Μήπως νιώθετε ότι δε γνωρίζετε την πόλη στην οποία ζείτε τόσο καλά όσο την τελευταία πόλη του εξωτερικού που επισκεφτήκατε; Μήπως νιώθετε ότι αν σας ζητούσαν να καθοδηγήσετε έναν τουρίστα στα καλύτερα σημεία της πόλης σας δεν θα μπορούστε να το κάνετε; Αν ναι, το post αυτό είναι για εσάς!

Noa's Newsletter!

Great ideas and Fresh news!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Όταν επέστρεψα από το δεύτερο ταξίδι μου στη Ρώμη πριν από περίπου 1 ½ χρόνο, ένιωθα ότι ξέρω τη Ρώμη απ’ έξω κι ανακατωτά!

Είχαμε πάει οικογενειακώς (μαζί με τα δυο μας παιδιά ηλικίας 12,5 και 14 τότε). Ήταν το δεύτερο ταξίδι μας στο εξωτερικό με τα παιδιά μας. Το πρώτο ήταν στο Βερολίνο πριν από 4 χρόνια.

Σημείωση: Τα παιδιά μας είναι travel junkies. Είμαστε πολύ τυχεροί από αυτή την άποψη. Μπορούν να περπατούν με τις ώρες και τους αρέσει κιόλας. Οκ μην το παρακάνουμε φυσικά…Όλα έχουν και το όριό τους.

Στη Ρώμη λοιπόν περπατήσαμε ατελείωτα, όπως και στα περισσότερα ταξίδια μας. Είναι μια πόλη πολύ εύκολη να περιηγηθείς, ειδικά αν πιάσεις το πώς λειτουργεί το «αστέρι» της.

Μετά τη Ρώμη όπως και κάθε φορά που επιστρέφω στην Αθήνα  από την εξερεύνηση μιας πόλης του εξωτερικού (κι όχι μόνο) ένιωθα ότι δεν ξέρω την ίδια την πόλη μου τόσο καλά όσο θα ήθελα!

Συνειδητοποιώ τελικά, ότι υπάρχουν τόσα πολλά που δεν έχω δει, δεν έχω δοκιμάσει και δεν έχω επισκεφτεί ακόμη. Πάντα με παραξενεύει αυτό.

Γιατί να συμβαίνει άραγε;

Νομίζω ότι έχει να κάνει πιο πολύ με τη δύναμη της συνήθειας. Είναι η πόλη σου και θα είναι για πάντα εκεί. Βέβαια δεν ξέρεις αν θα είσαι εσύ πάντα εκεί και διαθέσιμος αλλά αυτό είναι ψιλά γράμματα για την «μαζική ψυχολογία της ρουτίνας».

Στην πόλη μας, στη χώρα μας, δεν ζούμε ποτέ σαν να «μην υπάρχει αύριο». Δεν θα μπορούσαμε άλλωστε να ζούμε έτσι, θα τρελαινόμασταν!

Τα ταξίδια μας όμως κάπως έτσι τα αντιμετωπίζουμε αν το καλοσκεφτείτε. Δε μιλάω για επαγγελματικά ταξίδια, διότι σ’ αυτά διαμορφώνεται διαφορετικά η ψυχολογία μας. Δεν τα έχουμε πάντα όρεξη και συνήθως δεν αποσκοπούν στο να μας «πληρώσουν» συναισθηματικά όπως τα ταξίδια αναψυχής.

Σε έναν ξένο τόπο που έχεις επιλέξει να επισκεφτείς για να περάσεις καλά, πάντα θέλεις να πάρεις το καλύτερο και το περισσότερο που μπορείς. Να χορτάσεις, να τα δεις όλα να μη σου ξεφύγει τίποτε. Άλλωστε, πότε θα έχεις την ευκαιρία να το ξαναεπισκεφτείς το μέρος;” σκέφτεσαι από μέσα σου κι απέξω σου.

Είναι κρίμα όμως το να μην γνωρίζουμε τη δική μας πόλη, τη δική μας πανέμορφη χώρα.

Έκατσα λοιπόν τότε, σύντομα μετά το ταξίδι μας στην Ιταλία και σκέφτηκα τί θα έβαζα στο πρόγραμμα για να γνωρίσω καλύτερα την Αθήνα. Πελάγωσα να σας πω την αλήθεια  μου και τα παράτησα.

Τώρα όμως που 1 1/2 χρόνο μετά βρίσκομαι σε άλλη φάση και με άλλες προτεραιότητες στη ζωή μου τα έβαλα κάτω και μάζεψα τα 11 πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος για να γνωρίσει την πόλη του . Την οποιαδήποτε πόλη!

11 τρόποι να γνωρίσεις την πόλη σου!

 

Τί να κάνει λοιπόν κάποιος για να γνωρίσει την πόλη του, ή οποιαδήποτε πόλη;

Στην πραγματικότητα η απάντηση είναι μια μόνο!

Γίνε τουρίστας στην πόλη σου!

(κάποιοι το παίζουν μόνιμα κι αποτελεσματικά!)

Η απάντηση μπορεί να είναι μια όμως οι τρόποι εφαρμογής που βρήκα εγώ είναι 11, δηλαδή αρκετοί και πολύ εύκολοι.


 

1. Διάβασε

Η κάθε πόλη κρύβει υπέροχες ιστορίες. Ακόμη κι αν δε λατρεύεις το διάβασμα σίγουρα θα σε ενθουσιάσει να μάθεις για τα μυστικά της πόλης σου. Θα σου ανοίξει η όρεξη να δεις μέρη, ίσως τα ίδια μέρη με άλλο μάτι.

Μπορεί να σε ενδιαφέρει το άρθρο αυτό .

 

2. Hop on – Hop off

Ναι, ναι το εννοώ! Πάρτε το και κάντε “μια γύρα” στα Αθηναϊκά και Πειραιώτικα κατατόπια. Βάλτε και τα ακουστικά κι ακούστε αυτά που ακούνε οι τουρίστες. Πολλές πληροφορίες θα σας ανοίξουν τα μάτια για μέρη της πόλης μας. Μπορεί η πόλη σας να μην έχει τέτοιο λεωφορείο – δεν πειράζει! Μπορείτε να ακολουθήσετε την επόμενη πρόταση.

 

3.  Τουριστικός Οδηγός

Υπάρχουν πολλοί τουριστικοί οδηγοί είτε γενικοί για τα αξιοθέατα μιας πόλης είτε και πιο εξειδικευμένοι π.χ. με τα τα αρχαία μιας πόλης ή με την αρχιτεκτονική της. Θέλει λίγο περισσότερο ψάξιμο αυτό για όσους διακατέχεστε από ειδικά ενδιαφέροντα. Αν απλά θέλετε έναν χάρτη, τί πιο ωραίο από τα mini Lonely planet. Μέγεθος τσέπης.

Πόσο απολαμβάνω να χαζεύω το site αυτό. Το συστήνω ανεπιφύλακτα σε κάτι κολλημένους σαν εμένα με τους χάρτες και τους οδηγούς.

 

 

4. Ξενάγηση

Αν δε θέλετε να κάνετε τίποτε από τα παραπάνω και τα θέλετε όλα στο πιάτο τότε να συμμετάσχετε σε μια ξενάγηση. Είτε προσωπικός ξεναγός είτε ομαδική ξενάγηση θα ταιριάξει γάντι. Μπορείτε να περιορίσετε τα ενδιαφέροντά σας. Π.χ αν συμμετείχα τώρα σε μια ξενάγηση θα προτιμούσα να είναι σε σπίτια της Αθήνας (μόλις έχασα μια που περίμενα πώς και πώς – για οικογενειακούς λόγους – το προηγούμενο Σάββατο  στην οικεία Κατακουζηνού) .Mάθετε περισσότερα στη σελίδα Action Plus.

 

 

 

 5. Site Δήμων – Υπουργείων – Οργανισμών

Όσο τετρημένο κι αν ακούγεται τα site και τα Social media κάποιων φορέων μπορεί να αποβούν πολύ υποστηρικτικά στον σημερινό μας στόχο.

Ο Δήμος Αθηναίων για παράδειγμα κάνει κάποιες φορές ομαδικές θεματικές ξεναγήσεις.

Το έμαθα τυχαία διαβάζοντας ένα άρθρο στην Athens Voice για το Μέγαρο Σερπιέρη στην Πανεπιστημίου. Διάβασε και πες μου: «Δεν είναι υπέροχο να μαθαίνεις έτσι, συνδυαστικά την Ιστορία της χώρας σου;»

 

6. Blogs

Ψάξτε τα blog που ασχολούνται με τη θεματολογία που σας ενδιαφέρει. Όπως αυτό στο οποίο βρίσκεστε τώρα. Μπορεί κάποιοι από εσάς να μην είστε τόσο εξοικειωμένοι με τη χρήση των blog. Δείτε την παρακολούθηση ενός blog σαν μια δεξαμενή ιδεών. Όσο πιο κοντά στην ιδιοσυγκρασία σας είναι ο blogger κι με όσο περισσότερα θέματα που σας αγγίζουν κι εσάς ασχολείται μπορείτε σταδιακά να τον αντιμετωπίζετε σαν έναν έμπιστό σας.

 

7 . Περπατήστε

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσετε ένα μέρος. Το οποιοδήποτε!

Περπατήστε, μυρίστε, γευτείτε τα μέρη που επισκέπτεστε.

Οι εμπορικοί δρόμοι των κέντρων των πόλεων προσφέρονται για να κάνετε μια γνωριμία  «σφηνάκι» με την οποιαδήποτε πόλη.

 

SOS: Όταν θα περπατάτε να κοιτάτε συχνά ψηλά. Δεν μπορείτε να διανοηθείτε πόσο διαμαντάκια χάνουμε επειδή δεν κοιτάμε ψηλά. Παλιά κτήρια, καλοδιατηρημένα που θυμίζουν πώς ήταν η παλιά Αθήνα, Ξάνθη, Γιάννενα κτλ κτλ

8. Μπες στο μουσείο – Οεο!

Ακόμη δεν μπορώ να ξεπεράσω τη βαρεμάρα που με έπιανε με το που άκουγα «Σχολική εκδρομή στο αρχαιολογικό μουσείο» Εμένα το μόνο που με ενδιέφερε ήταν μια εκδρομή-διάλειμμα από την κλεισούρα του σχολείου! Κι ΑΥΤΟΙ με πήγαιναν στο αρχιολογικό;!!!»

Φυσικά και δεν το σκέφτομαι πλέον έτσι αλλά το αρχαιολογικό ακόμη δεν με τραβάει καθόλου.

Αντιθέτως, άλλα μουσεία τα οποία επισκέφτηκα κατ’ επιλογή μου άλλαξαν την οπτική παντελώς!

Υπάρχουν μουσεία που η θεματική τους με ενθουσιάζει. Εννοείται ότι θα μπω αρκεί να γνωρίζω ότι υπάρχουν.

Θυμάμαι ακόμη τον ενθουσιασμό που ένιωσα στο μουσείο Ισλαμικής Τέχνης . Θα μπορούσα να μείνω εκεί μέσα για ώρες αν δεν με τραβολογούσαν τα τότε μικρά αγόρια μου για βόλτα και ψώνια-μπιχλιμπίδια στην Αγίου Παύλου στο Θησείο.

Πάρτε μια γεύση από τα μουσεία της Αθήνας καθώς επίσης για τις ημερομηνίες δωρεάν εισόδου σε μουσεία κι αρχιολογικούς χώρους.

 

9. Από Ψηλά!

Οι περισσότερες πόλεις προσφέρουν τη δυνατότητα να ανεβείτε κάπου ψηλά και να ανοίξει το μάτι σας. Δεν ξέρω αν όλες διαθέτουν τους λόφους της Αθήνας με την ατελείωτη θέα τους. Αν διαθέτουν πάντως, να επισκέπτεστε τα μέρη αυτά συχνά. Κάνουν καλό στην ψυχή!

Επίσης, περίπου το ίδιο μπορείτε να πετύχετε με μια επίσκεψη για καφέ, ποτό και γιατί όχι φαγητό (αν σας επιτρέπει το βαλάντιό σας) σε κάποιο roof garden της πόλης. Το τελευταίο που επισκέφτηκα στην Αθήνα μου ήταν παντελώς άγνωστο ως την ημέρα που πήγα.

Καταλύτης ήταν ο άντρας μου, που λόγω επαγγελματικής διαστροφής “απομνημονεύει αυτομάτως” τέτοιες επιλογές (υγειονομικού ενδιαφέροντος). Κάπου το διάβασε και τσούπ! Φάτσα στην Ακρόπολη σε απόσταση αναπνοής.

Αν δε σε πιάσει δέος εκεί με την Αθήνα δε θα σε πιάσει πουθενά!

Byron Hotel στην Πλάκα. Ανυποψίαστη ανέβηκα για καφέ μέσα από ένα παλιό αλλά καθαρό και περιποιημένο ξενοδοχείο στην ταράτσα, roof – garden ελληνιστί για να αντικρύσω αυτό το μικρό θαύμα!

View Acropolis From Byron Hotel Plaka - photo by Noa/TNB
View from Byron Hotel roof garden Athens Plaka

 

10. Social Media

Το passpartout της εποχής. Πάρτε ιδέες από σελίδες στο facebook, από το instagram. Α! Να μην ξεχάσω να σας πω για το TWITTER. Πολύ ωραία tweets για όλα τα γούστα. To Twitter, έρχεται σε δεύτερη μοίρα στη χώρα μας (σε σχέση με το fb και το insta) αλλά έχει μια μοναδικότητα με τη συντομία και την εξυπνάδα του που δεν συγκρίνεται. Το κάνει μοναδικό! Ειδικά για του ατακατζήδες είναι ό,τι πρέπει!

Δείτε τα παρακάτω #hashtags σχτικά με την Αθήνα από τα οποία παίρνω κι εγώ χαρά κι απόλαυση!

#athensspots #athens_city #athensvibe #athensbestpictures #athensbesttour #athensview

 

11. Μιλήστε με επαγγελματίες και μόνιμους κατοίκους

Αποτελούν πολύ έγκυρες πηγές για τις ιδιαιτερότητες μιας πόλης. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να μάθετε και περισσότερα εναλλακτικά πραγματάκια για την κάθε περιοχή που σας ενδιαφέρει. Νομίζω είναι απλό να καταλάβουμε το γιατί! Σίγουρα γνωρίζω καλύτερα και λεπτομερέστερα τη Νέα Σμύρνη όπου μένω από έναν Κυψελιώτη!

 

Αυτό ήταν και για σήμερα φίλοι μου!

Αγαπώ πολύ τις πόλεις κι αν αυτό ισχύει και για εσάς σίγουρα έχουμε πολλά να πούμε και στο μέλλον!

Γνωρίστε τα μέρη που ζείτε! Βγείτε έξω από τους τέσσερεις τοίχους του σπιτιού σας κι απολαύστε το χώρο που ζείτε. Οι πόλεις εκτός από προβλήματα δίνουν επιλογές, χρώματα, ποικιλία, έμπνευση κι ενίοτε πολύ χιούμορ!

Προς το παρόν ακολουθήστε με στο FacebookInstagramTwitter και κυρίως εμπιστευτείτε με με το mail σας.

Εγγραφείτε στο Newsletter μου για να έχετε άμεσα φρέσκα νέα!

Noa's Newsletter!

Great ideas and Fresh news!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

 

Εσείς έχετε ανακαλύψει κάποια άλλη ιδέα και τρόπο να γνωρίσετε την πόλη σας; Έχετε δει στα ταξίδια σας κάποιον ευφάνταστο τρόπο προβολής μιας πόλης; Μοιραστείτε μαζί μας τις εμπειρίες σας και τις γνώσεις σας. Τη φόρμα επικοινωνίας μας τη βρίσκεται εδώ.

Καλή διασκέδαση!

Νόα

 

 

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Avatar
Author

Μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη. Με κέντρο την πόλη μου ταξιδεύω στην Ελλάδα και στον κόσμο ψάχνοντας να μοιραστώ μαζί σας κάθε μικρή και μεγάλη απόλαυση που κάνει τη ζωή ακόμη πιο όμορφη! Η σωματική και ψυχική ευεξία είναι το κλειδί όλων. Ακολουθήστε με!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.