Οι δεσμεύσεις της νέας χρονιάς…και πάλι από την αρχή!

Μεγάλος ντόρος γίνεται πλέον για τη στοχοθεσία στην αρχή κάθε χρονιάς! Αλήθεια πώς μπορούμε να θέσουμε ειλικρινείς και πετυχημένους στόχους για κάθε έτος ή για κάθε μέρα της ζωής μας;

New Year’s Resolutions: Μπορεί έτσι, σε “καλύτερα ελληνικά”, να σας θυμίζει κάτι περισσότερο.

Όπως και να ‘χει, κάπου θα έχει πάρει το μάτι σας ότι το 2018, πνέει τα λοίσθια και λίγες μέρες σας έμειναν πουλάκια μου μέχρι να μπει το ελπιδοφόρο, ολοκαίνουργιο 2019.

Ναι! Ξέρετε, αυτό το ‘19 που:

 • Θα έχει λιγότερους ανάδρομους Ερμήδες
 • Θα γίνετε πολύ πιο παραγωγικοί
 • Θα μάθετε να ξυπνάτε στις 5 και θα παράγετε ως τις 7:00 που ξυπνάνε οι υπόλοιποι, τόσο έργο όσο δεν έχει δει ποτέ ξανά μάτι ανθρώπου
 • Θα οργανώσετε καθημερινό πρόγραμμα, ντουλάπες και συναισθήματα τέλεια…επιτέλους για μια φορά στη ζωή σας
 • Θα βρείτε εκείνο το you tube video που θα σας διδάξει σε 5 βήματα τον καλύτερο τρόπο να βρείτε τί θέλετε και πώς θα το πετύχετε, πριν βρεθούμε και πάλι εδώ, τέτοιες μέρες σε 12 μήνες από τώρα να ξανασυζητάμε τα ίδια!

To ‘19 επίσης

 • Θα είναι…
 • Θα δώσει…
 • Θα σώσει…
Πετυχημένοι στόχοι ψυχής για το 2019 και...για πάντα!

Ας χαλαρώσουμε λίγο παιδιά! Μια νέα χρονιά είναι η ρημάδα! Πόσα θα φέρει;

Στο post αυτό, θα δώσω τη δική μου ερμηνεία σε αυτό που λέμε προσωπικές αποφάσεις και δεσμεύσεις, αλλά κι έναν απλό μπούσουλα για το πώς θα ξεθάψουμε τις κρυμμένες μας επιθυμίες. Είτε μιλάμε για την αρχή κάθε νέας χρονιάς είτε για όποτε το επιθυμεί η ψυχούλα σας!

Δεν έχω τίποτα ενάντια στις αποφάσεις και στις δεσμεύσεις που παίρνει ο καθένας μας για τον εαυτό του. Μπορεί να κάνει όποιος θέλει ό,τι θέλει με τη ζωή του και τα όνειρά του. Κυριότερα, μπορεί ελεύθερα να τα αφήσει όνειρα και να μην τα μετατρέψει σε στόχους αν δεν το επιθυμεί.

Αυτό που με “ενοχλεί” κάπως σε όλη αυτή την ιστορία είναι η στοχοθεσία και οι δεσμεύσεις της αρχής κάθε νέας χρονιάς per se.

Αυτή η αίσθηση της υποχρεωτικής καταγραφής, που λέει πως “αν δεν κάνεις τα resolutions σου φίλε, έχεις μείνει πολύ πίσω”!

Αν αυτή δεν είναι η δική σας περίπτωση, παρακαλώ προχωρήστε!


Στην ουσία των προσωπικών μας αποφάσεων

Στο περσινό μου post περί New Year’s Resolutions, ανέφερα ότι οι προσωπικές μας δεσμεύσεις χρειάζεται μεταξύ άλλων να χαρακτηρίζονται από:

 • Ρεαλισμό
 • Πράξεις
 • Μικρά και ολοκληρωμένα βήματα

Μιλούσα και για διάφορα άλλα, μικρά και μεγάλα, ενδιαφέροντα στοιχεία, που έχουν να κάνουν με την “αποτυχία” και τον ανούσιο μιμητισμό που μας κατακλύζει. Μπορείς να διαβάσεις όλο το post “Σχέδια για το 2018 Αλλιώς!”, βρίσκοντας και μια ιστορική αναδρομή για το γιατί, πότε και πώς ξεκίνησε η παράδοση των resolutions.

Θεώρησε το φετινό post, μια εμπλουτισμένη συνέχεια…”το sequel που όλοι περιμένατε!

Να σας προλάβω και να πω το εξής. Κάποιοι, διαβάζοντας τα παρακάτω, θα σχολιάσετε γλυκόπικρα ίσως: “Καλά τα λέει, αλλά κι αυτή τη μόδα δεν εκμεταλλεύεται; Τελικά κι αυτή δε μιλάει new year’s resolutions ενώ τα θάβει;“

Αυτό είναι αλήθεια, φίλοι μου! Αυτό κάνω! Εκμεταλλεύομαι απόλυτα τις επιταγές της μόδας έχοντας ως στόχο όχι να διαφοροποιηθώ “ντε και τσου”, αλλά να αποδομήσω έστω και λίγο όλα αυτά τα “πρέπει”, “καθωσπρέπει” και trendy που μας κατακλύζουν.


Αποφάσεις του Νέου Έτους : Ορισμός by Noa!

“Οι αποφάσεις κι οι δεσμεύσεις του νέου έτους”, δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από μια απλή αναδρομή της χρονιάς που πέρασε.

Όχι απολογιστικά, αλλά τρυφερά κι αγαπησιάρικα στον “εαυτό” που ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ για άλλες 365 μέρες!

Οπότε, ας σκιαγραφήσουμε το πόσο ωραία μπορεί να είναι η αυθόρμητη και πηγαία ονειροπόληση ή η στοχοθεσία για τη νέα χρονιά που έρχεται.

Ούτε απολογισμός, ούτε ισολογισμός, ούτε προϋπολογισμός!

Δεν είμαστε “λογιστικά βιβλία”! Είμαστε ψυχές και μάλιστα χωρίς manual επιβίωσης ή ωρίμανσης!

Ο καθένας είναι μαθημένος αλλιώς φυσικά, αλλά δράττομαι της ευκαιρίας να σας πω ότι έχω μεγαλώσει με “απόλυτη ακρίβεια” που δεν επέτρεπε λάθη. Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι ο ψυχαναγκασμός στο απόλυτα υπολογισμένο και μελετημένο από 101 οπτικές, κυλούσε στο αίμα μου!

Δεν μιλάω δηλαδή εκ του ασφαλούς! Μιλάω από την πλευρά ενός ανθρώπου που κόπιασε (και κοπιάζει) να υπερβεί της καταπιεστικές αυτο-καταστροφικές πρακτικές του!

Ίσως να μην είναι είναι τυχαίο ότι το αγαπημένο μου μάθημα έγινε η (για πολλούς) ακαταλαβίστικη λογιστική κόστους στο ΠΑ.ΠΕΙ (αφού συγκεντρώθηκα και κατάλαβα ότι δεν είναι ο δίσκος της Φαιστού σε hard copy!)

Παρακαλώ σας λοιπόν! Μην βλέπετε τους εαυτούς σας και τους στόχους σαν τικ/check σε μια  λίστα με τα ψώνια.

Αυτό δεν είναι ζωή, είναι μια αέναη βόλτα στο Σκλαβενίτη φίλε μου!

Το τί καταφέρατε και το τί όχι, δεν έχει τόση σημασία.  Μπορεί και να μην καταφέρατε τίποτα τη χρονιά που πέρασε. Ε, και;

Ποιός ξέρει, σε δυο -τρία χρόνια, ίσως κερδίσετε  κι εσείς το Nobel Χημείας κι αλλάξετε τον ρου της επιστήμης!

Τί είπατε; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα; Για διαβάστε εδώ, για να δείτε ότι ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ και δεν είναι θέμα πετυχημένων ή αποτυχημένων προσωπικών αποφάσεων και δεσμεύσεων της αρχής της χρονιάς.

Είναι μόνο θέμα διαπίστωσης του τί μας αρέσει και άρα μπορούμε να συνεχίσουμε, πιστοί στις επιθυμίες μας, να συνεχίζουμε να κάνουμε.

Πράγμα που με οδηγεί στη δεύτερη σημείωση για φέτος.

Αυτο-συστάσεις επειγόντως!

Προτιμώ απείρως περισσότερο το όρο “στόχο” αντί του “δεσμεύσεις”.

Αν ένα όνειρο είναι να προβιβαστεί, ας γίνει καλύτερα στόχος κι όχι δέσμευση. Οι λέξεις έχουν πάντα μεγάλη αξία για τον ψυχισμό μας.

Οπότε, πριν βάλετε στόχους για το νέο έτος, παρακαλώ ρωτήστε την τωρινή 2018 έκδοση του εαυτού σας τι θέλει να πετύχει; (όχι του εαυτού που έθεσε τις βάσεις σας πριν από 20 χρόνια με σκοπό να μην τις αλλάξει ποτέ διότι αυτό από μόνο του θα ήταν αποτυχία ζωής)

Ελάτε σε μια νέα γνωριμία με το μέσα σας.

Γεννιέμαι, μεγαλώνω, ίσως ωριμάζω, γερνάω/ πεθαίνω. Είναι ένας σταθερός κύκλος που δε χωρά ερμηνείες.

Κάπου εκεί ανάμεσα υπάρχουν και τα ρήματα: Ευτυχώ, δημιουργώ, λανθάνω, επιτυγχάνω…κι άλλα πολλά! Αυτά είναι που καθορίζουν τη ζωή, τα στάδια του βίου είναι απλά θέμα βιολογίας!

Ανακαλύψτε  λοιπόν τα ρήματα που γεμίζουν τους κύκλους της ζωής σας και θα έχετε το πρώτο σχεδιάγραμμα για το τί θυμάστε ή ίσως έχετε ξεχάσει ότι θέλετε από τη ζωή σας!

Γιαααα…. βγάλτε λοιπόν μια κόλλα χαρτί…(Παναγία μου τί θυμήθηκα τώρα!) και γράψτε πάνω πάνω:

 • Όνομα κι ημερομηνία  από κάτω
 • Θέμα: Πώς θέλω να νιώθω το 2019;

Το πιάσατε; Κάπως έτσι πάει, τόσο απλά! Ε, εσύ εκεί στο πίσω θρανίο…με αμφισβήτησες; Δηλαδή, δεν πιστεύεις ότι είναι τόσο απλό;

Ε, λοιπόν, επειδή εμείς οι δυο αμφισβητίες μοιάζουμε πολύ, να σε προλάβω πάλι και να ξεκαθαρίσω.

Ναι! Είναι ΤΟΣΟ απλό!

Μπορεί να μην είναι τόσο απλό να εκτελεστεί το όνειρο, ο στόχος, η επιθυμία, το κ@λο-resolution, όπως θες πες το, αλλά Ναι! Είναι πράγματι ΤΟΣΟ απλό να το ξεστομίσετε ή να το γράψετε σε ένα χαρτάκι.


Πάρε και γράψε!

Δεν μπορείς να θυμηθείς ή να χωρέσεις σε λέξεις το τί πραγματικά θες; Ε τότε είσαι πολύ τυχερός/ή.

Έχεις τον πρώτο ουσιαστικό στόχο του 2019:
Να ανακαλύψεις πώς πραγματικά θα ήθελες να νιώσεις φέτος!

Ανακάλυψε 2-3 πραγματικές επιθυμίες και στόχους κάθε είδους για φέτος, αλλά πρόσεξε! Ξεκίνα από το πώς θες να νιώσεις κι όχι από το τί θες να πετύχεις! Δώσε δηλαδή στην ψυχή σου τόπο να εκφραστεί!

Το να γράψουμε τις σκέψεις μας δεν είναι και τόσο εύκολο, ειδικά όταν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας.

Είναι απείρως ευκολότερο να γράψουμε “πετυχημένα” έχοντας ένα κοινό αναγνωστών στο νου μας. Όταν όμως ο αναγνώστης είναι ένας και κυρίως αυτός ο ένας λέγεται “εαυτός”, τα πράγματα γίνονται λίγο δυσκολότερα.

Αν κάνατε λοιπόν το πείραμα, και προσπαθούσατε να γράψετε σε ένα χαρτάκι γρήγορα κι απλά κάποιες επιθυμίες σας κι αμέσως μετά τους τρόπους που θα μπορούσατε να τις προσεγγίσετε, ίσως κολλήσετε άσχημα.

Μην στεναχωριέστε! Δεν είναι τίποτα. Απλά έχουμε ξεχάσει να εκφραζόμαστε ελεύθερα και να υποστηρίζουμε ανά πάσα στιγμή αυτό που μας κάνει και νιώθουμε γεμάτοι κι ελεύθεροι.

Είναι θέμα εξάσκησης, θα επανέλθει αν…βέβαια θέλετε να επανέλθει!

Οπότε, κάντε το πού και πού σαν άσκηση ψυχής. Παίρνετε το χαρτάκι σας και γράφετε πού και πού κανένα όνειρο και τρόπους πραγματοποίησής του. Θα βρεθείτε πολύ σύντομα μια μια μικρή ή μεγάλη λίστα με ειλικρινείς κι ίσως ξεχασμένες επιθυμίες της ζωής σας.

Αυτή η λίστα είναι τα όνειρά σας, οι στόχοι σας, οι επιθυμίες σας.

Μπορεί να αφορούν διάφορα κομμάτια της ζωής σας. Μπορεί να έχουν να κάνουν με την προσωπική σας ζωή ή με την επαγγελματική σας αποκατάσταση ή προαγωγή.

Μπορεί να σχετίζονται με το δημιουργικό κομμάτι που κρύβεται μέσα σας, με τα παιδιά σας, με τις φιλίες ή το σύντροφό σας, με τα οικονομικά σας και τις επενδύσεις που θέλετε να κάνετε, με…με…με…ό,τι ζει εκεί μέσα στους υπέροχους νόες σας (το o Noa’s better χτυπά ξανά!!)

Μη σνομπάρετε τίποτα. Όλα έχουν τη σημασία του, διότι όλα αυτά αποτελούν τον εαυτό σας!

Μη δανείζεστε και μην συγκρίνεστε

Επειδή στη αρχή μπορεί όπως είπα να κολλήσετε με την αποκάλυψη και καταγραφή των επιθυμιών-στόχων σας, ένα πράγμα μόνο σας προτείνω να ΜΗΝ κάνετε.

Μην ανατρέξετε στις ζωές των άλλων για να πάρτε ιδέες.

Οι επιθυμίες των άλλων μπορεί να λειτουργήσουν παραπλανητικά! Εμάς μας ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός μας τώρα.

Δεν υπάρχουν πατρόν επιθυμιών. Είμαστε όλοι μοναδικοί!

Αν δεν κατεβαίνει τίποτα, απλά χαλαρώστε, γράψτε ό,τι σας έρθει κι αν σας έρθει. Αν όχι, πάλι καλά! Κοιταχτείτε στον καθρέφτη και στείλτε σας ένα φιλάκι!

Μάλλον είστε μπλοκαρισμένοι και κουρασμένοι. Έχετε καταχωνιάσει τις επιθυμίες σας με διαφορετικές αφορμές ο καθένας. ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ! Θα βγουν αν επιμείνετε,όχι όμως πιεστικά, αλλά υπομονετικά!

Δεν είναι αληθινό πρόχειρο διαγώνισμα του σχολείου αυτό κι ο βαθμός μας είναι αδιάφορος. Οπότε αν δε σας βγαίνει κι αφού το παιδέψετε λίγο, αφήστε το χαρτάκι σας στην άκρη και ξαναπιάστε το αργότερα.

Απλά ξαναπιάστε το! Ο εαυτό μας μας περιμένει πάντα με λαχτάρα να τον περιποιηθούμε.

Αν κάτι λοιπόν έχει ουσία στα new year’s resolutions είναι αυτό ακριβώς. Να ξανασχοληθούμε ουσιαστικά με τους εαυτούς μας.


Μην αναβάλετε τις πράξεις σας

Μια μεγάλη παγίδα στην πραγματοποίηση του “οτιδήποτε” είναι η αναβολή. Ξέρω πως είναι πολύ κλισέ αυτό που θα πω (πολύ της μόδας επίσης) αλλά είναι μεγάλη αλήθεια ΕΠΙΣΗΣ!

Συνήθως ό,τι αναβάλουμε συχνά, είναι αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο!

Οπότε, αν βλέπετε ότι έχετε κάποια επιθυμία αλλά διαρκώς κάτι μπαίνει, ως δια μαγείας, στη μέση και δεν μπορείτε να την πραγματοποιήσετε να θυμάστε το εξής.

Εσείς μπαίνετε ξαφνικά στη μέση!

Άρα κάντε λίγο στην άκρη! Η χαρά κι η απόλαυση περιμένουν να τους κάνετε λίγο χώρο!


Δεν είμαστε τέλειοι και δεν πειράζει καθόλου

Αυτό που σίγουρα θα διαπιστώσουμε από τη διαδικασία αυτή είναι η έλλειψη τελειότητας σε οτιδήποτε κάνουμε.

Πόσο απελευθερωτικό είναι αυτό ρε φίλε!

Οπότε, ανακαλύψτε τον εαυτό σας κι απλά συνεχίστε να είστε “εσείς”!

Μην το κάνετε μια φορά το χρόνο αλλά κάθε μέρα της ζωής σας!

Αν λοιπόν υπάρχει ένας μπούσουλας από το post αυτό που θα ήθελα πραγματικά να σας δώσω σε 5 γραμμές είναι ο εξής:

Η αρχή κάθε χρονιάς σηματοδοτεί κάτι καινούργιο. Εκμεταλλευτείτε τη μόνο και μόνο για να:

 • Θυμηθείτε το πώς θέλετε να νιώσετε (συναισθήματα)
 • Σημειώστε τί θα σας κάνει να νιώσετε έτσι (πράξεις – δραστηριότητες)
 • Αυτές είναι οι επιθυμίες, τα όνειρά σας κι οι στόχοι σας. Καθαρογράψτε τα
 • Ιεραρχήστε τις επιθυμίες σας ξεκινώντας για ζέσταμα από τα πιο εύκολα ή τα πιο άμεσα όνειρά σας
 • Ξεκινήστε να πραγματοποιείτε

Επαναλάβατε τη διαδικασία αυτή όσες φορές χρειαστεί. Θα δείτε που σιγά-σιγά θα χαμογελάτε με το τί θα κατεβάζει η κούτρα σας. Θα διασκεδάζετε με τον ίδιο σας τον εαυτό!

Τέλεια! Αυτή είναι η ζωή σας!

Τώρα ζήστε την! Επιτρέπεται!

Αυτό το post βγήκε από καρδιάς κι είναι στην πραγματικότητα το δικό μου New Year’s Resolution! Είναι επίσης η ευχή μου προς όλους εσάς πυ θα πέσετε πάνω στη σελίδα αυτή και κυρίως σε όλους εσάς που επί έναν ολόκληρο χρόνο με ακολουθείτε, με διαβάζετε με διορθώνετε!

Σαε ευχαριστώ όλους και σας εύχομαι κάθε χρονιά να σας φέρνει όλο κια πιο κοντά στις αποενοχοποιημένες επιθυμίες σας!

Αν μόλις με βρήκατε και δεν είστε μέλος της «Εβδομάδας σε κλικ«, ώρα να εγγραφείτε!

Η «Εβδομάδα σε κλικ» είναι το εβδομαδιαίο newsletter μου. Ένα mini περιοδικό που στέλνω κάθε Παρασκευή με όλα τα post της εβδομάδας αλλά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα link που ανακαλύπτω στο διαδίκτυο.

Noa's Newsletter!

Great ideas and Fresh news!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Καλή χρονιά και όπως πάντα…

Καλή απόλαυση!

Ν

Πετυχημένοι στόχοι ψυχής για το 2019 και...για πάντα!

Avatar
Author

Μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη. Με κέντρο την πόλη μου ταξιδεύω στην Ελλάδα και στον κόσμο ψάχνοντας να μοιραστώ μαζί σας κάθε μικρή και μεγάλη απόλαυση που κάνει τη ζωή ακόμη πιο όμορφη! Η σωματική και ψυχική ευεξία είναι το κλειδί όλων. Ακολουθήστε με!

4 Σχόλια

 1. Avatar

  Πόσο δίκιο έχεις! Όταν οι στόχοι βγαίνουν μέσα από την καρδιά μας, με τον τρόπο που προτείνεις όντως είναι ουσιαστικοί! Αυτές τις μέρες είναι η τέλεια ευκαιρία να ασχοληθούμε με τα όνειρα και τις επιθυμίες μας που έχουμε κάπου… ξεχάσει μέσα στην καθημερινότητα. Καλή χρονιά!

  • Avatar

   Ναι, αυτή η καθημερινότητα!!! Τόσο πολύ τη σιχτιρίζουμε αλλά η κακομοίρα μας δίνει τόσα πολλά…!!! Ένα από αυτά είναι Η ΖΩΗ μας.Κι αυτή δε χωρά σε resolutions έτσι απλά! Θέλει φροντίδα!

 2. Avatar

  Πάνω που νόμιζα ότι είμαι μόνο εγώ που σκέφτομαι έτσι… έπεσα πάνω στην ανάρτηση σου! Συμφωνώ σε όλα… Εξέφρασες ακριβώς ότι νιώθω τις τελευταίες εβδομάδες… Απλά ευχαριστώ! Καλή χρονιά να έχεις!!

  • Avatar

   Μιλάμε για τις ψυχές μας και α όνειρά μας!
   Είναι ωραίο να είμαστε αυθεντικοί χωρίς copy paste λύσεις!
   Σε φιλώ!
   Σου έυχομαι τύχη και χαρά και να συνεχίσεις να μας ανεβάζεις με τα τοπία σου!
   Καλή Χρονιά!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.