Κάθε γυναίκα είναι υπέροχη και φροντίσαμε κάθε 8η Μαρτίου να το θυμόμαστε! Εμένα όμως κάποια «γυναικεία σενάρια» μου αρέσει να τα θυμάμαι και να τα τιμώ συχνότερα!

Έχετε παρατηρήσει ότι κάποιοι άνθρωποι απλά λάμπουν; Έχουν αυτό το εσωτερικό φως που δεν πηγάζει από καμία μόρφωση, καμία εκπαίδευση! Ζει μέσα τους από την πρώτη ανάσα της ζωής τους και μοιάζει να αυξάνεται μέρα με τη μέρα και υπό κάθε συνθήκη ζωής.

Φυσικά αυτούς τους φωτεινούς ανθρώπους τους βρίσκουμε σε όλα τα φύλα. Αλλά σήμερα που γράφω, στο νου μου έχω μόνο γυναίκες.

Ψωμί και τριαντάφυλλα!

Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας δε μου λέει τίποτα παραπάνω από ό,τι μου λένε όλες οι “παγκόσμιες ημέρες Χ”. Αποτελούν μόνο μία αφορμή (αν τις πάρω χαμπάρι) για προσωπική σκέψη κι αναπόληση ίσως, ιστορικών ή και προσωπικών ακόμη γεγονότων.

Άκουσα στο ραδιόφωνο ότι την ημέρα της γυναίκας τιμούμε το δικαίωμα ψήφου που δόθηκε με τους εργατικούς αγώνες των εργατριών της Αμερικής (Νέας Υόρκης). Να το κάνουμε λίγο πιο ουσιαστικό;

Η μέρα της γυναίκας είναι η αναφορά σε όλους τους αγώνες των γυναικών για ισότιμη και αξιοπρεπή διαβίωση μέσα στις ανδροκρατούμενες κοινωνίες που συχνά, αν όχι πάντα, την ήθελαν πολίτη δεύτερης κατηγορίας.

Κάπως έτσι, γεννήθηκε ο φεμινισμός, οι αγώνες για το δικαίωμα ψήφου, οι ισότητα στις εργασιακές συνθήκες, το γυναικείο εργατικό κίνημα και κατέληξαν οι νεουορκέζες το 1908 να διεκδικούν στους δρόμους της μεγαλούπολής τους «Ψωμί και Τραντάφυλλα». Δηλαδή αμοιβή για τη δουλειά τους και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και ζωής!

Ειδικά εμείς οι γυναίκες, πριν υποτιμήσουμε αυτή τη μέρα τουλάχιστον να γνωρίζουμε ότι τα τριαντάφυλλα δεν είναι αυτά που θα μας φέρει «ο καλός μας» ή οι φίλοι μας. Είναι αυτά που κερδίσανε οι παλιότερες κυρίες που διεκδίκησαν το δικαίωμα της ζωής που απολαμβάνουμε εμείς σήμερα , στον αναπτυγμένο κόσμο.

Tererai Trent

Ξανατονίζω τη φράση «αναπτυγμένος κόσμος». Δε ζουν οι γυναίκες παντού όπως εμείς και δεν έχει να κάνει με τα χρήματα που κερδίσουν ή το φαγητό που τρώνε ή δεν τρώνε. Μιλάω για το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή, στη σωματική ακεραιότητα, στην αυτοδιάθεση, τη μόρφωση.

Επειδή λοιπόν υπάρχουν που υπάρχουν που υπάρχουν αυτές οι Παγκόσμιες μέρες, ας τις εκμεταλλευτούμε για να γνωρίσουμε τί γίνεται γύρω μας και να στηρίξουμε ο καθένας με τον τρόπο του προσπάθειες άλλων γυναικών που ακόμη όλα τα αυτονόητα τους φαίνονται σαν όνειρο!

Σας προτείνω να βρείτε κάποια video σαν αυτό για να γνωρίσετε την Tererai Trent. Είναι η συγκλονιστική μαρτυρία μιας ζωντανής καθημερινότητας που ζουν εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο. Κυρίως όμως είναι η προσωποποίηση του κουράγιου και της μαχητικότητας.

10 σενάρια που κάνουν κάθε γυναίκα υπέροχη

H δική μου 8η Μαρτίου

Τη μέρα της γυναίκας δεν την ξεχνώ ποτέ πια, κυρίως διότι συμπίπτει με τη γιορτή του μικρού μου γιου Ερμή.

Νιώθω πολύ έντονα συναισθήματα στο άκουσμα της λέξης “γυναίκα”. Έχω γνωρίσει αρκετές “συνηθισμένες γυναίκες” που καθόλου συνηθισμένες δεν ήταν.

Έχω αρκετή εμπειρία πια και ξέρω τί θαυμάζω στις γυναίκες. Τί κάνει μια γυναίκα ιδιαίτερη και απολαυστική για μένα. Ποιά χαρακτηριστικά της μου δίνουν θάρρος κι αισιοδοξία.

Σίγουρα ένα post δεν είναι αρκετό για να χωρέσει τέτοια ανάλυση. Γι’ αυτό θα περιοριστώ σε 10 πράγματα που μετατρέπουν για μένα μια γυναίκα σε πηγή έμπνευσης και δύναμης.

Θα δανειστώ μικρές καταστάσεις της πραγματικότητας και το πώς αντιδρούν οι γυναίκες που θαυμάζω σε αυτά τα φαινομενικά μικρά πράγματα που όμως κρύβουν από πίσω τους ψυχικό σθένος, αισιοδοξία, σιγουριά, ήθος και αρχές.


10 “σενάρια” που με κάνουν να θαυμάζω κάθε γυναίκα


Η γυναίκα που δηλώνει ότι σιχαίνεται τα ακόλουθα ή κάποια από αυτά: Σκούπισμα, σφουγγάρισμα, μαγείρεμα,σιδέρωμα σαν δεύτερη καριέρα.

Δεν έχουν τίποτα απολύτως οι δουλειές του σπιτιού σε πρώτο πλάνο. Έχουν όμως στο δεύτερο! Οι περισσότερες Ελληνίδες δεν τολμούννα σκεφτούν καν, όχι να ξεστομίσουν ότι το επάγγελμα νοικοκυρά δεν τους αρέσει καθόλου. Απαγορεύεται από τη μαμά ή την πεθερά, τη συντηρητική φίλη, τον γκόμενο που ψάχνει στην κάθε γκόμενα τη νοικοκυρά μαμά του κ.ο.κ


Ακριβώς με την ίδια λογική, θαυμάζω τις γυναίκες που έγιναν μητέρες και κατάφεραν να χωρέσουν σε λέξεις και κατόπιν να ξεστομίσουν το  ότι ΔΕΝ τους άρεσε ο θηλασμός ή ότι εντάξει δεν τρελάθηκαν κιόλας!

Όλες αυτές οι κυρίες σέβονται την ελευθερία λόγου (του δικού τους αλλά και άρα και των άλλων) και τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου.

Η γυναίκα που παλεύει να παραμείνει ή να γίνει οικονομικά ανεξάρτητη.

Γιατί; Διότι η οικονομική ανεξαρτησία σήμερα δημιουργεί ελευθερία ψυχής και πνεύματος και αυτογνωσία!

Η γυναίκα που ταξιδεύει μόνη της.

Τίποτα δεν πρέπει να σταματά την πραγματοποίηση των επιθυμιών και των ονείρων σου ακόμη κι αν μείνεις μόνη σου. Το solo travelling προσφέρει μεταξύ άλλων την επιβεβαίωση ότι ό,τι και να γίνει θα τα κατεφέρεις!


Η γυναίκα που χωρίζει επειδή αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ευτυχής μέσα στη σχέση που έχει για τον ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ λόγο κρίνει η ΙΔΙΑ κι όχι “ο κόσμος”!

Πριν από λίγα χρόνια χώρισε ένα φιλικό ζευγάρι κι άκουσα φίλη μου να λέει:

«Βλακείες! Ούτε την έδερνε, ούτε έπινε ούτε τη χτυπούσε. Κανένα λόγο δεν είχε για να τον χωρίσει»

Εντάξει κορίτσια! Φτάνει πια! Ας ωριμάσει συναισθηματικά λίγο η Ελληνίδα που θέλει, σχεδόν αυτιστικά, το 2019 να παραμένει η γιαγιά της!

Γράψτε «το τί θα πουν οι άλλοι» λίγο στα παλαιότερα των υποδημάτων σας!

Η γυναίκα που περιποιείται την εμφάνισή της ως τα γεράματα.

Φυσικά δε μιλάω για ακρότητες. Ο περιποιημένος εαυτός μας δεν είναι μόνο “ο εσωτερικός” αλλά κι “ο εξωτερικός”. Δείχνει την αυτοεκτίμησή μας και την όρεξη για ζωή.


Η γυναίκα του σαλονιού και του λιμανιού

Γιατί; Διότι δε βαριέσαι ποτέ μαζί της!

Η αποδοχή όλων των πλευρών της προσωπικότητάς της δημιουργεί μια απέραντη χαρά, εσωτερικό πλούτο εμπειριών και συναισθημάτων και ενδιαφέρον για την ίδια αλλά και για τους γύρω της. Ναι, αλλά θέλει και θάρρος!


Η γυναίκα που επιλέγει την υιοθεσία παιδιού όταν διαπιστώνει ότι δε γίνεται να τεκνοποιήσει.

Μια μικρή υπενθύμιση: πρέπει να πάψει η τεκνοποίηση/τοκετός να μεταφράζεται σε κοινωνική καταξίωση κι αποδοχή!

Η γυναίκα που καταρχάς αναγνωρίζει τον κίνδυνο να μετατραπεί μετά το γάμο ή την τεκνοποίηση στη μαμά της ή στην πεθερά της.

Είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε το όνειρό τη δικής μας ζωής διότι πρώτα πρέπει να το “χτίσουμε”. Αν δεν μπορούμε να το χωρέσουμε σε λέξεις, δε θα το χτίσουμε ποτέ. Έτσι είναι πολύ βολικό να μιμηθούμε ασυναίσθητα τη ζωή κάποιου άλλου .


Τέλος θαυμάζω την ικανότητα των γυναικών που λένε όχι με το κεφάλι ψηλά όταν είθισται η απάντηση να είναι ναι με το κεφάλι σκυμμένο.

Καμία αντιδραστικότητα δεν υπονοώ εδώ φίλοι μου! Είναι πολύ σημαντικό να ζούμε τη ζωή μας επιδιώκοντας τα όνειρά μας. Δεν είναι εύκολο, καθόλου εύκολο μάλιστα! Προφανώς, είναι κάτι που με απασχολεί ιδιαίτερα πλέον. Στην επιδίωξή μας αυτή δε χωράνε όλα όσα ενίοτε μας ζητούν άλλοι να κάνουμε. Μπορεί να θέλουμε να τους ικανοποιήσουμε αλλά, λυπάμαι, δεν πρέπει να είναι πάντα εφικτό!

Θαυμάζω λοιπόν τις γυναίκες που ξέρουν τα όριά τους, τα ναι και τα όχι τους, φυσικά τις επιθυμίες  και τους στόχους τους είτε είναι μεγαλόπνοοι είτε στόχοι ημέρας.

Γυναίκα είδωλο

Όπως θα καταλάβατε, είμαι βαθιά υπέρμαχος του να ζούμε συνειδητά, βάσει των δικών μας επιλογών κι όχι από συνήθεια.

Αρκετά συχνά, το να ζούμε με καθαρούς στόχους κι επιθυμίες είναι δύσκολο και κουραστικό, κυρίως διότι δεν έχουμε ορίσει τί είναι σημαντικό για εμάς.

Αν ξοδέψουμε λίγο χρόνο να βάλουμε σε δυο τρεις φράσεις τις βασικές και αδιαπραγμάτευτες επιθυμίες της ζωής μας, ίσως η επιδίωξή τους γίνει πιο εύκολη.

Όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω διαμορφώνουν τον πυρήνα της γυναίκας που θαυμάζω και θα ήθελα να γίνω!

Συνοψίζω λέγοντας ότι:

  • Το θάρρος
  • Η πηγαία και καθόλου αντιδραστική αντισυμβατικότητα
  • Η βαθύτερη και πιο «εσωτερική» προσέγγιση της ζωής μας που μας αναγκάζει να ανακαλύπτουμε τους λόγους που επιλέγουμε να ζούμε όπως ζει ο καθένας μας.
  • Η ειλικρίνεια
  • Η επιμονή
  • Η κριτική και καθόλου «ελαφριά» απόρριψη των κοινωνικών συμβάσεων που δε μας ταιριάζουν και πάνω από όλα
  • Το να βάλουμε σε λέξεις και εικόνες τα όνειρα και τους στόχους μας

αποτελούν το Α και τ Ω μια ευτυχισμένης, δημιουργικής και γεμάτης ζωής.

Μέρα που έρχεται, το εύχομαι σε κάθε κυρία εκεί έξω!

Καλημέρα και…

…σε περιμένω στο newsletter μου!

Εκτός από τις ενημερώσεις για τα post του blog θα λαμβάνεις και κάθε Παρασκευή την «Εβδομάδα σε κλικ«. Ένα mini περιοδικό, αποκλειστικά για τα μέλη του newsletter με όσα κλικ χρειάζεσαι για να μετατρέψεις το ΣΚ σου σε απολαυστικό διήμερο!

Μπορεί να σε ενδιαφέρουν και τα παρακάτω άρθρα

Νόρμα Καμάλι & Δημιουργικότητα

Υπερ-Ανάλυση τέλος!

2 τρόποι να διοργανώσετε το απόλυτο ταξίδι – έκπληξη & γιατί αυτό είναι σημαντικό για υγιείς σχέσεις

Καλή απόλαυση!

Ν

Avatar
Author

Μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη. Με κέντρο την πόλη μου ταξιδεύω στην Ελλάδα και στον κόσμο ψάχνοντας να μοιραστώ μαζί σας κάθε μικρή και μεγάλη απόλαυση που κάνει τη ζωή ακόμη πιο όμορφη! Η σωματική και ψυχική ευεξία είναι το κλειδί όλων. Ακολουθήστε με!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.