Θέλετε να τρέχετε και να γυμνάζεστε σε υψηλές καλοκαιρινές συνθήκες με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση; Βρίσκεστε στο σωστό post! Θα μοιραστώ μαζί σας μερικά μικρά κι έξυπνα κολπάκια γαι να γίνει η άσκηση στου 38+ κελσίου πιο ανεκτή. 


Αν παρακολουθείτε το blog μου ξέρετε ήδη ότι είμαι ερασιτέχνης στο τρέξιμο. Διαβάστε το «Εισαγωγή στο τρέξιμο: Η αρχάρια 40άρα»

Τρέχω από την πρωταπριλιά του 2018 και όχι….δεν είναι το φετινό πρωταπριλιάτικο αστείο μου προς την ανθρωπότητα!

Δεν είμαι άρα πολύ έμπειρη στα tips & tricks πάνω στο τρέξιμο. Είμαι όμως μανούλα στα tips & tricks γενικά. Κατεβάζει η κούτρα μου έξυπνες μικρές ιδέες που λύνουν καθημερινά προβλήματα!

Είμαι σε μια ηλικία που αρχίζει σταδιακά η ζέστη να με ενοχλεί πολύ (από πέρυσι περισσότερο). Όμως το τρέξιμο και γενικά τη γυμναστική, δεν θέλω να τα διακόψω τώρα που έπιασε η ζέστη κι έτσι σκέφτηκα να βάλω σε εφαρμογή διάφορες λύσεις.

Πριν προχωρήσω στο κυρίως θέμα να σας παραθέσω μερικά έρθρα από site εξειδικευμένα στο τρέξιμο και τη σωματική υγεία κι άσκηση για το τί συμβαίνει στο σώμα όταν γυμνάζεται σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

 • Το σώμα εργάζεται-κουράζεται διπλά για να αποβάλλει την περιττή θερμότητα που παράγεται με την άσκηση σε υψηλές θερμοκρασίες κι αυτό θέλει την προσοχή του. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά το άρθρο «Προπόνηση και τρέξιμο στη ζέστη: τρόποι προφύλαξης« από το περιοδικό runnfun.gr
 • Μερικά στοιχεία επιπλέον παίρνουμε κι από το  RunningNews.gr στο άρθρο αυτό.

Προχωράμε στα δικά μου tips & tricks τώρα και ελπίζω να σας δώσω μια μικρή έμπνευση κι ώθηση ώστε να μη διακόψετε τη γυμναστική σας σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Άσκηση εντός σπιτιού

 • Προετοιμασία χώρου: Ανάβω το air conditioning αφήνοντας την μπαλκονόπορτα αρκετά αν κι όχι εντελώς ανοιχτή. Θέλω φρέσκος αέρας να μπαίνει στο δωμάτιο όσο γυμνάζομαι. Ο χώρος δεν παγώνει (θερμοκρασία ποτέ χαμηλότερη των 25) και διατηρείται ευχάριστη η ατμόσφαιρα ακόμη κι όταν φτάσω να ιδρώσω πολύ
 • Κρύο νερό (όχι παγωμένο) το οποίο καταναλώνω με μικρές συχνές γουλιές. Δεν περιμένω το επίσημο διάλειμμα για νερό που περιλαμβάνουν κάποια προγράμματα γυμναστικής. Προτιμώ να παίρνω συχνά από λίγο νερό παρά περισσότερη ποσότητα σπανιότερα. Σημειώστε εδώ ότι η πέψη παγωμένων τροφών αυξάνει τη θερμοκρασία του οργανισμού και μας προκαλεί διαρκώς το συναίσθημα της ανικανοποίητης δίψας.
 • Κοντά και φαρδιά ρούχα: Δεν διαθέτω ρούχα με έξυπνα υφάσματα ειδικά για υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες (cool max) οπότε αρκούμαι σε ό,τι έχω! Παλιά μπλουζάκια των παιδιών μου και του βαφτισιμιού μου με κομμένα μανίκια και λαιμούς, και κυρίως ένα πολυφορεμένο μπουστάκι από το pink woman είναι τα αγπαημένα μου. Σορτσάκια πάλι έχω καλύτερα ,adidas η πιο αγαπημένη μου μάρκα αθλητικών από μικρό παιδί. Αυτές οι τρεις ρίγες μου έχουν σημαδέψει τη ζωή (καλή έννοια). Τονίζω το φαρδιά ρούχα κι όσο πιο λίγα γίνεται. Ο αέρα δροσίζει περισσότερο περνώντας μέσα από φαρδιά ρούχα το καλοκαίρι (¨αραβες)
 • Χωρίς παπούτσια: Αν το είδος άσκησης το επιτρέπει (χωρίς χοροπηδήματα και τρεξίματα δηλαδή) προτιμήστε να ασκηθείτε ξυπόλητη στο σπίτι σας.
 • Περισσότερα βάρη και λιγότερο cardio: Αν δεν έχει νόημα για εσάς η άσκηση χωρίς να ανεβάσετε παλμούς (όπως αρέσει και σε μένα) τότε ξαναλέω, προτιμήστε κάποιο σύντομο πρόγραμμα HIIT. Συντομότερο – αποτελεσματικότερο – λιγότερο “ιδρωτικό”!
 • Κάνω συχνά ένα δροσερό ντους πριν από την άσκηση και βρέχω και τα μαλλιά μου!
 • Μετά το πέρας της άσκησής μου πρώτα ξειδρώνω και μετά κάνω ντους με δροσερό νερό αλλά όχι πολύ παγωμένο. Σε αντίθετη περίπτωση, που κάνω ντους ιδρωμένη, έχω παρατηρήσει ότι στην πραγματικότητα δεν ξειδρώνω ποτέ. Το δροσερό ντους είναι σαν να μην καταφέρνει να κατεβάσει τη συνολική θερμοκρασία τους σώματός μου και τελικά πριν προλάβω να σκουπιστώ μετά το μπάνιο μου είμαι πάλι λούτσα στον ιδρώτα. Αυτό με ακολουθεί για πολλές ώρες αν δεν εκτεθώ σε τεχνητά μέσα δροσιάς, πράγμα πολύ δυσάρεστο.

 

 

Άσκηση εκτός σπιτιού

Top λύση στο πρόβλημα της αερόβιας άσκησης εκτός σπιτιού στις υψηλές θερμοκρασίες του ελληνικού καλοκαιριού είναι μία!!!

Κολύμπι!

Είστε μακριά από τη θάλασσα; Κανένα πρόβλημα. Έχετε σίγουρα κάποια δημοτική πισίνα κοντά σας. Εγγραφείτε και βουτάτε σε καθημερινή βάση!

Αλλιώς έχετε προβλήματα, όπως εγώ!

Αν σας αρέσει το τρέξιμο (η νέα δική μου αγάπη), σίγουρα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή σε κάποιες παραμέτρους ώστε το καλοκαιρινό τρέξιμο να γίνεται με ασφάλεια και οφέλη για τον οργανισμό μας. Όσο μεγαλύτερη η ηλικία σας δε, τόσο πιο προσεκτικοί πρέπει να είστε, μιας κι η καρδιά και η σύσταση – κυκλοφορία του αίματος επηρεάζονται πολύ από την εφίδρωση και τις αυξημένες θερμοκρασίες!

Τα δικά μου tip λοιπόν!

 • Τρέχω μόνο βράδυ: Δεν μπορώ ούτε να διανοηθώ να τρέξω μέρα αυτή την περίοδο. Επίσης δεν είμαι τύπος που ξυπνάω στις 5:30  για να τρέξω στις 6 το πρωί , οπότε η επιλογή μου είναι μόνο μία. 21:30 τρέξιμο στο Άλσος της Νέας Σμύρνης με πολύ…πολύ κόσμο παρέα! Να πω εδώ ότι ακούγεται πολύ συχνά από ειδικούς ότι καλό είναι να τελειώνουμε την άσκηση δυο ώρες πριν την ώρα της βραδινής κατάκλισης. Δεν συμφωνούν όλοι πάνω σε αυτό. Σας παραθέτω ένα άρθρο που το συγκεκριμένο θέμα το καταχωρίζει στους «6 παρανοήσεις σχετικά με τον ύπνο και την άσκηση» . Προσωπικά δεν επηρεάζομαι τώρα το καλοκαίρι που όμως κοιμάμαι κάπως αργότερα έτσι κι αλλιώς. Το χειμώνα ενίοτε έχω νιώσει την επιροή της αδρεναλίνης να με επηρεάζει. Ίσως είναι κι η ιδέα μου. Δεν ξέρω! Πάντως, σίγουρα ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός . Δείτε πώς ενεργεί πάνω σας η βραδινή άσκηση.
 • Προετοιμασία χώρου: με air conditioning πριν φύγω από το σπίτι ώστε επιστρέφοντας να μπω σε ανθρώπινο περιβάλλον (πιο δροσερό και ξηρότερο)
 • Αν μπορείτε να κουβαλήσετε μαζί σας νερό φροντίστε να έχετε ένα δοχείο με ενσωματωμένο καλαμάκι – διαβάστε εδώ για τις zero waste ευασισθησίες μου-  για να μην κάνετε πολλές κινήσεις τρέχοντας αλλά να καταφέρνετε ταυτόχρονα να πίνετε συχνά μικρές γουλιές. Στο άλσος της Νέας Σμύρνης έχει βρύσες με νερό, οπότε όταν διψάσω πίνω και από εκεί. Ιδανικό είναι το νερό σας να έχει και διαλυμένους ηλεκτρολύτες για άμεση αναπλήρωση των ιχνοστοιχείων που χάνονται κατά την πολλή εφίδρωση. Ενίοτε χρησιμοποιώ τους «Sustenium – Energy Sport» που χρησιμοποιεί κι ο γιός μου.
 • Μασάω πάντα τσίχλα: Κοιτάξτε! Δε σας προτείνω να το κάνετε κι εσείς, μιας κι το μάσημα της τσίχλας κατά την οποιαδήποτε άσκηση δεν έχω ακούσει ποτέ να ενδείκνυται. Παρόλα αυτά το ρισκάρω διότι έχω διαπιστώσει ότι με βοηθάει πολύ και στη συγκέντρωσή μου κατά το τρέξιμο και κυρίως στο να μην ξεραίνεται το στόμα μου. Όσο πιο καυτερή είναι η τσίχλα που μασάω, τόσο λιγότερο διψάω και ξεραίνεται το στόμα μου! Δεν μασάω σε κανενός άλλου είδους άσκηση τσίχλα, το τονίζω!
 • Δεν περιμένω να έχω καλές επιδόσεις: Στην περίπτωσή μου, που τρέχω ερασιτεχνικά, είναι κάπως αστείο να μιλάω για επιδόσεις. Αυτό που εννοώ  όμως, είναι ότι έχω ένα μέτρο για τον εαυτό μου και μου αρέσει υπό φυσιολογικές συνθήκες να μην πέφτω πολύ χαμηλότερα από τα standard που έχω κατακτήσει όταν τρέχω. Αυτό δεν το πολυ – σκέφτομαι τώρα που έπιασαν οι ζέστες. Ας τρέξω όσο μπορώ και ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ κι ας είναι και λιγότερο ή αργότερο. Ένα μικρό κόλπο, είναι να σπάω τη διάρκεια του τρεξίματός μου σε κομμάτια. Δηλαδή, αν έχω στόχο να τρέξω 20 λεπτά και δε μου βγαίνει, τρέχω δύο 10λεπτα κ.ο.κ
 • Το σημαντικότερο μέρος του τρεξίματος για μένα είναι να περνάω καλά. Για να περάσω καλά πρέπει πάντα να ακούω κάτι. Προς το παρόν, δεν έχω βρει καλύτερο τρόπο να επιμένω στο τρέξιμό μου, από το να μην επικεντρώνω όλη μου τη σκέψη στο ίδιο το τρέξιμο. Ομολογώ ότι βαριέμαι λίγο τη μονοτονία του τρεξίματος και συχνά με πιάνω να αναρωτιέμαι τί κάνω εγώ τώρα και τρέχω χωρίς να θέλω να πάω πουθενά, και επειδή με ξέρω, φροντίζω να με αποσπώ από το “επαναλαμβανόμενο”. Η λύση μου είναι μουσική ή podcast. Αν σας αρέσουν τα podcast (εγώ τρελαίνομαι) έχω να σας προτείνω το “giatioxi.gr” της Δέσποινας Κανάκογλου. Κάνω download το podcast που θέλω στο σπίτι με wi-fi (ώστε να μην καταναλώνω δεδομένα) και το ακούω με τα υπέροχα, φθηνά, γαλαζοπράσινα ακουστικά μου που δεν φεύγουν από το αφτί ό,τι κι αν γίνει και για τα οποία έχω ξαναμιλήσει!
 • Φοράω πάντα φαρδιά ρούχα ή έξυπνα υφάσματα. αθλητικό μπουστάκιΑν επενδύσετε κάπου κι είστε γυναίκα, επενδύστε σε ένα με έξυπνο ύφασμα διότι αυτό θα αποροφήσει-εξατμίσει ένα μεγάλο μέρος του ιδρώτα σας σε πρώτη φάση. Γενικά, ΔΕΝ ενδείκνυνται τα βαμβακερά υφάσματα, αλλά δυστυχώς εγώ μόνο τέτοια ρούχα διαθέτω προς το παρόν. (εκτός από το μπούστο)
 • Σκέφτομαι να εφαρμόσω κι εδώ το κρύο ντους πριν το τρέξιμο.

Ξεκίνησα το τρέξιμο επειδή μεγαλώνω όπως έχω ξαναπεί.


Μεγαλώνω και δε θεωρώ ότι μπορώ να μεταθέτω επ’ αόριστον τα πράγματα που θέλω να κάνω στη ζωή μου. Όχι διότι δε με φτάνει ο χρόνος ή κάτι τέτοιες θλιβερές σκέψεις αλλά διότι μεγάλωσα και κατάλαβα ότι όλα περνάνε από τα χέρια μου! Το τρέξιμο ήταν ένας μπαμπούλας για μένα και μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι τους μπαμπούλες μας τους φτιάχνουμε και τους χαλάμε εμείς. Μόνο εμείς!


Το τρέξιμο μου φαινόταν δύσκολο, απειλητικό, ένα αξεπέραστο εμπόδιο! Στη ζωή μου όμως έχω  μάθει πια, ότι καθετί που προσεγγίζω επίμονα και συστηματικά συνήθως το καταφέρνω. Ακόμη και να μην το καταφέρω, ξέρω ότι έκανα τουλάχιστον το καλύτερο που μπορούσα και έτσι το αφήνω να “φύγει” ειρηνικά από το πλάνο ζωής σου.

Αυτές τις μέρες θρηνώ το θάνατο της μαμάς νούμερο δύο. Έχω μεγαλώσει με δύο μαμάδες. Όπως αντιλαμβάνεστε δε διανύω και την καλύτερη περίοδο της ζωή μου, παρά το γεγονός ότι είχα πολλά χρόνια να προετοιμαστώ για τον χαμό της, λόγω βαριάς ανοϊκής κατάστασης.

Επειδή όμως μιλάμε για τρέξιμο και σωματική άσκηση σήμερα, επιμένω. Δεν ξέρω αν μπορώ να σας μεταφέρω απλά, το πόση εντύπωση μου δημιούργησε το γεγονός ότι η σκέψη που με έκανε να ηρεμώ και να χαλαρώνω τις δύσκολες αυτές μέρες, ήταν το να τρέξω! Να τρέχω εγώ με τον εαυτό μου μόνο και τα ακουστικά μου, βράδυ ανάμεσα στα δέντρα.

Ο παλιός μου μπαμπούλας κι εγώ έχουμε γίνει πια αχώριστα φιλαράκια! Σκοπεύω να συμφιλιωθώ με μερικούς μπαμπούλες ακόμη!

Αν σας άρεσε κάτι στο άρθρο αυτό μοιραστείτε το στα social media.

Σας παροτρύνω να εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο newsletter μου. Μια φορά προς το τέλος της εβδομάδας αποστέλω σε όλους τους φίλους του blog το «Εβδομάδα σε κλικ». Είναι ένα σύνολο link των δικών μου post που δημοσιεύτηκαν μέσα στην εβδομάδα που πέρασε αλλά και άλλα link που μου τράβηξαν την προσοχή. Είναι ένα mini περιοδικό με αρκετή και ποικίλη «ύλη» που ελπίζω να σας κρατήσει παρέα για αρκετές μέρες. Εγγραφείτε εδώ ή στην παρακάτω φόρμα!

Noa's Newsletter!

Great ideas and Fresh news!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Καλή απόλαυση!

Νόα

Avatar
Author

Μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη. Με κέντρο την πόλη μου ταξιδεύω στην Ελλάδα και στον κόσμο ψάχνοντας να μοιραστώ μαζί σας κάθε μικρή και μεγάλη απόλαυση που κάνει τη ζωή ακόμη πιο όμορφη! Η σωματική και ψυχική ευεξία είναι το κλειδί όλων. Ακολουθήστε με!

2 Σχόλια

 1. Avatar

  Μ’έχεις ψήσει για το τρέξιμο (είναι κ ο δικός μου..μπαμπούλας..) να δω πότε θα το κάνω πραγματικότητα 🙂

  • Avatar

   Αν έχεις ωραίο μέρος να τρέξεις, ΜΗΝ το σκέφτεσαι. Απλά κάντο μια μέρα «θυμικά». βάλε παπούτσια και βγες απότομα έξω από το σπίτι. Πές ρε παιδί μου ότι εγώ θα τρέξω οπωσδήποτε έστβ και για τρια λεπτά! Υπάρχει μεγάλη ελευθερία στην αίσθηση αυτή!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.