Το Fitness Project είναι ένα post αφιερωμένο στις φίλες και στους φίλους που αγαπούν την άσκηση αλλά για πολλούς και διάφορους λόγους δεν επιλέγουν να επισκεφτούν  το γυμναστήριο.

Ένας από τους ανθρώπους αυτούς είμαι κι εγώ και το βροντοφωνάζω.

 

Δεν μου αρέσουν τα γυμναστήρια

 

Δεν είναι ότι έχουν κάτι κακό αλλά εν πάση περιπτώσει δεν αρέσουν σε μένα προσωπικά. Δεν βρίσκω ενδιαφέρον στα γυμναστήρια και δεν μπορώ να μείνω συγκεντρωμένη στο στόχο μου που είναι η άσκηση.

Ας τα πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή διότι εδώ υπάρχει κίνδυνος να μην καταφέρω να δώσω τη σωστή εικόνα, δηλαδή την εικόνα που θέλω για το πόσο σημαντική είναι η συστηματική άσκηση στη ζωή μας .

Είμαι κατεξοχήν αθλητικός τύπος. Μου αρέσει να γυμνάζομαι, τη βρίσκω ρε παιδί μου. Ξεκίνησα να ασχολούμαι από πολύ μικρή με το μπαλέτο/χορό. Στην πορεία κάποια στιγμή στην ενήλικη νεανική μου ζωή το γύρισα στο καράτε για να φτάσω κάποια στιγμή να τα παρατήσω όλα και να αφοσιωθώ στην κραιπάλη και κατόπιν στη μητρότητα.  Αυτή είναι η πιο σύντομη περιγραφή ενός από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ζωής μου χάριν συντομίας.

Πέρα από κάθε αστείο, τα χρόνια που δεν γυμναζόμουν, που κάποια στιγμή έφτασαν αισίως τα 7-8, άφησαν ανεξίτηλα μελανά χρώματα στο σώμα μου και προς το τέλος της περιόδου αυτής και στην ψυχολογία μου.

Έτσι, περίπου πριν από 5 χρόνια και νιώθοντας ότι έχω φτάσει σε σωματικό τέλμα, αποφάσισα να ξαναρχίσω το ταξίδι της άσκησης και δε θα ήθελα να το διακόψω πάλι ποτέ!

Μέσα στα 5 αυτά τελευταία έτη, έχω περάσει από διάφορες φάσεις άλλοτε έντονης κι άλλοτε πιο ήπιας άσκησης. Επίσης έχω κάνει κι ένα αρκετά μεγάλο διάλειμμα περίπου 2-3 μηνών αποχής λόγω κούρασης και λόγω σκελετικού προβλήματος.

 

Αυτό το πενταετές χρονικό διάστημα με άφησε πλουσιότερη σε σχέση με τις «αθλητικές» μου εμπειρίες και γνώσεις κάποιες από τις οποίες θα ήθελα να είχα πριν ξεκινήσω. Θα προσπαθήσω να μοιραστώ μαζί σας όποιες από αυτές τις εμπειρίες μπορώ και σας προεξοφλώ (για να μη σας πιάνουν κότσο) ότι τα περισσότερα στο ταξίδι της βελτίωσης της φυσικής κατάστασης τα μαθαίνει κανείς από πρώτο χέρι και από τη διαδικασία δοκιμής-λάθους (trial and error). Κανείς δεν θα μπορέσει να σας αποτρέψει από τα λάθη και τις αποτυχίες παρά μόνο αν ασχοληθεί πάρα πολύ μαζί σας. Και πάλι, δεν είμαι σίγουρη αν αυτό θα ήταν το πιο πετυχημένο και αποτελεσματικό μοντέλο. Η εμπειρία μου από τα γυμναστήρια λέει ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να επιτευχθεί στο γυμναστήριο μιας και δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ακόμη κι αν υπάρχει το απαραίτητο ενδιαφέρον από τη μεριά του γυμναστή. Οι περισσότεροι γυμναστές που έχω γνωρίσει πιο πολύ «ψήνονται» με ήδη προχωρημένους γυμναζόμενους παρά με το να χτίσουν νέους.

Στα γυμναστήρια που έχω επισκεφτεί εγώ ποτέ δε συνάντησα (με μια φωτεινή εξαίρεση μόνο) κάποιον γυμναστή που να θέλει να ασχοληθεί λίγο παραπάνω από το minimum απαραίτητο μαζί μου. Πάντα το πρόγραμμα που μου έβγαζαν ήταν το ίδιο σχεδόν με κάθε άλλης κυρίας στην ίδια φάση με μένα, ακόμη και μετά από αρκετό καιρό συστηματικής παρουσίας μου. Όσο κι αν επέμενα να ζητάω κάποιες αλλαγές το πρόγραμμα που μου έδιναν διότι ήθελα να εστιάσω κάπου περισσότερο (ας πούμε) η απάντηση ήταν σχεδόν ίδια κάθε φορά, ότι πρέπει δηλαδή να ακολουθηθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για να υπάρξει αποτέλεσμα.Το οποίο φυσικά κι είναι σωστό. Κανείς όμως δεν μου εξηγούσε τη σημασία του προγράμματος αυτού και πως ήταν δυνατό να πρέπει να κάνει το ίδιο πρόγραμμα με μένα κι η κυρία δίπλα μου που ήταν δέκα χρόνια μεγαλύτερη και 20 κιλά βαρύτερη.

Ακόμη δεν μπορώ να σας απαντήσω πως γινόταν αυτό και πιστεύω πως αν είχε βρεθεί κάποιος να μου το εξηγήσει θα ήμουν ακόμη πιστή οπαδός του.

Οι λόγοι που με έκαναν να μη μου αρέσει το γυμναστήριο είναι:

 • Οι σχεδόν βαριεστημένοι γυμναστές/γυμνάστριες
 • Οι ακατάλληλες για τις προτιμήσεις μου ώρες
 • Το κουτσομπολίστικο κλίμα
 • Η πολυκοσμία
 • Η απουσία έμπνευσης / κινήτρου
 • Η ανούσια pasarella ρούχων
 • Η απουσία αποτελέσματος

Αν για κάτι θεωρώ ότι ένας γυμναστής/προπονητής είναι απολύτως απαραίτητος και σημαντικός πέρα από τη μεταλαμπάδευση των γνώσεων και της εμπειρίας του είναι ακριβώς για να σε εμπνέει να συνεχίσεις να προσπαθείς και να πιστεύεις ακόμη στον εαυτό σου πέρα από κάθε αποτυχία. Μπορεί στα γυμναστήρια να μην πηγαίνουμε για να γίνουμε ολυμπιονίκες αλλά μερικές φορές χρειαζόμαστε την ηθική ενίσχυση από τον γυμναστή μας ακριβώς όπως κι οι ολυμπιονίκες. Θες κάποιον να σου πει ότι σε πιστεύει και ότι μπορείς να τα καταφέρεις.

Αφού λοιπόν δεν βρίσκω αυτό που θέλω σε γενικές γραμμές σε ένα γυμναστήριο κι οι ως τώρα ανάγκες μου δεν χρειάζονται περίπλοκα κι ακριβά όργανα που δεν μπορώ να έχω σπίτι μου, αποφάσισα να κάνω το δικό μου «γυμναστήριο» στο σπίτι μου.

Εδώ και 5 χρόνια περίπου γυμνάζομαι στην άνεση του σπιτιού μου κι είμαι στην απολύτως ευχάριστη θέση να σας πω ότι

Ναι! Κι όμως γίνεται!

Αντιθέτως από ότι έχετε μάθει ως τώρα , ναι μπορούμε όλοι να ασκηθούμε από πολύ έως και πάρα πολύ αποδοτικά στο σπίτι μας χωρίς να είμαστε γυμναστές οι ίδιοι. Χρειάζεται φυσικά η δέουσα σοβαρότητα κι ενασχόληση να μάθουμε κάποια πράγματα προηγουμένως και να μην καβαλήσουμε το καλάμι ειδικά για κάτι για το οποίο μέχρι πρότινος είχαμε άγνοια.

Για να μην παρεξηγηθούν τα λεγόμενά μου, δε λέω σε καμία περίπτωση ότι μπορούμε να γίνουμε γυμναστές απλά επειδή μια μέρα ξυπνήσαμε και διαβάσαμε ένα pοst σαν το δικό μου. Δεν εννοώ τίποτα τέτοιο φυσικά! Απλά αυτό που λέω είναι ότι από το να γυρνοβολάμε σε ένα γυμναστήριο χωρίς να μας αρέσει, καλύτερα να βρούμε τον κατάλληλο γυμναστή που θα μας γυμνάζει στην άνεση του σπιτιού μας .

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που για τον οποιονδήποτε λόγο δεν επιθυμείτε να γυμνάζεστε στο γυμναστήριο και προσπαθείτε να βρείτε ή έχετε ήδη βρει εναλλακτικούς χώρους άσκησης, ίσως αντιμετωπίσετε ιδίως στην αρχή κάποια προβλήματα τα οποία δεν θα είχατε αν επιλέγατε τη λύση του γυμναστηρίου:

 • Η έλλειψη κοινωνικοποίησης: Οι χώροι των γυμναστηρίων πολλές φορές επιτελούν επιπλέον έργα πέρα από τα προφανή. Κάποιο άνθρωποι πηγαίνουν στο γυμναστήριο για να κοινωνικοποιηθούν, να γνωρίσουν κόσμο, να επιδείξουν τα χαρίσματά τους, να βρουν φίλους και παρέα.

Λύση: Αν ανήκετε στην κατηγορία αυτή σίγουρα η επιλογή του σπιτιού δεν είναι λύση κατάλληλη για εσάς. Μπορείτε όμως να διαλέξετε να γυμναστείτε σε χώρους δημόσιους, όπως άλση, πάρκα, γήπεδα που είναι ανοιχτά κάποιες συγκεκριμένες ώρες στο κοινό, δημοτικά κολυμβητήρια. Ακόμη και στις παραλίες μπορείτε κάθε εποχή του χρόνου να βρείτε συμπάσχοντες!

 

 • Η έλλειψη εξειδικευμένου εξοπλισμού. Αν έχετε στο μυαλό σας να ασκήσετε το άθλημα του body building καλύτερα να το πράξετε σε γυμναστήριο που θα έχετε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό στη διάθεσή σας. Επίσης ακόμη και body building να μην κάνετε, στο γυμναστήριο βρίσκετε συγκεκριμένα μηχανήματα που χρειάζεται κανείς ως συμπλήρωμα μετά από περίοδο τραυματισμού. Αυτά δυστυχώς δεν μπορεί να τα στηρίξει η τσέπη ενός μέσου ανθρώπου και συνήθως ούτε ο διαθέσιμος χώρος του σπιτιού του.

Λύση: Κερδίστε το Jocker και αγοράστε σπίτι με πολύ χώρο – έναν ειδικά για να διαμορφώσετε το δικό σας γυμναστήριο. – Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός αυτής του γυμναστηρίου.

 

 • Δεν έχετε κανέναν να κάνει την αγγαρεία για λογαριασμό σας. Είστε οι απόλυτα υπεύθυνοι να μαζεύετε το χώρο σας, να τακτοποιείτε τα βάρη σας, να απολυμαίνετε τα στρωματάκια σας και να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις πάνω σε θέματα που ενδεχομένως να σας ενδιαφέρουν πάντα σχετικά με τη φυσική σας κατάσταση.

Λύση: Δεν υπάρχει

 

 • Παροχές spa όπως σάουνα ή χαμάμ που παρέχονται πια από πολλά γυμναστήρια εξανεμίζονται ως επιλογές

Λύση: Δεν υπάρχει. Το καλύτερο υποκατάστατο είναι ένα ζεστό μπάνιο με άλατα και αιθέρια έλαια. Είναι κι ο μόνος λόγος που καλό είναι να κρατήσουμε μια μπανιέρα στο σπίτι μας χωρίς να παρασυρθούμε από την μόδα της ντουζιέρας!

 

 • Έλλειψη ηθικής και πρακτικής υποστήριξης. Πρέπει να μάθετε να δίνετε οι ίδιοι τα απαιτούμενα «μπράβο» στον εαυτό σας καθώς και τα κίνητρα για να συνεχίζετε αποδοτικά. Όσο κι αν κακολόγησα τους γυμναστές των γυμναστηρίων πριν, πρέπει να πω ότι εκτιμώ το επάγγελμα ιδιαίτερα και αν η δουλειά γίνεται με συνέπεια κι επιστημονικότητα είναι σωτήρια. Στο σπίτι σε καμία περίπτωση δεν θα έχετε εύκαιρο το γυμναστή να σας διορθώνει τα λάθη σας ούτε για να σας κάνει μια πλακίτσα εκεί που σέρνεστε πάνω στο παρκέ μέσα στη λίμνη του δικού σας κι όχι μόνο ιδρώτα (μπλιαχ) κάνοντάς σας να θυμηθείτε ότι δεν ήρθατε εδώ για να κοιμηθείτε στα ξύλα αλλά για να χτυπηθείτε σε ρυθμούς Shakira σε μυϊκό ξεφάντωμα δίχως αύριο!

Αυτό καλείστε πια να το κάνετε εσείς για λογαριασμό σας και πιστέψτε με αν δεν έχετε μάθει ως τώρα να συμπεριφέρεστε ευγενικά και γλυκά στον εαυτό σας αυτό θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε!

Λύση: Θα χρειαστεί να είστε πολύ προσεκτικοί και να γίνετε ο κριτής του εαυτού σας για να μην πετάτε τζάμπα το χρόνο σας. Υπάρχει πληθώρα video στο διαδίκτυο που εξηγούν ακριβώς τις τεχνικές εκτέλεσης της κάθε άσκησης. Όσο για το «προσωπικό ψυχολογικό ντόπινγκ» που ίσως να χρειαστείτε, καλύτερα να ανακαλύψετε μόνοι σας τι σας ταιριάζει και να αφήσετε το πολύ της μόδας Fitspiration στην άκρη. Αυτό είναι ένα από τα «παρελκόμενα » κέρδη σας. Διότι μόνο κέρδος είναι να μάθουμε να τονώνουμε τον εαυτό μας όχι μόνο όταν φοράμε τα αθλητικά μας φυσικά, αλλά και στην υπόλοιπη ζωή μας.

 • Δεν υπάρχει γυμναστής για να σας βγάλει το πρόγραμμά σας.

Λύση: Κανένα πρόβλημα. Το διαδίκτυο έρχεται και πάλι να δώσει επαγγελματική λύση στις ανάγκες σας. Άπειρα site και ηλεκτρονικά γυμναστήρια και προπονητές μπορούν να κάνουν επαγγελματικά αυτή τη δουλειά για εσάς αρκεί να πληρώσετε τις υπηρεσίες τους  (κοστίζει πολύ λιγότερο από τη συνδρομή σε γυμναστήριο) ή μερικές φορές είναι και δωρεάν. Μπορείτε αν έχετε μια τρέλα παραπάνω να αναζητήσετε μόνοι σας πληροφορίες και να μάθετε τις βασικές αρχές ενός εβδομαδιαίου προγράμματος εκγύμνασης ώστε να το διαμορφώσετε στα μέτρα σας.

 

Αυτά είναι τα αρνητικά του να γυμνάζεσαι εκτός γυμναστηρίου και κάποιες από τις λύσεις που μπορεί κανείς να δώσει.

Υπάρχουν όμως και πολλά θετικά. Αφού λοιπόν πάρετε πρώτα από όλα την έγκριση και τις οδηγίες του κατάλληλου για εσάς γιατρού επιδοθείτε στην «οικιακή» σας εκγύμναση άφοβα αλλά με σοβαρότητα και προσοχή. Πάντα να σκέφτεστε ότι δεν είστε ειδήμονες κι άρα χρειάζεστε γνώσεις που δεν έχετε αλλά με το χρόνο και λίγο διάβασμα θα αποκτήσετε.

Τα πλεονεκτήματα του να γυμνάζεται κανείς στο σπίτι του είναι σημαντικά κατά τη γνώμη μου:

 

 • Βρέξει-χιονίσει

Δε χρειάζεται να το σκεφτείτε πολύ όταν βρέχει ή όταν κάνει αγιάζι να βγείτε από τη ζεστασιά του σπιτιού σας. Οι καιρικές συνθήκες είναι συχνά αποθαρρυντικές για τη σωματική άσκηση. Είναι συχνό φαινόμενο να προτιμούμε τη ζεστασιά του σαλονιού και του αχνιστού καφέ από το να τσιτσιδωνόμαστε στο γυμναστήριο.

 • Διαμορφώνετε το δικό σας πρόγραμμα και το αναπροσαρμόζετε όσο συχνά σας καπνίσει

Δεν χάνετε μέρα από τη γυμναστική σας απλά επειδή κάτι άλλαξε στο πρόγραμμά σας και τελικά δεν προλαβαίνετε την ώρα της yoga σήμερα. Θα κάνετε το πρόγραμμά σας μόλις επιστρέψετε από το ραντεβού σας (απλά λίγο αργότερα) με την ίδια γυμνάστρια, στο δικό σας ιδιωτικό χώρο και με το φωτισμό του γούστου σας.

Αν πάλι ξυπνήσατε και δεν έχετε τελικά όρεξη για yoga το γυρνάτε σε πρόγραμμα ανάλογης ή και διαφορετικής έντασης π.χ. ένα H.I.I.T ή  Tabata.

 

 • Γυμναστείτε χωρίς τις επιταγές της μόδας

Δεν χρειάζεται να επενδύσετε σε καινούρια ρούχα γυμναστηρίου, τα οποία είναι αρκετά ακριβά αν θέλουμε να είναι καλής ποιότητας. Μια φόρμα, ένα μακό μπλουζάκι και οι πατούσες σας, άντε το πολύ τα παλιά σας αθλητικά παπούτσια φτάνουν.

 

 • Επιλογή του γυμναστή

Με τον καιρό και τη συστηματική σας ενασχόληση θα γνωρίσετε πολλούς on line γυμναστές. Θ’ αποκτήσετε τις αγάπες σας και τις αντιπάθειές σας. Η δεύτερη περίπτωση είναι εύκολη διότι απλά δε θα διαλέξετε να γυμναστείτε με τον αντιπαθή γυμναστή ξανά. Πιστέψτε όμως, θα βρείτε τόσους πολλούς καλούς που κάποια στιγμή μπορεί να μην ξέρετε ποιόν να παρακολουθήσετε.

 

 

Εδώ θα κλείσω το πρώτο μέρος της αναφοράς μου στα fitness θέματα που με απασχολούν. Θα ακολουθήσει και μέρος 2ο μιας και έχω να μοιραστώ πολλές πληροφορίες μαζί σας σχετικά με το θέμα. Οφείλω να ξαναπώ ότι δεν είμαι ειδικός της φυσικής κατάστασης απλά ο σκοπός μου είναι να μοιραστώ μαζί σας το πώς πορεύομαι εγώ πάνω στα θέματα άσκησης και πώς ως μια πολυάσχολη εργαζόμενη μαμά με περιορισμένο budget καταφέρνω και γυμνάζομαι διατηρώντας ένα αρκετά καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και σωματικής ευεξίας.

Κλείνω λέγοντας ότι όλοι ξέρουμε πόσο απαραίτητη είναι η σωματική άσκηση αλλά υπάρχουν πολλοί από εμάς που την αποφεύγουν. Οι λόγοι αποφυγής είναι συνήθως δικαιολογίες για να μην ασχοληθούμε με κάτι λίγο πιο επίπονο από το να χαζέψουμε στο facebook για παράδειγμα. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Θα κλείσω με ένα από τα πιο αγαπημένα μου σλόγκαν, το οποίο βρίσκει εφαρμογή σε κάθε κομμάτι της ζωής.

Just do it!

Δείτε εδώ το μέρος 2ο και μέρος 3ο.

Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με σωματική άσκησ από πρώτο «εραστιχνικό» αλλά αποτελεσματικό χέρι όπως και πολλές άλλες πληροφορίες και προτάσεις για μια αποτελαυστική και χαρούμενη καθημερινότητα παρά τις δυσκολίες της , εγγραφείτε στο newsletter μου. Η «Εβδομάδα σε κλικ» στο inbox σας κάθε Παρασκευή με τα post του blog αλλά κι άλλα link που θα σας κρατήσουν παρέα για αρκετές μέρες!

 

Μην ξεχνάτε! «Η γυμναστική κάνει καλό στην ψυχή!»

Noa's Newsletter!

Great ideas and Fresh news!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

 

Καλή απόλαυση!

Νόα

Avatar
Author

Μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη. Με κέντρο την πόλη μου ταξιδεύω στην Ελλάδα και στον κόσμο ψάχνοντας να μοιραστώ μαζί σας κάθε μικρή και μεγάλη απόλαυση που κάνει τη ζωή ακόμη πιο όμορφη! Η σωματική και ψυχική ευεξία είναι το κλειδί όλων. Ακολουθήστε με!

Write A Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.