Ο αργός μεταβολισμός είναι το κρυφό όπλο επιβίωσης του οργανισμού μας και ταυτόχρονα o μεγαλύτερος εχθρός του σώματος και της ψυχολογίας μας! Στο post «Αργός μεταβολισμός; – Τότε Αντίστροφη Δίαιτα» θα δούμε πώς μπορούμε να απολαύσουμε όλα τα οφέλη ενός γρήγορου και καλορυθμισμένου οργανισμού που καίει λίπος αντί να το συσσωρεύει .

Noa's Newsletter!

Great ideas and Fresh news!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Μιλώντας με μια φίλη κάποιον καιρό πριν, διαπίστωσα για άλλη μια φορά πόσο παρεξηγημένες είναι κάποιες έννοιες. Για παράδειγμα, η διαφορά της δίαιτας από τη στέρηση τροφής, η σχέση απώλειας βάρους κι απώλειας λίπους, η μόνιμη στέρηση τροφής κι η διατήρηση του μειωμένου βάρους, είναι μερικές από τις σχέσεις που μοιάζουν δίδυμες αλλά δεν είναι. Ο καθένας τις μεταφράζει κατά το δοκούν όταν δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις.

Για να διατηρήσει κανείς μια ισορροπημένη φυσική κατάσταση, σωματική και ψυχική, χρειάζεται πριν από την πράξη να ξεκαθαρίσει τη θεωρία.

Η φίλη μου, στερείται την τροφή εδώ και πολλά χρόνια νομίζοντας ότι κάνει δίαιτα κι ότι αυτός είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος γι’ αυτή να χάνει βάρος ή τουλάχιστον να μην παίρνει. Δεν θα εξετάσω τις ψυχολογικές προεκτάσεις και βάσεις της άποψης αυτής, αλλά θα επικεντρωθώ στο μετρήσιμο αποτέλεσμα. Δεν καταφέρνει τελικά να χάσει το επιθυμητό βάρος και μην έχοντας περιθώρια να κόψει κι άλλο φαγητό προβληματίζεται. Η συσσώρευση λίπους είναι φανερή και δεν ξέρει πλέον τί να κάνει.

 

Όταν της είπα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αδυνατίσει άλλο διότι ο μεταβολισμός της σχεδόν “κοιμάται” πια, κι ότι πρέπει να αρχίσει να τρώει για να χάσει βάρος με κοίταξε δύσπιστα.

Ίσως δύσπιστοι είστε και κάποιοι από εσάς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές.

Επειδή πλησιάζει καλοκαίρι και είμαι σίγουρη ότι πολλοί από εσάς αγχώνεστε με τα περιττά κιλά σας, αντί να καταφύγετε σε στερήσεις και ακραίες, πανάκριβες μεθόδους καλύτερα διαβάστε το άρθρο αυτό και δείτε πώς μπορείτε να  βελτιώσετε τη φυσική κατάσταση και εμφάνισή σας αλλάζοντας  μοντέλο διατροφής  χωρίς αυτό να σημαίνει και αλλαγή του τρόπου ζωής σας.

Ίσως να έχετε ξανακούσει για τη μέθοδο της “αντίστροφης δίαιτας”. Αυτή θα μοιραστώ μαζί σας σήμερα κι είμαι σίγουρη ότι μετά το post αυτό θα θέλετε να μάθετε όσο περισσότερα γίνεται γι’ αυτή.

Θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε εισαγωγικά μόνο τη μέθοδο αυτή. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που θα ήταν σκόπιμο να γνωρίσει κανείς σε βάθος για να την εκτιμήσει. Απευθύνομαι στα  junkies της πληροφόρησης (όπως είμαι εγώ) που θέλουν να ξέρουν όσο περισσότερα γίνεται γι’ αυτό με το οποίο καταπιάνονται κάθε φορά.

Ας δούμε μερικά βασικά στοιχεία κι έννοιες.

Αν τρώτε λίγο αλλά δεν χάνετε βάρος σημαίνει ότι ο μεταβολισμός σας είναι πολύ αργός.

Τί σημαίνει όμως μεταβολισμός και ποιά είναι η σημασία του για τον οργανισμό μας;

Τρώμε για να έχουμε ενέργεια. Η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια λέγεται μεταβολισμός. Η ενέργεια αυτή μετριέται σε θερμίδες. Το ποσοστό των θερμίδων που χρειάζεται κάθε οργανισμός για να εκτελεί τις βασικές λειτουργίες του ονομάζεται Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός (Β.Μ.Ρ).

Όσο πιο γρήγορος είναι ο Β.Μ.Ρ ( ταχύτητα μεταβολισμού) τόσο γρηγορότερα μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια και το αντίστροφο.

Η ταχύτητα του μεταβολισμού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες κάποιοι εκ των οποίων μπορούν και κάποιοι δεν μπορούν να καθοριστούν από εμάς .Ηλικία, φύλο, μυϊκή μάζα, DNA, διατροφή, άσκηση, ποσότητα πρόσληψης τροφής κ.α  είναι μερικοί από τους παράγοντες που προσδιορίζουν τον μεταβολισμό.

Θέλω στο σημείο αυτό να δώσετε ιδιαίτερη βάση για να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή έναν μύθο.

Ο μύθος λέει ότι για να αδυνατίζουμε πρέπει να στερούμαστε όσο περισσότερη τροφή γίνεται.

Φυσικά και το αδυνάτισμα προκύπτει από την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός μας καθημερινά για να λειτουργήσει. (Θερμιδικό έλλειμμα)

Όμως προσοχή! Δε πρέπει να φτάνει κανείς στα όρια στέρησης, διότι το μόνο που θα καταφέρουμε είναι το ακόλουθο φαινόμενο.

Όταν έχουμε συνηθίσει τον οργανισμό μας σε λήψη πολύ  λιγότερων θερμίδων από ότι πραγματικά χρειάζεται, αυτός για να εκτελέσει ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ τις βασικές λειτουργίες του, ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΑΙ στις συνθήκες στέρησης διότι είναι ένας πανέξυπνος χαμαιλέων.

Πώς τα βγάζει όμως πέρα σε αυτές τις συνθήκες στέρησης;

Γίνεται πολύ “λακωνικός” στην χρήση της διαθέσιμης ενέργειας. Αποθηκεύει όση ενέργεια μπορεί για ώρα ανάγκης ( διότι έχει ήδη μπει σε «mode επιβίωσης»). Αυτό επιτυγχάνεται με την αποθήκευση λίπους. Είναι προγραμματισμένος όταν βρεθεί σε σημείο απειλητικής στέρησης να ανοίξει τις αποθήκες αυτές και να χρησιμοποιήσει το λίπος για να επιβιώσει.

Μέχρι να συμβεί αυτό θα συνεχίσει να αποθηκεύει. Επειδή όμως η στέρηση που αναφέραμε πριν είναι τεχνητή (εμείς εσκεμμένα στερούμε τον οργανισμό από τροφή = ενέργεια ) δεν θα χρειαστεί να ανοίξει τις αποθήκες και να κάψει λίπος μιας κι εμείς θα του προσφέρουμε πάντα το minimum για να μην πεθάνει. Άρα τί θα κάνει ο οργανισμός;

Με σταθερές κι αργές μεθόδους και ρυθμούς θα συνεχίσει να αποθηκεύει λίπος. Δηλαδή αντί να καίει κατά κύριο λόγο για να ζήσει αυτός αποθηκεύει, ενώ καίει δευτερευόντως.

Η ισορροπία αυτή που επιδιώκει ο οργανισμός μας να διατηρήσει λέγεται ομοιόσταση. Αν δεν είχατε ξεκαθαρισμένο μέσα σας το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος μεταβολισμός, νομίζω ότι είναι πια σαφές και σας βοηθά να κατανοήσετε το γιατί δεν χάνετε αφού δεν τρώτε τίποτα το τρομερό! Αν τρώτε πολύ, τουλάχιστον έχετε δικαιολογία και ξεκάθαρη αιτία αύξησης βάρους.

Η ανεπαρκείς καύσεις και η αύξηση βάρους (ή η μη απώλεια) μπορεί να αλλάξει με το να επιταχύνουμε τον μεταβολισμό και κατ’ επέκταση να κάνουμε τον οργανισμό να καίει το λίπος αποτελεσματικά χωρίς να το αποθηκεύει.

Ο μεταβολισμός εκπαιδεύεται και μάλιστα είναι πολύ καλός κι αποδοτικός μαθητής αν εμείς γίνουμε καλοί κι υπομονετικοί δάσκαλοι .

Τί σημαίνει καλός μεταβολισμός εκτός από απώλεια βάρους;

Σημαίνει καταρχάς ισορροπημένο ορμονικό σύστημα (καταλαβαίνεται πόσο σημαντικό είναι αυτό για όλους κι ειδικά για τις γυναίκες). Ο καλός και ποιοτικός ύπνος είναι ένα από τα σχετικά οφέλη. Περισσότερη ηρεμία και καλύτερη διαχείριση του στρες, αποφυγή πρόωρης γήρανσης, βελτιστοποίηση πνευματικών επιδόσεων, αποφυγή αρθρίτιδας, διατήρηση καλού γλυκαιμικού δείκτη κ.α

 

Πώς θα επαναφέρουμε τον μεταβολισμό μας σε γρηγορότερους ρυθμούς;

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να επιταχύνουμε τον μεταβολικό ρυθμό μας και αποδίδουν καλύτερα συνδυαστικά.

Η αντίστροφη δίαιτα αποτελεί για μένα μια από τις καλύτερες μεθόδους. Υπόσχεται αποδεδειγμένα ότι μπορεί να σας κάνει να τρώτε περισσότερο ενώ την ίδια στιγμή καίτε λίπος (και αδυνατίζετε).

Αυτή η μέθοδος διατροφής δεν είναι καινούργια. Είναι αυτό που η παραδοσιακή λογική έλεγε “πρόσεχε τί τρως”. Μόνο που έχει μελετηθεί, έχει “επιστημονικοποιηθεί” και μας προσφέρεται με την πληρότητα μιας μεθόδου.

Είναι σίγουρα αποτελεσματική διότι για πολλά χρόνια ακολουθείται από τους body builders. Είναι μια ειδική κατηγορία ανθρώπων που δεν αστειεύεται με το θέμα της πρόσληψης τροφής και της καύσης λίπους.

Επενδύουν τόσο κόπο και προσπάθεια (σωματική και ψυχική) στα θέματα της φυσικής κατάστασης και διατροφής που είναι αυτονόητο ότι οι επιλογές τους είναι οι βέλτιστες και οι πιο αποτελεσματικές. Θέλουν άμεσα  αποτελέσματα μεγάλης ακρίβειας και δεν έχουν την πολυτέλεια να ξοδεύουν χρόνο και ενέργεια σε μεθόδους που ταλαιπωρούν τον οργανισμό.

Τί είναι όμως αντίστροφη δίαιτα;

Αντίστροφη δίαιτα είναι η σταδιακή εκπαίδευση του οργανισμού να προσλαμβάνει περισσότερη τροφή ενώ καίει το ίδιο ή και περισσότερο λίπος.

Πείτε μου σας παρακαλώ, ποιός δεν το θέλει αυτό; Ακόμη και τα σώματα που δεν έχουν ανάγκη απώλειας βάρους (όπως το δικό μου μέχρι στιγμής) μπορούν να επωφεληθούν από τη δίαιτα (τρόπο διατροφής δηλαδή) αυτή αποκτώντας ένα καλό μεταβολικό ρυθμό.

Προσοχή! Ο μεταβολισμός μας μπορεί να βελτιωθεί μέχρι ενός ορισμένου σημείου το οποίο είναι διαφορετικό για κάθε οργανισμό βάσει των γενετικών χαρακτηριστικών του.

Τώρα επί προσωπικού! Φυσικά και σας μιλώ από πείρα.

Δεν έχω σοβαρά θέματα βάρους, δεν είχα ποτέ ως τώρα. Όμως από προσωπική επιλογή έχω δοκιμάσει την αντίστροφη δίαιτα στα πλαίσια που ανέφερα προηγουμένως . Δηλαδή στα πλαίσια επιτάχυνσης του μεταβολισμού για επίτευξη μιας βέλτιστης σωματικής κατάστασης.

Έχω αναφέρει σε προηγούμενο post το mini ταξίδι μου στον κόσμο της άσκησης και της διατροφής. Η γνωριμία μου με τη μέθοδο αυτή λοιπόν ήρθε μέσα στα πλαίσια του ταξιδιού αυτού.

Προτείνω να διαβάσετε τα τρία εισγωγικά post μου για την ανάγκη και τη σημασία της σωματικής άσκησης . Μπορείτε να τα διαβάσετε διαδοχικά στα ακόλουθα link:

Fitness Project: Μέρος 1

Fitness Project 2:10 ειλικρινείς συμβουλές για κάθε αρχάριο

Fitness Project Μέρος 3: Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα!

Πρέπει να πω ότι ορκίζομαι στο όνομα της δίαιτας αυτής και την προτιμώ από κάθε άλλη επιλογή. 

Ποιές είναι οι βασικές αρχές της δίαιτας αυτής;

 • Βασίζεται στην καθημερινή μέτρηση θερμίδων. Μπορεί να ξενερώσατε ήδη αλλά μην απογοητεύεστε. Δεν είναι τόσο τραγικό όπως ακούγεται. Αν σας ήρθε η μίζερη εικόνα του φίλου που μετρά τις θερμίδες κάθε μπουκιάς και κάθεται μετά και τις αθροίζει επαναλαμβάνοντάς το αυτό όλη τη μέρα, χαλαρώστε. Δεν χρειάζεται να το κάνετε πια αυτό. Ο τεχνολογία είναι βοηθός μας πια και μας απαλλάσσει από τη μιζέρια αυτή. Το app My Fitness Pal έρχεται και μας λύνει τα χέρια.
 • Η λογική της αντίστροφης δίαιτας βασίζεται στο να οργανώσεις σωστά κι ανάλογα με τις ανάγκες του δικού σου οργανισμού την καθημερινή πρόσληψη των μακροσυστατικών (πρωτεϊνες-υδατάνθρακες-λίπη)  που χρειάζεται ο οργανισμός για να είναι υγιής κι εν καιρώ να τα αυξήσεις σε ποσότητα χωρίς να παίρνεις βάρος. Δε χρειάζεται περίπλοκους υπολογισμούς μιας κι εδώ η τεχνολογία μας λύνει τα χέρια.
 • Δεν στερείσαι την τροφή και κανένα είδος τροφής αφού δεν απαγορεύει τίποτα. Ούτε τα παγωτά! Τρώς ότι θες αρκεί να συμπληρώνεις και να μην ξεπερνάς τα μακροσυστατικά που χρειάζεσαι κάθε μέρα. Αν μια μέρα πέσεις έξω δεν πειράζει. Ισοσταθμίζεις την επόμενη.

Υπάρχει ένας τρόπος σκέψης και μια μέθοδος πίσω από τη διατροφή αυτή που μόλις εξηγηθεί σωστά, αυτόματα απλοποιείται . Ήδη οι πληροφορίες για σήμερα είναι πολλές και επειδή μπορεί να ακουστεί πολύ περίπλοκη η μέθοδος και να σας αποτρέψω, θα αποφύγω να μπω σε άλλες λεπτομέρειες .

Κρατήστε το εξής:

 • Με την αντίστροφη δίαιτα τρώς όποια τροφή θες αρκεί να καλύπτεις και να μην ξεπερνάς τις ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεϊνες, υδατάνθρακες και λίπη.
 • Μόλις εκπαιδεύσεις τον οργανισμό σου στην ισορροπημένη αυτή νέα τάξη πραγμάτων μπορείς σταδιακά να αυξάνεις την ποσότητα τροφής που θα καταναλώνεις μιας κι ο ταχύτερος πια μεταβολισμός σου θα την καίει άμεσα χωρίς να τη μετατρέπει σε λίπος. Ιδανικά θα φτάσεις σε μια κατάσταση που θα προσλαμβάνεις περισσότερη τροφή χωρίς να παχαίνεις.
 • Κάποια στιγμή αυτό θα σταματήσει να εξελίσσεται. Χτυπάει ταβάνι! Τότε θα έχεις φτάσει στη βέλτιστη κατάσταση που μπορεί να απολαύσει ο ΔΙΚΟΣ σου οργανισμός. Από εκεί και πέρα μπαίνεις στη φάση συντήρησης. Αυτό θα είναι πια εύκολο μιας και θα έχεις μετεκπαιδεύσει τον οργανισμό σου να «καίει». Αυτό που δεν θα μπορείς πια να κάνεις είναι να αυξήσεις κι άλλο την πρόσληψη τροφής διότι πλέον θα παχαίνεις.
 • Το μειονέκτημα της αντίστροφης δίαιτας είναι ότι παίρνει χρόνο. Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Αν έχετε άμεση ανάγκη μεγάλης απώλειας βάρους δεν θα το πετύχετε ως το καλοκαίρι. Αυτό που μπορείτε να πετύχετε όμως ως τότε είναι να ξεκινήσετε συστηματική απώλεια βάρους και λίπους και να κάνετε το μεταβολισμό μας να μπει αν όχι σε «sprint» αλλά σε «jogging mode» σίγουρα.

Η μέθοδος αυτή φυσικά και προσφέρεται για κάθε φύλο κι ηλικία και κατά την άποψή μου είναι η πιο φιλική για τον ανθρώπινο οργανισμό και τις σύγχρονες συνθήκες ζωής.

Έχει τη “δυσκολία” του υπολογισμού των μακροσυστατικών που όμως διευκολύνεται με τη χρήση του Fitness Pal. Αυτό τουλάχιστον χρησιμοποιώ εγώ όταν εφαρμόζω με ακρίβεια την δίαιτα αυτή. Μπορείτε φυσικά να χρησιμοποιήσετε όποιο άλλο θέλετε αρκεί να μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τα μακροσυστατικά που χρειάζεται να καταναλώνεται καθημερινά.

Όποιος έχει ανάγκη ή επιθυμία να χάσει βάρος και να κάψει λίπος χωρίς απαγορεύσεις και ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής του μπορεί να το πετύχει με την αντίστροφη δίαιτα. Την πιο υγιεινή διατροφική μέθοδο που έχω συναντήσει ως τώρα. Αναμφίβολα προϋποθέτει κόπο αλλά όχι στέρηση. Θέλει πειθαρχία αλλά όχι ψυχαναγκασμούς. Θέλει συνέπεια αλλά επιτρέπονται και τα λάθη . Τί άλλο να σας πω δηλαδή για να τονίσω πόσο αποτελεσματική είναι;

Σκοπεύω να ετοιμάσω έναν δωρεάν mini οδηγό για το πώς μπορείτε εύκολα να ξεκινήσετε την Αντίστροφη δίαιτα και να απολαύσετε όλα τα πλεονεκτήματά της. Θα χαρώ πολύ να ακούσω τα σχόλιά σας στο τέλος του άρθρου. Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου εδώ και φυσικά μπείτε στην πιστή παρέα του Newsletter μας, για φρέσκα νέα κι απολαυστικές ιδέες!

Noa's Newsletter!

Great ideas and Fresh news!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Καλή διασκέδαση

Νόα

Avatar
Author

Μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη. Με κέντρο την πόλη μου ταξιδεύω στην Ελλάδα και στον κόσμο ψάχνοντας να μοιραστώ μαζί σας κάθε μικρή και μεγάλη απόλαυση που κάνει τη ζωή ακόμη πιο όμορφη! Η σωματική και ψυχική ευεξία είναι το κλειδί όλων. Ακολουθήστε με!

2 Σχόλια

 1. Avatar

  Ε, λοιπόν να που το έκανα σωστά (την αντίστροφη δίαιτα εννοώ) χωρίς να το γνωρίζω! Εμπειρικά μιλώντας πια, εδώ και έναν περίπου χρόνο που ακολουθώ αυτήν την πρακτική έχω βοηθηθεί πάρα πολύ. Είμαι άνθρωπος που από τα παιδικά μου χρόνια βασανίζομαι από διατροφικές διαταραχές, περνώντας από την ανορεξία στη βουλιμία και πίσω, έχοντας με αυτά και με αυτά κοιμίσει τον μεταβολισμό μου. Πλέον, με μία ισορροπημένη διατροφή, «σωστή» διατροφή όπως περιγράφεται αλλιώς, είμαι υγιής (πάνω από όλα) κι έχω καταφέρει να διατηρώ επιτέλους σταθερό το βάρος μου.

  Πολύ χαίρομαι που γράφεις για την αντίστροφη δίαιτα, πιστεύω θα βοηθηθούν πολλοί άνθρωποι! Χαίρομαι επίσης που βρεθήκαμε! Το ιστολόγιό σου έχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα το «ξεφυλλίζω» για ώρες! Εγγράφηκα και στο newsletter για να μην χάσω επόμενα άρθρα σου!
  Καλή, δημιουργική συνέχεια σου εύχομαι!

  • Avatar

   Γιεα σου Λία.Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Καθυστέρησηα λίγο την απάντησή μου λόγω ψιλοασθένειας.
   Η αντίστροφη δίαιτα είναι μια ΕΞΥΠΝΗ διατροφικη επιλογή κι αν την κατακτήσει κανείς (κυρίως σε συνδυασμό με την ευέλικτη διατροφή για την οποία θα αναρτήσω ένα postάκι σύντομα) αποκτά την ακλύτερη διατροφική ρουτίνα που θα μπορούσε. Είναι βασικά μια επιλογή που δεν στρεσάρει καθόλου τον οργανισμό.Είναι ένα «μοντεσοριανό» διατροφικό σχολείο, σας το πούμεέτσι χαριτολογώντας…!
   Χάρηκα πολύ για τη γνωριμία μας.

   Καλή δύναμη σε όλους μας!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.