Πριν από αρκετό καιρό, είχα αναρτήσει στο facebook μια ερώτηση σχετικά με τον «αγαπημένο ήρωα βιβλίου» των αναγνωστών κι ακόλουθων του blog.

Η Μαρία μου απάντησε αμέσως κι έτσι σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να σας συστήσω την Κόκκινη Καμέλια και την αγαπημένη της ηρωίδα!

Μαρία ή αλλιώς…Κόκκινη Καμέλια

Tα βιβλία είναι ένα μαγικό «ταξιδιωτικό» μέσο για μένα αλλά σίγουρα και για άλλους φίλους. Έχω κι εγώ αγαπημένους ήρωες, οι οποίοι συχνά – πυκνά μου έρχονται στο νου και στην καρδιά.

Γνωρίζοντας τον εαυτό μου, βλέπω ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι που έχω αγαπήσει αυτούς τους ήρωες. Λόγοι που συνδέονται με την προσωπικότητά μου και τις διάφορες φάσεις που έχω περάσει κατά τη διάρκεια της ζωής μου.

Καμία αγάπη δεν έρχεται τυχαία στη ζωή κι οι ήρωες βιβλίων δεν αποτελούν εξαίρεση!

Διάφορα γεγονότα προσωπικά με καθυστέρησαν από το να «τιμήσω» άμεσα (όπως ήθελα) τη Μαρία, η οποία έστειλε την πρώτη και πληρέστερη απάντηση που πήρα στην ανάρτηση/ερώτηση αυτή.

Αν λοιπόν αγαπάτε τα βιβλία κι έχετε έστω και κάποια στιγμή «κολλήσει» με κάποιον λογοτεχνικό ήρωα, συνεχίστε την ανάγνωση κι απολαύστε τη Μαρία από το blog «Κόκκινη Καμέλια» να ξεδιπλώνει την αγάπη και τα συναισθήματά της για την αγαπημένη της ηρωϊδα.

Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από τις αναγνωστικές αγάπες κι απόψεις της Μαρίας μέσα από τα δικά της άρθρα όπως, «Η συγγραφή κι εγώ» και μέσα από την τελευταία κριτική του βιβλίου «Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς«

Η Μαρία είναι μία νέα, ευαίσθητη μαμά blogger με διαπεραστικό βλέμμα. Αν και πολύ μικρότερη από μένα, νιώθω μία ιδιαίτερη σχέση μαζί της διότι είμαστε «συνομίλικες» στο blogging.

Την παρακολουθώ από την αρχή της δραστηριότητάς της και με εντυπωσιάζει η επιμονή της στην ουσία και την απλότητα της καθημερινής ζωής. Αναμφίβολα η Μαρία είναι ένα βαθύς άνθρωπος, που προσεγγίζει τα πράγματα αρκετά συναισθηματικά κι αυτό θα φανεί και στο σημερινό post.

Η «Κόκκινη Καμέλια» διαβάζει πολύ, είμαι επίσης σίγουρη ότι ονειρεύεται πολύ και με ιδιαίτερη συνέπεια κι αγάπη μου έστειλε κατευθείαν την περιγραφή της αγαπημένης της ηρωίδας!

“Αγαπώ τα βιβλία και διαβάζω πολύ από μικρή. Όταν με ρωτούν «ποιό χαρακτήρα βιβλίου ξεχωρίζεις;» δυσκολεύομαι να απαντήσω, γιατί δεν ξέρω αν μπορώ να διαλέξω μόνο έναν! Νιώθω ότι με όλους έχω ζήσει όσα έζησαν και μοιράστηκα κάτι από την ιστορία τους! Ωστόσο, κάποιοι υπερτερούν έναντι άλλων, λόγω του τρόπου με τον οποίο με άγγιξαν”, γράφει η Μαρία και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα μαζί της!

Οι ήρωες των βιβλίων γίνονται φίλοι ή εχθροί μας, αλλά συνήθως «κρατάμε» αυτούς που συμπαθήσαμε κι αγαπήσαμε!

Αγαπημένος ήρωας βιβλίου

Ποια όμως είναι η αγαπημένη σου ηρωίδα;

Η αγαπημένη ηρωίδα μου είναι η Περίνα από το «Με οικογένεια».

Παρόλο που το «Χωρίς οικογένεια» είναι το πιο γνωστό και αντιπροσωπευτικό βιβλίο του Μαλό, εγώ ποτέ δεν το αγάπησα. Ή τουλάχιστον ποτέ δεν έφτασε την αγάπη που έχω στο «Με οικογένεια», ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία, κι ας θεωρείται παιδικό-εφηβικό. Η πρωταγωνίστριά του συγκεντρώνει στο πρόσωπό της τις αρετές που όλοι θα ήθελαν να αποκτήσουν!

Πες μας λίγα λόγια για την ιστορία που ζει η ηρωίδα σου.

Η ιστορία του βιβλίου είναι με λίγα λόγια η εξής. Η Περίνα είναι ένα δεκατριάχρονο κορίτσι στη Γαλλία του 19ου αιώνα. Μετά το θάνατο και των δύο γονιών της μένει ολομόναχη στον κόσμο και αποφασίζει να φύγει από το Παρίσι και να αναζητήσει τον παππού της, ο οποίος τη μισεί και δε θέλει να γνωρίζει τίποτα γι’ αυτήν.

Η Περίνα διασχίζει πολλά χιλιόμετρα με τα πόδια, μέχρι να τον βρει στο Μαρωκούρ, το χωριό όπου έχει τα εργοστάσιά του. Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού περνάει από δοκιμασίες που την αναγκάζουν να ωριμάσει. Επιβιώνει μόνη στους αγρούς, προστατεύεται από τα καιρικά φαινόμενα, αντιμετωπίζει, την πείνα, τη δίψα, κινδυνεύει να πεθάνει.

Φτάνοντας στον προορισμό της, προσεγγίζει τον τυφλό, πάμπλουτο μεγαλοβιομήχανο παππού της χωρίς εκείνος να γνωρίζει ποια είναι.

Παίρνει τη θέση διερμηνέα δίπλα του και στέκεται ακέραιη ανάμεσα στους άλλους εργαζόμενους των εργοστασίων του, οι οποίοι θέλουν ξεκάθαρα να εκμεταλλευτούν την παρουσία της, ώστε να ανεβούν στα μάτια του εργοδότη τους.

Αυτή, όμως, κερδίζει, χάρη στην εξυπνάδα, την ειλικρίνεια και την ευαισθησία της, την εμπιστοσύνη και την αγάπη του.

Όταν η αλήθεια βγαίνει στην επιφάνεια, ο κύριος Βυλφράν δέχεται με ανοιχτή αγκαλιά την εγγονή του.

Τα χαρακτηριστικά της Περίνας είναι αυτά που την καθιστούν μια προσωπικότητα – παράδειγμα για μένα.

Ποια δηλαδή είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που έχουν κάνει την Περίνα αγαπημένη σου ηρωίδα;

Αν και είναι ακόμα παιδί, αυτό το κορίτσι είναι η προσωποποίηση της γενναιότητας, της ευρηματικότητας, της καλοσύνης και της απλότητας.

 • Δεν είναι αψεγάδιαστη, είναι όμως ένας χαρακτήρας αξιοζήλευτος!
 • Όταν χάνει τους γονείς της, πληγώνεται, αλλά δε χάνει την αποφασιστικότητά της!
 • Πόσο με εντυπωσίασε η ικανότητά της να επιβιώνει μόνη στη φύση, την ξέρει καλά! Οι τρόποι που βρίσκει για να επιβιώσει, χωρίς να ενοχλήσει τα πουλιά που έχουν τις φωλιές τους τριγύρω είναι ένα μάθημα ζωής για κάθε άνθρωπο!
 • Η εφευρετικότητά της στο να ράψει καινούρια ρούχα και να κατασκευάσει παπούτσια της μόνη είναι αξιοθαύμαστη! Σ
 • Η ειλικρίνεια και η ευθύτητά της είναι τα δύο πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς της
 • Η ταπεινοφροσύνη και καθαρότητά της είναι αυτές που την κάνουν να ξεχωρίσει!

Τελικά, αν έπρεπε να χωρέσεις το μήνυμα που σου «έστειλε» η Περίνα διαβάζοντας την περιπέτεια της ζωής της ποια λόγια θα διάλεγες;

Το βιβλίο αυτό και η πρωταγωνίστριά του έχουν διαχρονικά μηνύματα.

Ένας αποφασισμένος άνθρωπος μπορεί να καταφέρει το ανέλπιστο.

Η ευρηματικότητα και η ευελιξία είναι αυτές που σε βοηθούν να επιβιώσεις και η ειλικρίνεια εκτιμάται περισσότερο από κάθε άλλη δεξιότητα.

Αν η Περίνα δεν είναι το σύμβολο όλων αυτών των χαρακτηριστικών, δεν ξέρω ποιος άλλος ήρωας είναι!

Αν διαβάσετε το βιβλίο, ίσως να μη λατρέψετε την πρωταγωνίστρια όσο εγώ, είμαι όμως βέβαιη πως θα εντυπωσιαστείτε από το χαρακτήρα της και θα τη θυμάστε για καιρό!

Ο λόγος που είχα θέσει την ερώτηση αυτή στο facebook ήταν κι εξακολουθεί να είναι ένας και μοναδικός.

Θεωρώ ότι μέσα από τα αγαπημένα βιβλία και τους ήρωές του ο καθένα μας ανακαλύπτει ένα μέρος το χαρακτήρα του.

Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να ταυτιστεί απόλυτα με τον ήρωα/ηρωίδα του. Σίγουρα όμως κάποια από τα στοιχεία που τον έκαναν να τον/την αγαπήσει είναι αναπόσπαστα μέρη του δικού του ψυχισμού, που είτε τα αποδέχεται είτε τα απορρίπτει.

Αγαπημένος ήρωας βιβλίου

Πόσο συμφωνείς ή διαφωνείς εσύ με το γεγονός ότι ο αναγνώστης βρίσκει μέρος του εαυτού του στον ήρωα του βιβλίου;

Οι ήρωες των βιβλίων που αγαπήσαμε έχουν κάτι δικό μας μέσα τους. Κάτι που ήδη έχουμε ή κάτι που θα θέλαμε πολύ να γίνουμε.

 Το είπε πρώτος ο υπέροχος Carlos Ruiz Zafon εξάλλου.

“Books are mirrors: you only see in them what you already have inside you!”.  

C.R.Zafon

Δεν ξέρω σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκω, ξέρω όμως ότι σε πολλές δύσκολες στιγμές της ζωής μου σκέφτηκα: «η Περίνα ήταν δεκατριών χρονών και τα κατάφερε, μπορείς κι εσύ!».

Όλοι ξέρουμε ότι αυτή η σκέψη είναι ο πιο δυνατός δεσμός μας με τους ήρωες των βιβλίων που κέρδισαν μία θέση στη βιβλιοθήκη, αλλά κυρίως στην καρδιά μας!

Δεν έχω παρά να ευχαριστήσω τη Μαρία για το πόσο άμεση κι απλόχερη υπήρξε με τα συναισθήματά της.

Μετά από πολύ καιρό, απόλαυσα πραγματικά το πόσο όμορφα συναισθήματα βγαίνουν από αγνά και βαθιά βιώματά μας!

Αν θες περισσότερα τέτοια post, ειλικρινή και βιωματικά, δεν έχεις παρά να μπεις αμέσως στην παρέα της «Εβδομάδας σε κλικ». Το newsletter αυτό κάθε Παρασκευή φέρνει στο email σας όλα τα post του blog αλλά και όλα τα link που ανακαλύπτω και θεωρώ αξιόλογα να τα μοιραστώ μαζί σας.

Noa's Newsletter!

Great ideas and Fresh news!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Θέλω να κάνω το ΣΚ σας όσο πιο απολαυστικό γίνεται!

Ν

Avatar
Author

Μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη. Με κέντρο την πόλη μου ταξιδεύω στην Ελλάδα και στον κόσμο ψάχνοντας να μοιραστώ μαζί σας κάθε μικρή και μεγάλη απόλαυση που κάνει τη ζωή ακόμη πιο όμορφη! Η σωματική και ψυχική ευεξία είναι το κλειδί όλων. Ακολουθήστε με!

2 Σχόλια

 1. Avatar

  Μαρία είσαι ωραία, ίσως γι’αυτό δεν ήταν και τόσο δύσκολο αυτό το post.Χαίρομαι που μιλήσαμε για κάτι που θέλαμε κι οι δύο και σημαίνει τόσα για εμάς! Ελπίζω να βρήκαν κι αναγνώστες μας κάτι σε αυτό!
  Ελπίζω να ξαναβρεθούμε διαδικτυακά!

 2. Avatar

  Αγαπημένη μου Νάντια, τι ωραία με παρουσίασες! Σε ευχαριστώ πολύ! Πόσο όμορφα συναισθήματα έχουμε να μοιραστούμε όταν μιλάμε για τα βιβλία και τους αγαπημένους μας ήρωες! Με τιμησες που με φιλοξένησες, πραγματικά!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.