Τί είναι αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους  τόσο γοητευτικούς; Κάποιες προσωπικότητες είναι σα να έχουν έρθει στον κόσμο αυτό για να μαγεύουν, να εμπνέουν για λόγους συχνά ξεκάθαρους αλλά μερικές φορές και ανεξήγηγτους! Δε θα προσποιηθώ ότι ξέρω την απάντηση, ούτε πως θα ήθελα κιόλας να την ανακαλύψω. Λίγη έκπληξη στη ζωή μας δε βλάπτει. Κάποια ερωτήματα είναι πιο χρήσιμα όταν δεν απαντώνται!

Υπάρχουν Νόες που λάμπουν και μ’ ενθουσιάζουν. Αν έχετε τριγυρίσει λίγο στο blog μου θα ξέρετε ήδη, ότι στην πανέμορφη αυτή λέξη βασίστηκε και το όνομά του. Μπορείτε να διαβάσετε την ακόμη ερασιτεχνική «about me» σελίδα μου για να μάθετε περισσότερα! Οι σκέψεις μας, τα ανθρώπινα συναισθήματα, οι καθημερινές δυσκολίες κι οι ανησυχίες μας είναι φυσικό να αγγίζουν κι εμένα πολύ, όπως κι εσάς ! Οι δημιουργικές κι αισιόδοξες ιδέες είναι αυτές που φτιάχνουν τη μέρα μου! Θα ήθελα μέσα από το blog αυτό, να μοιράζομαι μαζί σας ιδέες που με ενθουσιάζουν, που μου κινούν το ενδιαφέρον, που με πάνε ένα βήμα μπροστά καθώς κι ανθρώπους με δυνατές προσωπικότητες που με έχουν εμπνεύσει.

Αυτή η νέα προσέγγιση λοιπόν θα εγκαινιαστεί σήμερα με αφορμή μια πολύ απολαυστική συνέντευξη που άκουσα στη σειρά podcast «Pardon my French» της φωτογράφου, illustrator Garance Dore. Η φιλοξενούμενή της είναι η Νόρμα Καμάλι, Αμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας, της οποίας το όνομα δεν είχα ξανακούσει ποτέ! Τώρα, σας λέω με σιγουριά ότι δεν θα το ξεχάσω ποτέ!

 

 

Γιατί αξίζει να ακούσετε τη συνέντευξη αυτή ακόμη κι αν δεν σας ενδιαφέρει το θέμα της μόδας; Μα διότι δεν μιλάει για μόδα αλλά για προοπτική και στάση ζωής, για γούστο, για δύναμη και πάνω από όλα για δράση και δημιουργικότητα!

Θα επιμείνω λίγο στην δημιουργικότητα!  

Έχω διαπιστώσει ότι με εντυπωσιάζουν κάποιοι άνθρωποι και συνήθως οι πρισσότεροί τους διακρίνονται από ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είναι ιδιαιτέρως δημιουργικοί!

Όταν ήμουν μικρή ή έστω νεότερη πίστευα ότι η δημιουργικότητα είναι κάτι με το οποίο γεννιέσαι. Πίστευα ότι αυτή η οργιώδης παραγωγή ιδεών,ονείρων και μερικές φορές και πράξεων συνδυαζόταν στα μυαλά ανθρώπων που είχαν κάποιες μαγικές ιδιότητες και που είχαν μεγαλώσει τρώγοντας όχι γάλα για πρωινό, αλλά σίγουρα κάτι άλλο. Κάτι που ίσως έμοιαζε με “γαλατικό ελιξήριο” πνευματικής και ψυχικής δύναμης!

Σήμερα ξέρω ότι αυτή η ψευδαίσθηση, ότι δηλαδή γεννιέσαι δημιουργικός και δε γίνεσαι, την είχα διότι την είχαν κι όλοι οι υπόλοιποι γύρω μου. Μάλλον ήταν μια λάθος διατυπωμένη, είτε επιστημονική είτε κοινωνική, οπτική προσέγγισης των διαφορών των ανθρώπων σε σχέση με τη δημιουργικότητα και με την καινοτόμα παραγωγή ιδεών που έχει ο καθένας.

Να μην πω, ότι ακόμη και το πόσο καλός ήταν κάποιος στην εργασία του, είχε περισσότερο να κάνει με τις εκ γενετής ικανότητές του. Κανείς ποτέ δεν μου είπε ότι η αποτελεσματικότητα, όπως κι η δημιουργικότητα, είναι μια εξελικτική διαδικασία μάθησης, την οποία μπορείς ακόμη και να “απογειώσεις” αν δουλέψεις πολύ.

Το περιβάλλον που μεγάλωνε στην εποχή μου το μέσο Ελληνόπουλο, διακρινόταν από αρκετά μεγάλο συντηρητισμό ως προς την ελεύθερη παραγωγή σκέψεων. Κάθε μορφή παρέκκλισης από τα κοινώς αποδεκτά, θεωρείτο κοινωνικό κι οικογενειακό σφάλμα !


Ο ελεύθερος συνειρμός κι η αποενοχοποιημένη δημιουργική έκφραση δεν καλλιεργήθηκε ποτέ σε κανένα ελληνικό σχολείο ενώ σπάνια κάποιες ελληνικές οικογένειες  υιοθέτησαν αυτό το μοντέλο εκπαίδευσης κι ανατροφής των “τέκνων” τους.


Φυσικά κι υπήρχαν εξαιρέσεις, δασκάλων, μαθητών και γονιών, αλλά αυτές δεν αποτέλεσαν ποτέ μοτίβο διαπαιδαγώγησης γενεών . Αποτελούσαν πάντα τις εξαιρέσεις στον κανόνα.

Πως γίνεται όμως να βγήκαν ακόμη κι έτσι πολύ δημιουργικά και καινοτόμα μυαλά; Καλά, μην τρελαίνεστε ! Δε ξέρω αν βγήκαν και τόσα πολλά αλλά μας ενδιαφέρει ότι βγήκαν έστω και κάποια!

Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα για να είσαι δημιουργικός! Δημιουργικό μυαλό είναι το μυαλό ακόμη και της νοικοκυράς που δεν έχει τελειώσει ίσως ούτε καν το γυμνάσιο.

Καταλήγω με απόλυτη σιγουριά πια, ότι δημιουργικός είναι αυτός που μπορεί να παράγει ιδέες και λύσεις, που βρίσκει τρόπους προσωπικής απόλαυσης μέσα από ό,τι κάνει και που ταυτοχρόνως αντέχει συναισθηματικά να κάνει τις ιδέες του πράξη! Δηλαδή να εκτεθεί!

Εκεί είναι που κολλάμε οι περισσότεροι. Στο να τολμήσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που σκεφτόμαστε. Παίζει πολύ η αυτο- αμφισβήτηση που εκφράζεται μέσα από θέσεις του στυλ : “έλα μωρέ, θα το έχει κάνει κάποιος άλλος” ή “ που να μπλέκω τώρα” ή “μπα! Χαζή θα είναι τελικά η ιδέα μου” …κι άλλα τέτοια.


Αυτά τα “τέτοια” υπάρχουν για να μας αποτρέπουν από μια “κοινωνική απόρριψη” αλλά ίσως και από μια «αυτοαπόρριψη»


Στην Ελλάδα , έχει μεγάλη σημασία το τι θα πει ο κόσμος κι όσο κι αν εσύ που διαβάζεις τώρα δεν το παραδέχεσαι για τον εαυτό σου ή ακόμη κι αν η οικογένεια σου δε σε μεγάλωσε έτσι εσένα προσωπικά, να σου θυμίσω ότι ζεις κι αναπτύσσεσαι μέσα σε έναν χώρο που σχεδόν οιπερισσότεροι γύρω σου μεγάλωσαν μη δημιουργικά κι άρα κι οι δικές σου καταγραφές είναι αναπόφευκτα μπολιασμένες με τον ίδιο τρόπο!

Ψιλά γράμματα; Ίσως!

Μετά από αυτή τη περιήγηση στις προσωπικές μου σκέψεις περί ανατροφής και κοινωνικής -προσωπικής ωρίμανσης στην ελληνική κοινωνία, ξαναγυρίζω που αλλού; Μα στους δημιουργικούς ανθρώπους που με εντυπωσιάζουν κατά καιρούς.

Μια τέτοια προσωπικότητα είναι η Νόρμα Καμάλι!

Ποια είναι η κυρία; Αμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας με φυλετικές ρίζες από Λίβανο και τη χώρα των Βάσκων. Μεγάλωσε σε μονογονεϊκή οικογένεια στη Νέα Υόρκη, σε  μια γειτονιά καθολικών Ιρλανδών. Συνεπώς, το “ωραίο” γι΄αυτήν ήταν το ξανθό και φυσικά ερχόταν πάντα σε αντίθεση με την μελαχρινή φιγούρα της. Άρα,έπρεπε να βρει έναν τρόπο να “ επιβιώσει” και να προσφέρει δημιουργικά στην οικογένεια και την κοινωνία ώστε να μην έχει σημασία το ότι δεν ήταν ξανθιά, καθολική με φακίδες, δηλαδή ωραία! Όλα αυτά, συνέβαιναν σε ένα κόσμο όπου η γυναίκα ναι μεν απελευθερωνόταν σιγά-σιγά αλλά που όμως είχε πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη. Την εποχή των «Mad Men»,όπως ιδιαιτέρως πετυχημένα λέει η ίδια χρειαζόταν να είσαι ωραία για να πετύχεις, μιας κι ακόμη αυτό θεωρείτο το βασικό γυναικείο προτέρημα. 

Αφού λοιπόν οι προσωπικές καταγραφές της δεν την είχα πείσει ποτέ ότι ήταν ωραία (που ήταν), γι’ αυτήν ήταν μονόδρομος το να γίνει δημιουργική!

Δε βρίσκω λόγια να περιγράψω το πόσο μαγικά λειτούργησε πάνω μου η συνέντευξη της γυναίκας αυτής.

Δε μιλάει βέβαια για το θέμα της δημιουργικότητας θεωρητικά. Μιλάει για την ίδια τη ζωή της κι εμείς ακούγοντας, βλέπουμε πώς και γιατί ένας άνθρωπος γίνεται τελικά απόλυτα δημιουργικός. Πώς τελικά κάνει τη δημιουργικότητα τρόπο ζωής ακόμη και συναισθηματικής επιβίωσης.

Οι ανάγκες κι οι απαιτήσεις της ζωής της ήταν αυτές που την ώθησαν στο να πράξει ό,τι σκεφτόταν, διότι απλά διαφορετικά δε θα είχε να φάει. Και τί να κάνεις πράξη όταν είναι απολύτως απαραίτητο να επιβιώσεις; Μα φυσικά τις σκέψεις σου θα κάνεις πράξεις, είναι τόσο απλό !

Οι δημιουργικές προσωπικότητες όπως η Καμάλι, έχουν και τις ιδιαιτερότητές τους. Όσο περνάνε τα χρόνια βέβαια, βλέπω ότι τις έχουμε όλοι, ακόμη κι οι μη δημιουργικοί!


Ένας πιτσαδόρος την οδήγησε να πουλήσει το πανάκριβο σπίτι της!

“Γιατί να σκεφτείς να φτιάξεις με το μυαλό σου κάτι ωραίο αν όλα γύρω σου είναι τόσο τέλεια και όμορφα;” αναρωτιόταν!


Η Καμάλι, πούλησε το σπίτι των ονείρων της διότι το είχε φτιάξει τόσο όμορφο που ένιωθε ότι εμπόδιζε τη φαντασία της, της στερούσε τη δημιουργικότητα.

Image result for norma kamali
Photo By Garance Dore www.atelierdore.com

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να ακούσετε ή να διαβάσετε σχετικά με τη συνέντευξη αυτή. Η Καμάλι, τη δίνει στα 70+  χρόνια της και νομίζω ότι αν μπορούσατε να ακούσετε τη συνένετυξη αυτή χωρίς να ε΄χετε πριν μια εικόνα της θα εντυπωσιαζόσασταν με το παρουσιαστικό αυτή της ώριμη και δουλευταρούς εβδομντάχρονης. Δυστυχώς ή ευτυχώς όμως θα έρθετε αμέσω σε επαφή με το εντυπωσιακό παρουσιαστικό της μιας κι η σελίδα του podcast είναι γεμάτη φωτογραφίες της! Έτσι σας παραθέτω κάποιες για να σας κινήσω την περιέργεια.

Για μένα, η γυναίκα αυτή, είναι πρότυπο ομορφιάς και στυλ! Δεν μπορώ να πάρω τα μάτια μου από πάνω της!

ΥποσημείωσηΥπάρχει μια τάση, ίσως και μόδα στα θέματα της δημιουργικότητας, της παραγωγικότητας, της επιχειρηματικότητας .

Norma Kamali Atelier Dore
Garance Dore από το www.atelierdore.com

Αν μπορέσουμε να δούμε πέρα από την παγίδα της μόδας, θα συνειδητοποιήσουμε ότι το θέμα της ελεύθερης δράσης και της δημιουργικότητας είναι κάτι πάνω από “αμερικανιά”. Είναι μια ανάγκη της εποχής μας να εκφράσουμε έναν “χρήσιμο” εαυτό, ο οποίος μπορεί να απολαμβάνει και να εισπράττει ηδονή, με την επικούρειο έννοια, ζώντας όσο χρόνο του αντιστοιχεί με τον πιο παραγωγικό και δημιουργικό τρόπο!

Η  Garance Dore, παίρνει μια υπέροχη συνέντευξη από τη γυναίκα αυτή με απόλυτο σεβασμό! Δεν γνωρίζετε την Garance Dore; Δεν πειράζει, εδώ θα μάθετε ποιά είναι και τί κάνει. Παρόλο που δεν ενδιαφέρομαι καθόλου για το χώρο της βιομηχανίας μόδας ,ενδιαφέρομαι όμως πολύ για οτιδήποτε έχει να κάνει με το στυλ.  Η συγκεκριμένη κυρία, με τις γαλλικές κουλτουριάρικες ρίζες της, με ενθουσιάζει χάρη στις συνεντεύξεις που παίρνει ( είμαι φανατική οπαδός των podcast, ειδικά όταν έχουν συνεντεύξεις «ωραίων» ανθρώπων, διάσημων ή μη). Τα θέματά της σίγουρα δεν ξεφεύγουν από τις επιταγές των trend, όμως είναι δοσμένα πολύ προσεκτικά και ποιοτικά. Ποιός είπε εξάλλου ότι όταν κάτι ανήκει στο χώρο της μόδας είναι και χαμηλής ποιότητας;

Σημειώνω εδώ ότι προσωπικά γνωρίζω αρκετές γυναίκες κι άντρες που εκτιμώ που για να ξεκουραστούν και να χαλαρώσουν διαβάζουν το ELLE κι όχι συγγράματα περί επικούριας ηδονής που ανέφερα  προηγουμένως! Παραμένουν εξαιρετικές και γνήσιες προσωπικότητες!

Προειδοποίηση!

Η συνέντευξη είναι στα αγγλικά και μεγάλης διάρκειας (περίπου 1ωρα και 30) . Αναγκαστικά άκουσα το podcast σε δόσεις, και κάθε φορά που πατούσα το pause στενοχωριόμουν. Φυσικά στο τέλος της συνέντευξης σου μένουν πάρα πολλά που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη δημιουργικότητα αλλά και με άλλες βαθιές έννοιες που είναι κοινές σε όλα τα ανθρώπινα όντα. 

Η ηλικία, η ομορφιά, η συντροφικότητα, η μητρότητα, η φροντίδα του σώματος και της ψυχής είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν την Καμάλι. Την απασχολέι επίσης το ότι η μόδα πρέπι να παραμένει προσβάσιμη στους πολλούς χωρίς καμιά έκπτωση στην ποιότητα, πράγμα που ισχυρίζεται ότι είναι απολύτως εφικτό!


Συναντούσα γυναίκες που με αναγνώριζαν και με ρωτούσαν τί μου έχει συμβεί: «Παλιά φορούσαμε ετα ρούχα σου και χωρούσαμε μέσα σε αυτά! Τώρα είναι απλησίαστα και πολύ στενά! Τί συνέβη;»


Είναι μια ελεύθερη μετάφραση μιας άλλης συνένετυεξης που έχει δώσει και μπορείτε να τη βρείτε στο you tube.

Την έπιασε μια τρομερή απογοήτευση και δημιούργησε μια συλλογή, την «KAMALIKULTURE«, προσιτή σε όλες τις γυναίκες κάθε σωματικού μεγέθους που θέλουν να αγοράσουν ενα καλό ρούχο.

Με την απαλή κι ήρεμη φωνή της, μας ταξιδεύει στις προσωπικές τις επιλογές, που διαμορφώθηκαν μέσα σε μια πολύ εργατική και προσγειωμένη ζωή που διέσχισε τις πιο γοητευτικές δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα (γεννήθηκε το 1945).

Αν σας αρέσει να μοιραζόμαστε τέτοια άρθρα κι άλλα πολλά σας προτρέπω! Μπείτε στην παρέα μας! Συμπληρώστε τη φόρμα και θα είμαστε τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα μαζί!

Noa's Newsletter!

Great ideas and Fresh news!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Εσείς έχετε κάποια προσωπικότητα που σας εντυπωσίασε μέσα από κάποια συνένετυξη, βιβλίο, άρθρο ή εκμπομπή; Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά μιας προσωπικότητας που για εσάς προσωπικά λειτουργούν σαγηνευτικά; Μοιραστείτε το σχόλιό σας μαζί μας στο τέλος της σελίδας ή επικοινωνήστε για οτιδήποτε σχετικό ή μη εδώ !

Καλή απόλαυση

Νόα

Avatar
Author

Μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη. Με κέντρο την πόλη μου ταξιδεύω στην Ελλάδα και στον κόσμο ψάχνοντας να μοιραστώ μαζί σας κάθε μικρή και μεγάλη απόλαυση που κάνει τη ζωή ακόμη πιο όμορφη! Η σωματική και ψυχική ευεξία είναι το κλειδί όλων. Ακολουθήστε με!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.