Πόσες φορές έχετε ευχηθεί να σας έκαναν μια απίθανη έκπληξη που θα σας φτιάξει τη διάθεση και θα αλλάξει τη ρουτίνα σας; Πόσες φορές έχετε ευχηθεί να διάβαζε κάποιος τις κρυφές σας σκέψεις και να σας έκανε το πιο ταιριαστό δώρο; Ίσως να έχετε σκεφτεί «τί ωραία που θα ήταν να κανόνιζαν τα πάντα αυτή τη φορά για λογαριασμό μου κι εγώ να κάθομαι σαν «βασίλισσα- βασιλιάς» και να απολαμβάνω τους κόπους των άλλων»;

Αν κάτι από αυτά σας έχει συμβεί, έχω μια πολύ ωραία και ταξιδιάρικη πρόταση στο post αυτό!

Πριν σας αποκαλύψω όμως την ιδέα – πρόταση αυτή, θα σταθώ για λίγω στη μαγική λέξη της πρώτης φράσης της εισαγωγής μου: «έκπληξη«!

 

Η έκπληξη είναι συστατικό της ικανοποίησης από τη ζωή, της συναισθηματικής πληρότητας, της απόλαυσης, ακόμη και της αισιοδοξίας


Σε μια καθημερινότητα που αποδίδει συνήθως μόνο μέσω αυστηρού ωραρίου, ακόμη κι η υποψία της έκπληξης, μιας διακοπής δηλαδή από τη ρουτίνα, απομακρύνεται σαν “γλυκό όνειρο”.

Έχετε όμως αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό;

Γιατί δηλαδή μια θετική έκπληξη, οποιαδήποτε κι αν είναι, μας κάνει και νιώθουμε απλά ανανεωμένοι και ευδιάθετοι;

Την απάντηση τη βρίσκουμε στις ορμόνες και λέγεται: “ντοπαμίνη”.

 

Image result for ντοπαμίνη logoΓια άλλη μια φορά οι ορμόνες κάνουν όλη τη δουλειά. 

Για να φτάσω στη ντοπαμίνη, θα σας περιγράψω σύντομα πώς δημιουργείται η κατάσταση της ηρεμίας και στασιμότητας λόγω της οποίας φτάνουμε στο να αποζητούμε τις εκπλήξεις.

 

 

 

Για την κατάσταση αυτή ευθύνεται η «οκυτοκίνη«, μια άλλη ορμόνη.


Η ορμόνη οκυτοκίνη, που βοηθά στο να δημιουργηθούν και να εδραιωθούν δεσμοί αγάπης μεταξύ μητέρας και παιδιού, ενεργεί με ανάλογο τρόπο και μεταξύ των ερωτευμένων


Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, η οκυτοκίνη βοηθά στη θεμελίωση μόνιμων δεσμών μεταξύ ερωτευμένων, μετά από τον αρχικό ενθουσιασμό που παρατηρείται σε μια νέα ερωτική σχέση.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τα συναισθήματα ασφάλειας κι άνεσης μεταξύ δύο ανθρώπων, είναι απαραίτητα για την διατήρηση και την ποιότητα της σχέσης. Όμως η ηρεμία αυτή κι η επανάληψη των “ωραίων” συνηθειών και συναισθημάτων, μακροπρόθεσμα σκοτώνουν το ερωτικό κι αναζωογωνητικό συναίσθημα, χάριν του οποίου βρεθήκαμε αρχικά στη σχέση αυτή.

Image result for oxytocin logo
Οκυτοκίνη

Στο σημείο αυτό είναι που γίνεται όλο και πιο απαραίτητη η «έκπληξη». Για να μας βγάλει από τη ρουτίνα αυτή και να τονώσει τα βαλτωμένα αλλά όχι εξαφανισμένα συναισθήματα.

Τί άλλο προκαλούν οι εκπλήξεις στον εγκέφαλό μας και στην νοητική μας ανάπτυξη;

Πολλά , αλλά αυτό δεν είναι το θέμα μας σήμερα. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα μπορείτε να παρακολουθήσετε αυτή την TEDx ομιλία της Τania Luna 

Η Luna είναι επαγγελματίας του Surprise industry. Τί είναι πάλι αυτό; Διαβάστε περισσότερα εδώ. Εμένα πάντως μου θύμισε λίγο την ταινία του David Fincher, το 1997,  με το Mihael Douglas «The Game». Αν δεν την έχετε δει, κάντε το. Είναι ένα ωραίο χολιγουντιανό ψυχολογικό θρίλερ. Δείτε το trailer εδώ.


Η έκπληξη, απελευθερώνει στον οργανισμό ντοπαμίνη η οποία ενεργοποιεί την λειτουργία επιβράβευσης του “ ψυχικού οργανισμού”


 Τί κρατάμε από όλο αυτό;

Κρατάμε ότι εφόσον είναι κι επιστημονικά αποδεδειγμένο (όχι ότι χρειαζόμασταν απόδειξη μιας κι όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της έκπληξης, ειδικά της θετικής, στη ζωή μας) καλό θα ήταν να προκαλούμε μικρές και μεγάλες θετικές εκπλήξεις στη ζωή μας, ειδικά όταν αυτή τη μοιραζόμαστε με κάποιον ερωτικό σύντροφο.

Ας κατασκευάζουμε λοιπόν πού και πού εκπλήξεις για να συντηρήσουμε ή να βελτιώσουμε μια ερωτική σχέση.

Λίγη έκπληξη εδώ κι εκεί  είναι το αλατοπίπερο στη ζωή και καλό είναι όχι μόνο να μην το αποφεύγουμε αλλά να φροντίσουμε να το μαγνητίζουμε κιόλας.

Μια ιδανική έκπληξη για κάθε ζευγάρι κατά τη γνώμη μου είναι ένα ωραίο ταξίδι.


Είναι ιδανική για αρκετούς λόγους με κυριότερο την αλλαγή περιβάλλοντος ή οποία βοηθάει πολύ στην απομάκρυνση από επίμονες σκέψεις, διαδικαστικές ασχολίες και γενικότερα μας βάζει σε άλλο ρυθμό, στις συνθήκες ενός νέου περιβάλλοντος


Επίσης, είναι μια ευκαιρία να απομακρυνθούμε από τα παιδιά μας για λίγο.

Οι ενοχές σχετικά με το να αφήσουμε για λίγο τα παιδιά μας κι εμείς να πάμε για dolce vita, είναι κάτι απαραίτητο για την ψυχική υγεία όλων, μεγάλων και μικρών. Για να ξεσκαλώσουν αυτοί που το σκέφτονται έτσι αλλά το ντύνουν με διάφορες δικαιολογίες-εμπόδια που κάθε γονιός θα έδινε, να πω το εξής.

Όταν δεν αφήνουμε τα παιδιά μας για λίγες μέρες με σκοπό να περάσουμε καλά είναι σαν να τους λέμε ότι όταν υπάρχουν ψιλοεμποδιάκια στη ζωή μας «δεν προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε αλλά βράζουμε στο ζουμί μας κι αναβάλλουμε τις επιθυμίες μας».

 

 

Αλήθεια τώρα! Τέτοιον άνθρωπο θέλετε να αναθρέψετε;

Συνεχίζω στο θέμα μου!

Όταν η ντοπαμίνη “έρεε”, το ζευγάρι δεν είχε παιδιά. Οπότε αν θέλουμε να θυμηθούμε έστω και για λίγο τα συναισθήματα αυτά και να τονώσουμε τη σχέση μας τα παιδιά δεν έχουν θέση. Δεν είμαστε κακοί γονείς όταν θέλουμε να περάσουμε καλά χωρίς τα παιδιά μας.

Είμαστε απλά υπεύθυνοι, ρεαλιστές κι ειλικρινείς γονείς και κάτι μου λέει ότι οι περισσότεροι, έτσι θέλουμε  να γίνουν και τα παιδιά μας.

Ελπίζω λοιπόν να μπορείτε να βρείτε baby sitting έστω και για τρεις μέρες. Θα βρείτε αν θέλετε!


Είμαστε στο καλοκαίρι, την καλύτερη περίοδο για έκπληξη!

Ακόμη και να μην “το έχουμε” με τη διοργάνωση ταξιδιών – εκπλήξεων, δε χρειάζεται να ανησυχούμε.

Μπορούμε να αναθέτουμε τη διοργάνωση ενός ταξιδιού έκπληξη για εμάς και την παρέα μας.

 Ναι ναι! Καλά ακούσατε… μπορείτε να ζητήσετε από ένα ταξιδιωτικό γραφείο να σας κάνει έκπληξη!

 Surprise travel services λοιπόν!


Οι ρομαντικές σχέσεις έχουν ανάγκη την ιδανική ισορροπία προβλεψιμότητας και έκπληξης ώστε να θεωρούνται “τέλειες”


Υπάρχουν  ταξιδιωτικά γραφεία εξειδικευμενα στη διοργάνωση ταξιδιών εκπλήξεων. 

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενη η περιττή η υπηρεσία αυτή αλλά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που τη βρίσκουν σωτήρια. Σε κάθε περίπτωση είναι μια ωραία ιδέα!

Αν είστε λοιπόν πολυάσχολος και δεν έχετε χρόνο να αφιαιρώσετε στη διοργάνωση ενός ταξιδιού έκπληξη ή δεν έχετε έμπνευση, ή δεν είστε αρκετά εξοικειωμένος με τη διοργάνωση ταξιδιών μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο τέτοιο γραφείο. Έτσι θα έχετε διπλό κέρδος. Έκπληξη για τον αγαπημένο σας άνθρωπο αλλά και για εσάς τους ίδιους!

Το διαδίκτυο βρίθει επιλογών.  Μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κανένα ελληνικό διαδικτυακό ή φυσικό γραφείο που να ασχολείται αποκλειστικά με αυτό το θέμα. Αντιθέτως υπάρχουν πολλά αγγλόφωνα, τα οποία παρέχουν οργανωμένες και εξελιγμένες υπηρεσίες.

Πώς λειτουργεί λοιπόν αυτο το φρούτο και πως εξασφαλίζεται η επιτυχία της διοργάνωσης;

Έχω διαλλέξει να σας παρουσιάσω τα βήματα που ακολουθούνται από ένα τέτοιο γραφείο, το οποίο βεβαιώθηκα ότι κανονίζει ταξίδια με αναχώρηση την Αθήνα στην περίπτωση που κάποιος από εσάς θέλει  να ταξιδέψει απρόοπτα και χωρίς σχέδιο. Τονίζω ότι δεν έχω καμία σχέση με το γραφείο. Απλά μου άρεσε το site και τα βήματα ήταν κατανοητά και απλά. Προσφέρει επίσης και επεξηγηματικό video το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.Lust2Travel

 

Τρία είναι τα βασικά βήματα

  • Επιλέξτε το είδος των διακοπων που επιθυμείτε. Για παράδειγμα θέλετε να παρτάρετε ή να χαλαρώσετε;
  • Ορίσετε το budget κατά άτομο που θέλετε να διαθέσετε.
  • Ορίσετε τις ημερομηνίες σας. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο εβδομάδες διαθέσιμες για να προλάβει το γραφείο να οργανώσει το ταξίδι σας.

Πρέπει να σας πω ότι αν δεν είχα τους αρκετούς περιορισμούς που έχω αυτή την περίοδο, θα επέλεγα σίγουρα μια τέτοια υπηρεσία. Είμαι στην κατάλληλη διάθεση για μια βαρβάτη έκπληξη!


Παρεμπιπτόντως, έχω στο βιογραφικό μου μια διοργάνωση ταξιδιού έκπληξη. Την ετοίμασα για τον άντρα μου περίπου μία πενταετία πριν. Σε συνομωσία με φιλικό ζευγάρι συνταξιδιωτών, προετοίμασα απόδραση στην Πράγα.

 

 

Prague, Architecture, Bridge, Buildings, Castle, Church
Πράγα – pixabay

Το ταξίδι βγήκε υπέροχο αλλά η έκπληξη ήταν άδοξη.

Τι εννοώ;

Έκπληξη όταν το ξέρουν παππούδες, γιαγιάδες, παιδιά και φίλοι είναι δύσκολο να κρατηθεί κρυφή. Ήταν φυσικό κι επόμενο να κάνει κάποιος το λάθος και να αποκαλυφθεί κάποια σημαντική πληροφορία. Πράγμα που έγινε.

Στη δική μας περίπτωση, η μόνη κρυφή πληροφορία ήταν ο προορισμός. Παρά τη βαθιά τρυφερότητα του άντρα μου να μη δείξει ότι άκουσε του “πού”, εγώ στεναχωρήθηκα.

Δε γινόταν να μη μάθει γενικά το ταξίδι διότι έπρεπε να πάρει άδεια από τη δουλειά του. Οπότε γνώριζε το πότε αρκετά έγκαιρα ώστε να εξασφαλίσει τις επιθυμητές ημερομηνίες.


Οι απλές συμβουλές μου για ένα πετυχημένο ταξίδι – έκπληξη είναι οι ακόλουθες :

  • Αποκάλυψε τα λιγότερα δυνατά
  • Αποκάλυψε τα σε όσο λιγότερους  ανθρώπους είναι δυνατόν
  • Αφήστε τη φαντασία σας να οργιάζει στην επιλογή προορισμού. Θα είναι από τις λίγες φορές που δε θα δώσετε αναφορά σε κάνεναν για την ταξιδιωτική επιλογή σας.
  • Λάβετε υπόψιν τα “δεν” των εμπλεκόμενων. Δηλαδή αν κάποιος δεν είναι περιπετειώδης μην κανονίστε ταξίδι στη ζούγκλα του Βόρνεο! Προτιμήστε έναν πιο mainstream προορισμό.
  • Υπολογίστε το budget ώστε να είναι έξυπνα γενναιόδωρο. Ειδικά αν διοργανώνεται την έκπληξη ως δώρο. Εξηγούμε! Προτιμήστε προορισμό με φθηνότερο κόστος διαβίωσης ακόμη κι αν βρίσκετε ακριβότερο ναύλο. Θα βγείτε κερδισμένοι και πιο ευχαριστημένοι επενδύοντας τα λεφτά σας σε ταξιδιωτικές δραστηριότητες.
  • Μην πειραματιστείτε με πράγματα βασικά π.χ διαμονή,ωράριο άφιξης αναχωρησης. Συνήθως τα φθηνά εισητήρια έχουν ώρες αναχώρησης ή αφιξης ή και τα δύο άβολες. Το πιο πιθανό είναι να χάνετε τη μέρα σας ή να πρέπει να πάτε για ύπνο μόλις φτάσετε.
  • Μην κανονίσετε πολλές μέρες ταξιδιού σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Έτσι κι αλλιώς μιλάμε για μια μικρή έκπληξη και όχι για το απόλυτο ταξίδι ζωής.

 

Εσείς έχετε οργανώσει ποτέ ταξίδι έκπληξη ή σας έχουν χαρίσει μια τέτοια χαρά; Αν ναι, μιας κι είναι σπάνιο και με ενδιαφέρει πολύ, μοιραστείτε την εμπειρία σας μαζί μας είτε με κάποιο σχόλιό σας στο τέλος του post ή εδώ, είτε μέσω mail στο tonoasbetter@gmail.com.

Αν σας άρεσε αυτό το post μοιραστείτε το στα social media και εγγραφείτε στο newsletter μου.

Noa's Newsletter!

Great ideas and Fresh news!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Έρχεται μια φορά την εβδομάδα και λέγεται “Eβδομάδα σε κλικ”.

Είναι μια σύνοψη όλων των post που δημοσίευσα στο blog αλλά και όλων των πληροφοριών που έχω ανακαλύψει στο διαδίκτυο και όχι μόνο την εβδομάδα που πέρασε. Ό,τι έχω θεωρήσει άξιο να μοιραστώ μαζί σας θα έρχεται στο mail σας. Ελπίζω οι προτάσεις μου να σας κρατήσουν το ενδιαφέρον για αρκετές μέρες κάθε εβδομάδα.

 

Καλή απόλαυση

 

Νόα

Avatar
Author

Μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη. Με κέντρο την πόλη μου ταξιδεύω στην Ελλάδα και στον κόσμο ψάχνοντας να μοιραστώ μαζί σας κάθε μικρή και μεγάλη απόλαυση που κάνει τη ζωή ακόμη πιο όμορφη! Η σωματική και ψυχική ευεξία είναι το κλειδί όλων. Ακολουθήστε με!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.