταξιδεύουν χωρίς να μπορείς να αντισταθείς. Αυτοί είναι τόποι που δεν θα ξεχάσεις ποτέ.

Αποκλείεται να μην έχεις βρεθεί σε έναν τέτοιο τόπο ποτέ.Ποιός είναι άραγε αυτός ο τόπος για σένα;

Για μένα πάντως είναι η Καρδαμύλη στη μεσσηνιακή Μάνη. Ίσως θα ήταν σωστότερο να πω ότι είναι ένας από τους τόπους αυτούς που λειτουργούν σαγηνευτικά πάνω μου.

Αν και θα μπορούσα να μιλάω ασταμάτητα για το μέρος και για τα συναισθήματα ηρεμίας, ευφορίας και ψυχικής αποσυμπίεσης που μου δημιουργεί, σήμερα δεν θα το κάνω.

Σκεφτόμουν το προγραμματισμένο μου τριήμερο στην Καρδαμύλη προς το τέλος Ιουνίου και αναρωτιόμουν αν έχει γράψει κάποιος κάποιο λογοτέχνημα που να εκτυλίσσεται εκεί.

Μπορείς να διαβάσεις κι αυτό το άρθρο για τις σύντομες καλοκαιρινές διακοπές στην Καρδαμύλη

Κάθε τέτοια εποχή μαζεύω βιβλία (εννοώ τίτλους) που μου φαίνονται δελεαστικά για την καλοκαιρινή ραστώνη που θα ακολουθήσει και μετά θα σας πω τί κάνω….

Πάω σε όποιο βιβλιοπωλείο μου καπνίσει, συνήθως μεγάλο και λίγο απρόσωπο (λίγο απρόσωπο για να μη νιώθω την ανάσα του πωλητή από πάνω μου), βρίσκω τα βιβλία και τα πιάνω, τα ξεφυλλίζω, ρίχνω μια ματιά σε τυχαίες σελίδες να δω αν τις διαβάζω χωρίς να κομπιάζω και τότε αγοράζω.

Έχω ένα θέμα με τα βιβλία! Τα λατρεύω σαν αντικείμενα πρώτα και μετά κολλάω με το περιεχόμενο.

Ποντάρω πρώτα στο περιεχόμενο φυσικά για ν’ αγοράσω ένα βιβλίο αλλά δεν θα το ευχαριστηθώ και μάλλον δε θα το αγαπήσω αν δεν μου αρέσει στο “χέρι”.

Όπως βλέπετε , θα μπορούσα να μιλάω ασταμάτητα και για τα βιβλία, οπότε βάζω εδώ τελεία και μπαίνω στο ζουμί.

Δες και το «4 βiβλία και ο Curtis Hrding». Αν είσαι βιβλιόφιλος κάποιο θα σου αρέσει…

Το μόνο βιβλίο που έχω διαβάσει (σχεδόν διαβάσει) για την Μάνη, είναι το ταξιδιωτικό “έπος” του Πάτρικ Λη Φέρμορ με τίτλο: “Μάνη”

Όσοι από εσάς δεν γνωρίζετε ποιός είναι ο κύριος μπορείτε να επισκεφτείτε αυτό το άρθρο προς ενημέρωσή σας.

Ο Φέρμορ, είναι από αυτούς τους ανθρώπους που “χαίρουν” (δε ζει πια) μεγάλης εκτίμησης στο εξωτερικό κι εννοώ παγκοσμίως. Με καρδιακούς φίλους όπως ο Χατζηκυριάκος Γκίκας, ο βρετανός ζωγράφος Τζον Κραξτον, υπήρξε ο ίδιος ο απόλυτος και πιστός εραστής της χώρας μας. Δυστυχώς οι περισσότεροι από εσάς, δεν τον έχετε ακούσει ποτέ. Ούτε εγώ τον ήξερα μέχρι που πήγα στην Καρδαμύλη.

Στην παραλία κάτω από το σπίτι του, στο Καλαμίτσι, έκανα την πρώτη μου βουτιά στην Καρδαμύλη και το μόνο που με απασχολούσε ήταν πώς θα μπορέσω να μπω να δω το μαγικό αυτό κτήριο. Φυσικά ποτέ δεν τα κατάφερα. Τώρα ίσως να έχω μεγαλύτερες πιθανότητες μιας και το σπίτι έχει παραχωρηθεί πλέον στο Μουσείο Μπενάκη. Το σπίτι είναι πια επισκέψιμο και υπό ανακαίνιση – συντήρηση. Τα έξοδα είναι τεράστια από όσο έχω καταλάβει. Μπείτε εδώ για να δείτε ενημερωθείτε και να πάρετε μια εικόνα από το θεϊκό, ελληνικότατο αυτό σπίτι! Διαβάστε την ενημέρωση του μουσείου κι αν σας επιτρέπει το πορτοφόλι σας ενισχύστεστε εδώ!

Αν το κάνετε μην ξεχάσετε να σημειώσετε ότι ο οβολός σας προορίζεται για  “Το Σπίτι του Patrick και της Joan Leigh Fermor”


«Πατρίδα σου είναι όπου είναι τα βιβλία σου»


…φέρεται να είπε κάποτε ο Φέρμορ. Σύμφωνα με την οικονόμο του στο σπίτι υπάρχουν τουλάχιστον πέντε χιλιάδες βιβλία.

Το βιβλίο του είναι ένα οδοιπορικό στη Μάνη (σε όλη τη Μάνη). Όποιος αγαπά την περιήγηση και την αντίστοιχη λογοτεχνία θα μείνει ευχαριστημένος από το περιεχόμενο και τη γραφή που μας πάει πίσω σε μια πιο ευγενή και στοχαστική εποχή.

Πέρα από αυτό το ανάγνωσμά μου κανένα άλλο ως τώρα δεν εκτυλίχθηκε στη Μάνη.

Έψαξα στο δίκτυο λοιπόν να βρώ βιβλία που η ιστορία τους να εκτυλίσσεται στη Μάνη και ιδού ο κατάλογος που έφτιαξα. Μικρός μεν αλλά νομίζω με αρκετό ενδιαφέρον. 

Δεν σας κρύβω ότι θα ήθελα να τα διαβάσω σε μια άνετη γωνιά αυτού του υπέροχου καθιστικού. Θα έβλεπα ό,τι ακριβώς έβλεπε και ο Πάντι (Παντελής: το «ελληνικό» όνομα του Φέρμορ). Τον βάφτισαν οι Κρητικοί ντόπιοι συναγωνιστές και φίλοι του, όταν αυτός προσγειωνόταν με το αλεξίπτωτό του για να παλέψει για την απελευθέρωση του νησιού και της Ελλάδας όλης! Όπως έχετε ήδη καταλάβει τον θαυμάζω απεριόριστα!


Είναι ο φιλέλληνας της καρδιάς μου!


Το βιβλίο του είναι ένα οδοιπορικό στη Μάνη (σε όλη τη Μάνη). Όποιος αγαπά την περιήγηση και την αντίστοιχη λογοτεχνία, θα μείνει ενθουσιασμένος από το περιεχόμενο και τη γραφή που μας πάει πίσω σε μια πιο ευγενή και στοχαστική εποχή.

Πέρα από αυτό το ανάγνωσμά μου δεν έχει τύχει να πέσει στα χέρια μου κάποιο άλλο που να έχει να κάνει με τη Μάνη.

Έψαξα στο δίκτυο λοιπόν να βρώ βιβλία που η ιστορία τους να εκτυλίσσεται στη Μάνη και ιδού ο κατάλογος που έφτιαξα. Μικρός μεν αλλά νομίζω με αρκετό ενδιαφέρον.

 

«Πέτρα και μέλι»  – Χ. Ζέμπη -εκδ. Ωκεανίς

» Ένα ατύχημα με τραγική κατάληξη γίνεται αιτία να αναβιώσει μια ξεχασμένη βεντέτα σε ένα χωριό της Μέσα Μάνης. Ο Οδυσσέας, δεκαπέντε χρονών, αναγκάζεται να φύγει από τον τόπο του για να ζήσει κοντά στο θείο του, που είναι εγκατεστημένος από χρόνια στη Νέα Υόρκη. Επιστρέφει, δεκαεπτά χρόνια μετά, να κλείσει τους παλιούς λογαριασμούς. Όμως σ’ αυτή την πρώτη του επιστροφή, ανέλπιστα, τον περιμένει ο έρωτας.»

 

«Ο Σκιοφύλακας» – Φώτης Κατσιμπούρης –  εκδ. Διόπτρα

Στον «Σκιοφύλακα», η πολυτάραχη για τον ελληνισμό ιστορία του 15ου αιώνα αποτέλεσε το πλαίσιο στο οποίο οι ιστορίες ανώνυμων ανθρώπων δημιούργησαν τη σύνδεση της Ιστορίας με το θρύλο, του πραγματικού με το φανταστικό.

Ένα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στη μυστηριακή Μάνη και κρατάει την αγωνία μας στα ύψη ως την τελευταία σελίδα…

 

«Καλπάζοντας στον άνεμο» – Βούλα Ηλιάδου – εκδ. Λιβάνη

Καλπάζοντας, κυριολεκτικά, στον άνεμο, ικανοποιεί όχι μόνο την επιθυμία του να ταξιδέψει στο προγονικό παρελθόν, αλλά και να βιώσει μια από εκείνες τις αγάπες που είναι προορισμένες να ζουν αιώνια.

Ένα βιβλίο όπου το επικό στοιχείο εναλλάσσεται αρμονικά με το ρομαντισμό, σε ένα γοητευτικό ταξίδι στον ελληνικό ιστορικό χωροχρόνο.

Σε μια πλοκή γεμάτη φαντασία, οι ήρωες ξεπηδούν μπροστά μας ολοζώντανοι, για να μας μεταφέρουν στον ιστορικό τους χρόνο και τα ιδεώδη του, με ανάγλυφες περιγραφές και γλαφυρή γλώσσα.

 

 “Μάνη” – Π.Λη Φέρμορ – εκδ. Κέδρος

 

Σίγουρα δεν είναι για όλους. Είναι όμως για όλους όσους αγαπούν την ταξιδιωτική – περιηγητική λογοτεχνία και θέλουν να μάθουν και να νιώσουν μια Ελλάδα γνήσια κι ένα μοναδικά ανθρώπινο και ταξιδιάρικο πνεύμα.

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας. Προσωπογραφία του Patrick Leigh Fermor, 1979 Ελαιογραφία σε κόντρα πλακέ
Π.Λη Φέρμορ:Προσωπογραφία από τον Χατηζκυριάκο Γκίκα σε κόντρα πλακέ

 

Δωράκι στην τροφή του πνεύματος σήμερα μια ταινία που εκτυλίσσεται στην Καρδαμύλη κι έχει και σκηνές τραβηγμένες και στο σπίτι του Φέρμορ.

Είναι το  “Before Midnight”, με τον Ίθαν Χοκ και την Ζιλί Ντελμπί.

Το έργο, είναι το τρίτο μιας σειράς ταινιών που ξεκινά με τους ήρωες να γνωρίζονται το 1995 σ’ ένα τρένο. Ξανασυναντιούνται το 2004 και τέλος το 2013 στην Ελλάδα.

Έχει τρομερές κριτικές κι ακόμη και να μην είχε θα άξιζε να το δείτε μόνο και μόνο διότι η τριλογία βασίζεται σε ένα εμπνευσμένο σκηνοθετικό concept κατά τη γνώμη μου. Ο σκηνοθέτης, παίρνει δυο ηθοποιούς και χτίζει ένα σενάριο για τρεις διαφορετικές ταινίες ακολουθώντας της ζωή των δυο ηρώων του από το 1995 ως το 2013. Οι ήρωες μεγαλώνουν, ζουν πετυχαίνουν , αποτυγχάνουν και σίγουρα αλλάζουν. Επίσης οι ηθοποιοί αλλάζουν κάνοντας όσους παρακολουθήσαμε τα έργα να ριγούμε με την αποτύπωση των σημαδιών του χρόνου πάνω στους ηθοποιούς. 

Η τριλογία είναι τα : Before Sunrise, Before Sunset, Before Midnight( κάνε κλικ για να δεις τα trailer)

Ο σκηνοθέτης Λινκλέιτερ, τοποθέτησε την τρίτη ταινία στην Καρδαμύλη. Γιατί άραγε;

Δεν με πολυενδιαφέρει η απάντηση βέβαια. Έτσι κι αλλιώς όπως μάλλον έχετε καταλάβει την επικροτώ απόλυτα! Εγώ εξάλλου επέλεξα να κάνω το ταξίδι του μέλιτός μου στο μαγευτικό αυτό μέρος!

Περιγραφή από “αθηνόραμα”, όταν παιζόταν στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας.

“Ο Τζέσι και η Σελίν, 18 χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση, είναι τώρα ζευγάρι με παιδιά και κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Την τελευταία ημέρα της παραμονής τους στη χώρα η σχέση τους θα δοκιμαστεί με απρόοπτο τρόπο”

 

Θα χαιρόμουν πολύ αν μοιραζόσασταν μαζί μου την άποψή σας για το άρθρο αυτό. Αφήστε το σχόλιό σας στο τέλος της σελίδας αυτής.

Αν θα σας άρεσε να ενημερώνεστε για τέτοιου είδους σκέψεις κι αναζητήσεις, όπως και για όλα τα άλλα που μοιράζομαι στο blog αυτό μαζί σας, γραφτείτε στο newsletter μου! Σας περιμένω!

Noa's Newsletter!

Great ideas and Fresh news!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Καλή απόλαυση!

Νόα

Avatar
Author

Μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη. Με κέντρο την πόλη μου ταξιδεύω στην Ελλάδα και στον κόσμο ψάχνοντας να μοιραστώ μαζί σας κάθε μικρή και μεγάλη απόλαυση που κάνει τη ζωή ακόμη πιο όμορφη! Η σωματική και ψυχική ευεξία είναι το κλειδί όλων. Ακολουθήστε με!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.